Στην ίδρυση της «Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας» (Εταιρείας) προχωρούν οι συν-συγγραφείς που συνεργάστηκαν για την έκδοση της «Εγκυκλοπαίδειας Ελαιοκομίας: Το Ελαιόλαδο». Την ιδρυτική διακήρυξη υπογράφουν 29 διακεκριμένοι επιστήμονες που εκπροσωπήθηκαν στους φιλόξενους χώρους του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.
Βασικές κατευθύνσεις αποτελούν:
-Η διεπιστημονική συνεργασία όλων των ειδικοτήτων που συνδέονται με την ελιά και το ελαιόλαδο
-Η ώσμωση μεταξύ του ακαδημαϊκού κόσμου και όσων εργάζονται στους χώρους παραγωγής των επιχειρήσεων, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των φορέων της Πολιτείας
-Η οργάνωση της Εταιρείας με δημοκρατία, με διαφάνεια, καθώς και επιστημονική αριστεία
-Η επίγνωση ότι ο ελαιοκομικός τομέας – και ειδικά το ελαιόλαδο- βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι στην Ελλάδα, άρα θα πρέπει η αναζήτηση της καινοτομίας να πατάει στο στέρεο έδαφος της πραγματικότητας και των ιστορικών καταβολών της.
Ειδικότερα, η Διακήρυξη Ίδρυσης έχει ως εξής:
Εμείς που συνυπογράφουμε τη διακήρυξη αυτή, συναντηθήκαμε και συνεργαστήκαμε για τη συγγραφή της «Εγκυκλοπαίδειας Ελαιοκομίας: Το Ελαιόλαδο». Έχοντας συνείδηση πόσο σημαντική είναι η ευρύτερη δυνατή διεπιστημονική συνεργασία προς όφελος της ελαιοκομίας της χώρας μας, αποφασίζουμε να κάνουμε ένα δεύτερο βήμα και για αυτό παίρνουμε την πρωτοβουλία να προτείνουμε την ίδρυση της «Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας» (Εταιρεία).
α) Σκοποί
Βασικός σκοπός της Εταιρείας είναι η διεπιστημονική συνεργασία με τη δημιουργία ενός ανοικτού φόρουμ συζήτησης για την προστασία, ανάπτυξη, προώθηση του ελαιοκομικού τομέα, λαμβάνοντας υπόψη ότι βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, αντιμετωπίζοντας μια σειρά από προκλήσεις.
Ειδικότερα, υπογραμμίζουμε τη χρησιμότητα της ώσμωσης μεταξύ του ακαδημαϊκού κόσμου, των επιχειρήσεων του ελαιοκομικού κλάδου και των ελαιοπαραγωγών για την καλλιέργεια συνεργειών μεταξύ αυτών.
β) Πόροι
Έχοντας υπόψη ότι ο ελαιοκομικός τομέας έχει στο παρελθόν απολαύσει πλουσιοπάροχων χρηματοδοτήσεων, η Εταιρεία υπογραμμίζει εξ αρχής τη σημασία της διαφάνειας, της εγκράτειας, της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης των πόρων που θα διαχειριστεί προς όφελος των ελαιοκομικών προϊόντων.
γ) Μέλη
Σε πρώτη φάση, ως μέλη μετέχουν δικαιωματικά όσοι / όσες εκ των συγγραφέων της Εγκυκλοπαίδειας Ελαιολάδου επιθυμούν. Σε επόμενη φάση μπορούν να ενταχθούν επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι ασκούν επαγγελματική / ακαδημαϊκή δραστηριότητα που σχετίζεται με τον ελαιοκομικό τομέα.
Η Εταιρεία είναι απολύτως ουδέτερη απέναντι σε θρησκευτικές, πολιτικές/κομματικές, φυλετικές διαφορές.
Στην Εταιρεία μπορούν να γίνουν δεκτά μέλη άλλων χωρών. Ωστόσο, η έδρα θα είναι η Ελλάδα (Αθήνα) και η κύρια γλώσσα τα Ελληνικά.
Την αρχική Διακήρυξη υπογράφουν (σε αλφαβητική σειρά):
Αλιέως Δήμητρα Οικονομολόγος, SOVENA GROUP
Αντωνίου Πολύμνια Αν. Καθηγήτρια Φυτοπαθολογίας ΓΠΑ
Αραπογιάννης Θωμάς TΘV HELLAS (TUV NORD) SA, OBS Food & Agriculture, Agro Vice President
Βέμμος Σταύρος Καθηγητής Δενδροκομίας, ΓΠΑ
Γκουζ Αλεξάνδρα Χημικός – ΕΛΣΑΠ ΑΕ
Δεναξά Νικολέττα – Κλειώ Διδάκτωρ ΓΠΑ
Ζαμπούνης Βασίλης Γεωργοοικονομολόγος, Άξιον Εκδοτική, olivenews.gr
Ζερβάκης Γιώργος Αναπληρωτής Καθηγητής, ΓΠΑ, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, Εργαστήριο Γενικής και Γεωργικής Μικροβιολογίας
Ηλίας Παναγιώτης Διευθυντής του Tμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της NEUROPUBLIC ΑΕ
Καλαϊτζής Παναγιώτης Καθηγητής Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων
Καλογερόπουλος Νίκος Αν. Καθηγητής Χημείας Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Καλτσής Γιάννης Γεωπόνος MSc Διευθύνων Σύμβουλος PROTYPON A.E.
Κούλη Γεωργία Μαρία MSc Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Επιστ. Συνεργάτης Σχολή Επιστημών Υγείας & Αγωγής, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Κουτσομήτρος Σωτήρης Γεωπόνος, Εμπειρογνώμονας Αγροτικής Πολιτικής
Κωστελένος Γιώργος Γεωπόνος, Φυτωριούχος – Ερευνητής
Μπαρούχας Παντελής Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Εργαστήριο Εδαφολογίας, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας
Μπόσκου Δημήτριος Oμότιμος Kαθηγητής Χημείας Τροφίμων, ΑΠΘ
Μπουρνάκας Βασίλης Γεωπόνος Γεωργικών Εφαρμογών
Παναγιωτάκος Δημοσθένης FRSPH, FACE, Καθηγητής Βιοστατιστικής & Επιδημιολογίας της Διατροφής, Σχολή Επιστημών Υγείας & Αγωγής, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Πολυμέρου – Καμηλάκη Αικατερίνη τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας
Πρωτονοτάριος Βασίλης Γεωπόνος, Υπεύθυνος Εξωστρέφειας της NEUROPUBLIC ΑΕ
Ρούσσος Πέτρος Αν. Καθηγητής Δενδροκομίας ΓΠΑ
Σαρρής Αλέκος Ομότιμος καθηγητής Οικονομικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τσιρογιάννης Γιάννης Γεωπόνος, Γεωργικός Μηχανικός, PhD, Αν. Καθηγητής ΤΕΙ Ηπείρου, Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων, Εργ. Γεωργικής Μηχανικής & Διαχείρισης Φυσικών Πόρων,
Χατζηπαπαδόπουλος Φώτης Πρόεδρος NEUROPUBLIC ΑΕ
Χατζηνικολάου Παναγιώτης Ηλεκτρολόγος Μηχ/κός ΕΜΠ, MSc. Υπ. Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Γεν. Γρ. Έρευνας και Τεχνολογίας
Χίου Αντωνία Επ. Καθηγήτρια Χημικής Ανάλυσης και Σύνθεσης, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Χριστοπούλου Έφη Χημικός εμπειρογνώμων, γευσιγνώστρια
Ψαρράς Γιώργος ΕΛ.Γ.Ο. «Δήμητρα» – Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου
Στοιχεία επικοινωνίας για περαιτέρω πληροφόρηση:
Τηλ. 210-3210621, email: zampounis@olivenews.gr