Αύριο στο «Αλ. Κουμουνδούρος» ομιλία για τους μετεωρίτες από τον Τ. Θεοδοσίου
Να θαυμάσουν μετεωρίτες από κοντά και να ακούσουν σημαντικά στοιχεία γι’ αυτούς από το διακεκριμένο επιστήμονα Τάκη Θεοδοσίου θα έχουν την ευκαιρία όσοι αύριο το απόγευμα στις 7.00 βρεθούν στο Αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», στην εκδήλωση που διοργανώνουν η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και η μαθητική διαστημική ομάδα των 4ου και 6ου Γυμνασίων Καλαμάτας, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Ο κ. Θεοδοσίου θα αναπτύξει το θέμα «Μετεωρίτες – οι διαστημικοί αγγελιοφόροι», ενώ στο φουαγιέ του αμφιθέατρου θα υπάρχουν εκθέματα μετεωριτών, των οποίων τη δομή θα μπορούν να επεξεργαστούν μέσω μικροσκοπίων οι επισκέπτες. Θα μπορούν, επίσης, να συνομιλήσουν με εξειδικευμένους συνεργάτες του Τ. Θεοδοσίου.
Χθες, σε συνέντευξη Τύπου, μίλησαν για την ημερίδα η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, αλλά και οι μαθητές της διαστημικής ομάδας μαζί με καθηγητές τους, ενώ ανέπτυξαν και το εγχείρημά τους για έκθλιψη ελαιοκάρπου και παραγωγή ελαιολάδου στο διάστημα, το οποίο έχει προγραμματισθεί για το φθινόπωρο.
Μετεωρίτες
Μιλώντας για την αυριανή εκδήλωση η κα Αλειφέρη είπε ότι ο κ. Θεοδοσίου εκπροσωπεί τη χώρα μας σε επίπεδο εκδηλώσεων διεθνούς ενδιαφέροντος σχετικά με την επιστήμη των μετεωριτών. «Ακριβώς αυτή την επιστήμη των μετεωριτών έχει μετατρέψει σε ασχολία ζωής ο Τάκης Θεοδοσίου, με προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του IMCA (International Meteorite Collectors Association), μέλος της Meteoritical Society, συντονιστής της Παγκόσμιας Ημέρας Αστεροειδών για την Ελλάδα και πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου “LOGOS-SLOVO Α-Ω”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημαντική αυτή εκδήλωση, πέρα από τον εκπαιδευτικό και ενημερωτικό της χαρακτήρα, έχει ως στόχο να οργανωθεί σύλλογος μελέτης και ανίχνευσης μετεωριτών στην Καλαμάτα, με το συντονισμό της IMCA. Είναι ένας στόχος πολύ σημαντικός για την πόλη και το νομό μας, καθότι η σημασία των μετεωριτών είναι τεράστια για τη σύγχρονη επιστήμη, αφού χάρη σε αυτούς έχουμε τη δυνατότητα να ερμηνεύσουμε και να ανακαλύψουμε σημαντικά στοιχεία για την προέλευση του κόσμου και την πορεία του σύμπαντος», τόνισε η κα Αλειφέρη.
Διαστημικό ελαιόλαδο
Η ομάδα των δύο Γυμνασίων βρίσκεται στη διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής πειραματικής διάταξης που θα επιχειρήσει να δοκιμάσει τις ιδιότητες του μεσσηνιακού ελαιολάδου σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας στα 100 χιλιόμετρα ύψος, όπου θα μεταφερθεί με την εταιρεία της Blue Origin, του γνωστού ιδιοκτήτη της Amazon, Jeff Bezos, από το Texas στις ΗΠΑ.
Η καθηγήτρια Φυσικής του 6ου Γυμνασίου, Κωνσταντίνα Παναγάκου, σημείωσε ότι υπό την αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών ξεκίνησε το διαστημικό μαθητικό πρόγραμμα των δύο σχολείων. Αυτό έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο και υπεύθυνος είναι ο φυσικός Φώτης Ασημακόπουλος. Στο πλαίσιο αυτού εντάσσεται η υλοποίηση της αυριανής εκδήλωσης.
«Γίνονται τόσοι πόλεμοι για να επικρατήσει κάποιος και το όνομά του να μείνει με χρυσά γράμματα. Και δε γνωρίζουμε ότι είμαστε ένα μόριο σκόνης, πάνω σε μια μαύρη κουκίδα που λέγεται γη και η οποία επικρατεί σε ένα τεράστιο απέραντο σύμπαν. Ή ότι είμαστε μια πολύ πολύ μικρή σκηνή μέσα σε ένα ατελείωτο σκοτεινό σύμπαν, σε μια τεράστια αρένα του σύμπαντος», σημείωσε η κα Παναγάκου.
Ο καθηγητής Πληροφορικής, Ονούφριος Κωστάκης, ανέφερε ότι το πρόγραμμα έχει στηριχθεί πάρα πολύ από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και η έμπνευση ανήκει στον καθηγητή Αεροδιαστημικής κ. Παπαδόπουλο. Μίλησε για τη σημαντικότητα της συμμετοχής των παιδιών στο πρόγραμμα, τα οποία πλέον των μαθημάτων τους, εθελοντικά, δαπανούν μέρος του ελεύθερου χρόνου τους για την υλοποίησή του.
Τέλος, ο κ. Κωστάκης είπε ότι το επίπεδο των παιδιών που συμμετέχουν στην ομάδα είναι πολύ υψηλό, με πολλές διακρίσεις σε διαγωνισμούς, ενώ δύο από τους μαθητές που παρευρέθηκαν χθες στην παρουσίαση συμμετείχαν στον τελικό της Ολυμπιάδας Ρομποτικής που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο στην Κόστα Ρίκα.
Η διαστημική ομάδα
Ο μαθητής Κωνσταντίνος Καργάκος της Β΄ Τάξης του 6ου Γυμνασίου είπε πως χόμπι του είναι η Πληροφορική, η Τεχνολογία και η Φυσική, γι’ αυτό και αποφάσισε να μπει στη διαστημική μαθητική ομάδα. «Ετοιμάζουμε ένα πρόγραμμα που θα στείλουμε στο διάστημα σε ύψος 100 χλμ., σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας, για να δούμε αν το ελαιόλαδο κρατάει ακόμα τις φαινόλες του και τις ιδιότητές του. Στην ουσία θα είναι κουτί που θα έχει μικρές διαστάσεις 10*10*20 εκατοστά και θα πρέπει να ζυγίζει το ανώτερο μισό κιλό. Θα το στείλουμε στο διάστημα μέσω ενός πυραύλου της Blue Origin», εξήγησε.
Ακολούθως, ο μαθητής Β΄ τάξης του 6ου Γυμνασίου, Νίκος Γιαννόπουλος, που λατρεύει τη Φυσική και τη Ρομποτική, πρόσθεσε ότι το κουτί αυτό θα περιέχει ένα μηχανισμό που θα λειτουργεί ως ελαιοτριβείο και θα γίνει σύνθλιψη ελιών σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.
«Στις συναντήσεις που κάνουμε με τους καθηγητές μας μαθαίνουμε πώς να φτιάχνουμε και να προγραμματίζουμε κατασκευές σαν αυτή που θα φτιάξουμε για να στείλουμε στο διάστημα», συμπλήρωσε.
Μετεωρίτες στην Ελλάδα
Η Αφροδίτη Λυμπεροπούλου, μαθήτρια του 4ου Λυκείου, σημείωσε ότι μέσα από το αυτό το πρόγραμμα όλοι τους έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν εξαιρετικούς ανθρώπους και σπουδαίους επιστήμονες. Βοηθός τους είναι και ο γνωστός καθηγητής Αεροδιαστημικής κ. Παπαδόπουλος και ο μηχανολόγος Κώστας Πεϊμανίδης, ενώ μαθαίνουν διάφορα πράγματα για τις εξελίξεις της τεχνολογίας.
Η Ευθυμία Σταθοπούλου, μαθήτρια της Γ΄ Τάξης του 6ου Γυμνασίου, αναφέρθηκε στους μετεωρίτες, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι αναπτύσσουν ταχύτητες από 36.000 έως 250.000 χιλιόμετρα. Εξήγησε ότι οι μικροί μετεωρίτες επιβραδύνουν αρκετά την ταχύτητά τους πέφτοντας, ενώ οι μεγαλύτεροι όχι, γι’ αυτό και δημιουργούν κρατήρες. Ταυτόχρονα, η ατμόσφαιρα της γης μάς προστατεύει από πολλά αντικείμενα που δε φτάνουν καν στο έδαφος.
Τέλος, η μαθήτρια Μαίρη Δεμπεγιώτη της Β΄ Τάξης του 6ου Γυμνασίου, μίλησε για τις ολοστρόγγυλες δίδυμες λίμνες Ζερέλια στον Αλμυρό Μαγνησίας, που λίγοι γνωρίζουν ότι έχουν δημιουργηθεί από πτώση μετεωριτών. Η μεγαλύτερη, που βρίσκεται στα δυτικά, καλύπτει επιφάνεια 42 στρεμμάτων, έχει διάμετρο 250 μέτρων και βάθος περίπου 8 μέτρα. Η μικρότερη, που βρίσκεται 200 μέτρα πιο ανατολικά, καλύπτει επιφάνεια 25 στρεμμάτων, έχει διάμετρο 150 μέτρων και βάθος περίπου 6 μέτρα. Η πρόσκρουση υπολογίζεται ότι συνέβη την εποχή του Ολόκαινου πριν από 12.500 με 8.000 χρόνια, ενώ την πιστοποίηση πτώσης μετεωρίτη κάνει η παρουσία στο σημείο μερικώς τετηγμένου ζιρκονίου.
Της Βίκυς Βετουλάκη