«Πλέον σε κάθε καλοπροαίρετο παρατηρητή -και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό- είναι απολύτως προφανές ότι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 Fm».
«Χωρίς καθυστερήσεις προχώρησε, προχωρά η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και η πορεία της υλοποίησης του χρονοδιαγράμματος για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, το καλοκαίρι του 2018» επισήμανε ο αν. υπουργός, σημειώνοντας: «Για πρώτη φορά ύστερα από δέκα χρόνια είχαμε τρία συνεχόμενα χρόνια με θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Αυτό δείχνει και μία διατηρησιμότητα σε αυτή την αναπτυξιακή πορεία», ενώ τα ελληνικά ομόλογα «βρίσκονται πλέον σε επίπεδο αποδόσεων, που είχαμε να δούμε εδώ και μία δεκαετία».
«Αυτά είναι και η καλύτερη απάντηση σε ένα περιβάλλον καταστροφολογίας, που καλλιεργείται από κάποιους κύκλους και το οποίο τελικά διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα» τόνισε ο κ. Χαρίτσης, εξηγώντας πως πλέον «το πιο ουσιαστικό και σημαντικό είναι το πώς αυτά τα οφέλη, η βελτίωση της εικόνας της οικονομίας, θα περάσουν στους Έλληνες πολίτες, στην πραγματική οικονομία».
«Η δημοσιονομική σταθεροποίηση και η μακροοικονομική βελτίωση αποτελούν την αναγκαία συνθήκη, για να μπορέσουμε να μιλήσουμε μετά για το κοινωνικό αποτύπωμα, που πρέπει να έχει όλη αυτή η αναπτυξιακή πορεία» πρόσθεσε ο κ. Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας ότι βασικό ζητούμενο είναι: «Να συζητήσουμε το πώς δε θα επιστρέψουμε σε μία κατάσταση, που υπήρχε στην ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία μέχρι και το 2009-10, καθώς δε μας ενδιαφέρει η επιστροφή στην προ κρίσης κατάσταση με όρους παραγωγικού μοντέλου, με όρους κοινωνικού κράτους […]
Αυτό το οποίο έχουμε ανάγκη είναι μία ανοιχτή συζήτηση με την ελληνική κοινωνία για το πώς θα μετατρέψουμε αυτή τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών σε ουσιαστική, πραγματική, δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη σε επίπεδο κοινωνίας».
Αναφερόμενος στα Περιφερειακά Συνέδρια για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, με αφορμή και το 7ο συνέδριο, που διεξάγεται στην Κέρκυρα, επισήμανε: «Το γεγονός ότι μπαίνουμε σε μία ανοιχτή, ζωντανή, χωρίς προαπαιτούμενα συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες, τους φορείς της αυτοδιοίκησης, τους παραγωγικούς φορείς, με τα επιμελητήρια, τους εκπροσώπους των τοπικών ενώσεων των επιχειρήσεων, τους εργαζόμενους, τους καταναλωτικούς φορείς, έχει τη λογική να μπορέσουμε να συζητήσουμε από κοινού ποιοι πρέπει να είναι οι άξονες προτεραιότητας, πού πρέπει να κατευθυνθούν οι χρηματοδοτήσεις, ποιους κλάδους της οικονομίας μπορούμε και πρέπει να ενισχύσουμε, δεδομένου του διεθνούς περιβάλλοντος στο οποίο καλούμαστε να λειτουργήσουμε. Και στην Κέρκυρα η συζήτηση που γίνεται με τους εκπροσώπους των φορέων από τα Ιόνια νησιά είναι πάρα πολύ χρήσιμη».
Ερωτηθείς σχετικά με τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής για την οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ο κ. Χαρίτσης διευκρίνισε πως η πρώτη αφορά στην «ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί από την κρίση όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες έχουν προστιθέμενη αξία, έχουν οικονομικό και παραγωγικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία, επιχειρήσεις οι οποίες επενδύουν στην έρευνα και την καινοτομία και μπορούν να σταθούν στον διεθνή ανταγωνισμό».
«Μεγάλο μέρος των κονδυλίων και από τα προγράμματα που ήδη τρέχουν και από αυτά που σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα προσανατολίζονται προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε και συνέχισε: «Η δεύτερη πολύ σημαντική προτεραιότητα αφορά στο γεγονός ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να γίνει πιο εξωστρεφής, πιο εξαγωγική. Αυτό ήταν και ένα από τα μεγάλα προβλήματα της προ κρίσης περιόδου. Εκεί δίνεται ιδιαίτερο βάρος και υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα προγράμματα και από το ΕΣΠΑ και πριμοδότηση σε αντίστοιχες επιχειρήσεις από τον αναπτυξιακό νόμο, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων ως προς τις εξαγωγές».
Ως τρίτη «κρίσιμη» προτεραιότητα ο αν. υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στη «στροφή σε παραγωγικές δραστηριότητες, στη βιομηχανία και τη μεταποίηση».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ