Στην Καλαμάτα τρεις υπουργοί την επόμενη εβδομάδα


Τα κόκκινα δάνεια στην ατζέντα της επίσκεψης 
Στην Καλαμάτα αναμένεται να βρεθούν την ερχόμενη εβδομάδα (Τετάρτη ή Πέμπτη) τρεις υπουργοί της κυβέρνησης. Όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, πρόκειται για τον υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.
Οι τρεις υπουργοί θα παρευρεθούν στα εγκαίνια του Γραφείου Υποστήριξης και Ενημέρωσης Δανειοληπτών, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Καλαμάτα πριν από λίγες μέρες, σε αίθουσα του ιστορικού Δημαρχείου.
Παράλληλα, θα συμμετάσχουν σε σύσκεψη με τον επιχειρηματικό κόσμο του νομού, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας, αλλά και σε σύσκεψη για τα κόκκινα δάνεια, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο ιστορικό Δημαρχείο της Καλαμάτας.
Η ενημέρωση του δημάρχου προήλθε έπειτα από σχετική παρέμβαση στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας του επικεφαλής της “Αλλαγής”, Θόδωρου Μπρεδήμα.
«Το θέμα των κόκκινων δανείων είναι ίσως το τελευταίο εμπόδιο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως στην έξοδό μας από το μνημόνιο, είναι μία αμαρτία του παρελθόντος που κουβαλάμε» δήλωσε, πρόσφατα, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», επισημαίνοντας ότι «ο πολύς κόσμος δεν πρέπει να φοβάται αυτή τη διαδικασία, διότι συνολικά η χώρα θα κερδίσει και οι πολίτες θα κερδίσουν».
«Πραγματικά στρώματα του πληθυσμού έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους και δεν μπορούν να ανταποκριθούν (σ.σ. στην εξυπηρέτηση των δανείων) και αυτούς προσπαθούμε να τους προστατεύσουμε. Υπάρχουν και πάρα πολλοί, όμως, που δεν είναι σε αυτή την κατηγορία. Αυτούς δεν πρέπει να τους προστατεύσουμε» εξήγησε ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι τα κόκκινα δάνεια «δε δημιουργήθηκαν τυχαία».
«Οι τράπεζες κυνηγούσαν τον κόσμο, για να του δώσουν δάνεια, υπήρχαν φαινόμενα πολύ έντονης διαπλοκής, όπου με πολιτικές παρεμβάσεις δίνονταν δάνεια πολύ μεγάλα, χωρίς ουσιαστικές καλύψεις» υπενθύμισε.
Παρατήρησε, δε, ότι «δεν υπήρχε μέχρι τώρα η πολιτική τόλμη να προχωρήσει και υπάρχει και μία αντίσταση από πάρα πολλές πλευρές -ακόμη και από το ίδιο το τραπεζικό σύστημα- διότι όλα αυτά είναι κληρονομιές του παρελθόντος, για τις οποίες οι ευθύνες είναι μοιρασμένες, πάρα πολλοί έχουν ευθύνη γι αυτό το φαινόμενο».
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι και οι ίδιες οι τράπεζες θα πρέπει να συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος, «γιατί οι ίδιες το δημιούργησαν σε μεγάλο βαθμό».
«Προκειμένου το καλοκαίρι του 2018 να βγούμε από το μνημόνιο, θα πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία οποιονδήποτε κίνδυνο δημιουργηθεί, οποιαδήποτε σκιά πάνω από το τραπεζικό μας σύστημα. Προκειμένου να το πετύχουμε αυτό, είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε, να βάλουμε σε εξέλιξη, την αντιμετώπιση του προβλήματος των “κόκκινων δανείων” και η κυβέρνηση το διαπραγματεύτηκε, προσπάθησε και προσπαθεί και παίρνει μέτρα, ούτως ώστε να μην υπάρξει απειλή για τους απλούς πολίτες, για την πρώτη κατοικία, για χαμηλές ιδιοκτησίες και να υπάρξει αντιμετώπιση του προβλήματος, κυρίως από ένα επίπεδο και πάνω, αυτό που δημιουργεί και το πρόβλημα» ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη