Την έντονη αντίθεσή του εκφράζει σε σχετική ανακοίνωση ο Σύλλογος υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ) όσον αφορά στις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, για τις ελιές Καλαμών.
Όπως αναφέρεται σχετικά: «Διαβάσαμε με έκπληξη και πικρία τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού κ. Αποστόλου σχετικά με απόφασή του ανάκλησης της με τη σειρά της ανακλητικής προηγούμενης απόφασής του της 22ας.12.2016, την οποία δεν είχε ανακοινώσει όπως όφειλε στην Ε.Ε., για να μεταδώσει το μήνυμα στις παγκόσμιες αγορές μέσω μιας τριετούς διαφημιστικής καμπάνιας της ΠΕΜΕΤΕ, με χρήματα της Ε.Ε., καμπάνια σε φάση εξέλιξης, ότι η ονομασία Ελιά Καλαμάτας είναι εμπορική.
Πρώτα η CETA και η ΤΤΙΠ, ύστερα οι Νοτιοαφρικανικές και άλλες συμφωνίες και φτάνουμε στην Ελλάδα να γίνεται ουραγός του νεοφιλελευθερισμού αποδεχόμενη ότι η ονομασία Ελιά Καλαμάτας είναι εμπορική. Το παγκόσμια πιο σημαντικό brand name επιτραπέζιας ελιάς και του ελληνικού διατροφικού τομέα.
Η χώρα μας πρώτα απεμπόλησε το θεσμό των προστατευόμενων ονομασιών εγκαταλείποντάς τες να πεθάνουν από ασιτία η μία μετά την άλλη, όπως οι περισσότερες ΠΟΠ-ΠΓΕ των επιτραπέζιων ελιών και τώρα βουλιάζει την ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ στο θεϊκό οξύ κατά το παράδειγμα της μαφίας όταν θέλει να εξαφανίσει κάποιον.
Η παγιωμένη παράδοση της ελληνικής αγροτικής πολιτικής συνεχίζεται ανεξάρτητα από τις κυβερνήσεις που εναλλάσσονται».
Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Αποστόλου από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου Δυτικής Ελλάδος είχε σχολιάσει σχετικά: «Η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση στις εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς, παγκοσμίως. Σημειώνεται ότι το ύψος των ελληνικών εξαγωγών επιτραπέζιων ελιών ξεπερνά σε αξία τα 300 εκατομμύρια ευρώ και οι ελιές Καλαμάτας κατέχουν σημαντικό μερίδιο αυτών, αφού το 80% της παραγωγής της, δηλαδή περί τους 40.000 τόνους, εξάγεται.
Σε ό,τι αφορά την εμπορία του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, συνολικά 21 επιχειρήσεις έχουν πιστοποιηθεί από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για την επεξεργασία -συσκευασία- εμπορία προϊόντος ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και η πιστοποιούμενη ποσότητα ανήλθε το 2011 σε 190 τόνους, το 2012 σε 53 τον., το 2014 σε 233 τον. και το 2015 σε 277 τον.
Οι εξαγωγές των υπόλοιπων προϊόντων “Kalamata olives” αντιμετωπίζουν την τελευταία πενταετία πολλά προβλήματα, όπως αποσύρσεις προϊόντων, σε συσκευασίες καταναλωτή, στην ευρωπαϊκή αγορά, μη έκδοση πιστοποιητικού ελεύθερης διακίνησης για τις αγορές των τρίτων χωρών, από ορισμένες ελεγκτικές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και ερωτήματα, για τα οποία εκκρεμούν απαντήσεις, σχετικά με τη νομιμότητα κυκλοφορίας των προϊόντων αυτών, τα οποία υποβάλλονται από ελεγκτικές αρχές άλλων κ-μ της Ε.Ε αλλά και από Πρεσβείες μας.
Όπως αντιλαμβάνεστε, τα παραπάνω προβλήματα δημιουργούν ευκαιρίες στους διεθνείς ανταγωνιστές μας για να καλύπτουν τα “κενά” αυτά της αγοράς με δικά τους προϊόντα που ονομάζουν πολλές φορές “Kalamata olives”.
Αιτία για τη δημιουργία αυτών των προβλημάτων είναι η υιοθέτηση της άποψης ότι το “Kalamata olives” είναι μετάφραση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και, κατ’ επέκταση, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται χωρίς την ένδειξη ΠΟΠ ή το ενωσιακό λογότυπο».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη