Ελέγχους, αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας για το αν στους χώρους μαζικής εστίασης, διατίθεται ελαιόλαδο σε σφραγισμένη συσκευασία.
Αυτό είναι υποχρεωτικό από την 1/1/2018 για όλες τις επιχειρήσεις που προσφέρουν στον καταναλωτή ελαιόλαδο και για τους παραβάτες προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ.
Υποχρεωτικό
Δυστυχώς, παρά την υποχρέωση, το μέτρο δεν έχει εφαρμοσθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα καταναλωτές που το γνωρίζουν να προβαίνουν και σε καταγγελίες. Έτσι, θα ξεκινήσει ένα κύκλος ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αφού ακόμα και μια άτυπη περίοδος προσαρμογής που θα μπορούσαν κάποιοι επαγγελματίες να επικαλεσθούν έχει παρέλθει.
Όπως προβλέπεται στους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ), «από την 1/1/2018 το κάθε είδους έλαιο που προορίζεται στον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου της παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα των καταστημάτων, πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης που θα διατίθενται από το κατάστημα και θα φέρουν τις απαιτούμενες επισημάνσεις, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία».
Αίτημα των ελαιοπαραγωγών
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, το μέγεθος της νέας αγοράς με τις ρυθμίσεις για τα σφραγιστά μπουκάλια αφορά σε 10.000 τόνους ελαιόλαδου- ποσότητα που αντιστοιχεί στο 4-5% της εγχώριας παραγωγής- προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στον χώρο της μαζικής εστίασης.
Σημειώνεται ότι ήδη κάποιες επιχειρήσεις εστίασης έχουν προχωρήσει στη χρήση μη επαναχρησιμοποιούμενων φιαλών ελαιόλαδου, αλλά η χρέωση ή μη στον καταναλωτή έχει να κάνει με τη βούληση του ιδιοκτήτη του εστιατορίου. Πάντως, όπου υπάρχει η χρέωση αυτή διαμορφώνεται γύρω στο 1 ευρώ η φιάλη των 100 ml.
Το μέτρο αυτό έρχεται να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα των ελαιοπαραγωγών και θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε να γίνει. Είχε εξαγγελθεί και το 2014 από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Καρασμάνη, αλλά τελικώς δεν νομοθετήθηκε ποτέ.
Της Βίκυς Βετουλάκη