Κάτω από τη βαριά σκιά της απόφασης για ΠΟΠ Καλαμάτα οι διακηρύξεις του Βαγγέλη Αποστόλου στην Τρίπολη

Κάτω από τη βαριά σκιά  της απόφασης για ΠΟΠ Καλαμάτα οι διακηρύξεις του Βαγγέλη Αποστόλου στην Τρίπολη

Κάτω από τη… βαριά σκιά της απόφασης – “εξαφάνισης” του ΠΟΠ Καλαμάτα και της ποικιλίας “ελιές Καλαμών” κινήθηκε η ομιλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Απόφαση η οποία βάζει “ταφόπλακα” στο προϊόν – παγκόσμια αναγνωρισμένο-, προκαλώντας ταυτόχρονα και τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αφού βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και επιχειρηματίες, διαφωνούν με την τελευταία απόφαση, η οποία ανακοινώθηκε στην Πάτρα.
Κατά τ’ άλλα, στη χθεσινή ομιλία του στην Τρίπολη υπογράμμισε ότι το σύνολο της δημόσιας δαπάνης των μέτρων που έχουν προκηρυχθεί ξεπέρασε τα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ περισσότερα από 3,8 δισ. ευρώ έχουν δεσμευθεί σε νέες προκηρύξεις και συνεχιζόμενα έργα, δηλαδή το 65% της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος.
Επιπλέον, το ΠΑΑ υπερκάλυψε για το 2017 το στόχο του ΕΣΠΑ, συνεισφέροντας με το μεγαλύτερο ποσό πληρωμών – απορρόφησης πόρων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) μεταξύ των 20 Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΕΠ) του ΕΣΠΑ και, κατ’ επέκταση, εισροής κοινοτικών πόρων στη χώρα. Σημειώνεται, τέλος, ότι η απορρόφηση κοινοτικών πόρων στο τρέχον ΠΑΑ είναι τριπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα (δύο πρώτα έτη εφαρμογής).
 
Η νέα ΚΑΠ
Αναφερόμενος στις προοπτικές της ΚΑΠ μετά το 2020, ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ένας ικανοποιητικός προϋπολογισμός, προκειμένου να ανταποκριθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία στους στόχους και στις αυξημένες φιλοδοξίες της, στις τρέχουσες και νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ίδια αλλά και η Ε.Ε., και να καταστεί δυνατή η οικοδόμηση ενός ανθεκτικού γεωργικού τομέα, ο οποίος θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις περιβαλλοντικές αλλά και οικονομικές προκλήσεις.
Επιπλέον, η ΚΑΠ πρέπει να παραμείνει μια ολοκληρωμένη κοινή πολιτική που θα εγγυάται τη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος, την κοινωνική συνοχή, την περιφερειακή ανάπτυξη και την προστασία των καταναλωτών.
 
Παρεμβάσεις για συνεταιρισμούς
Η στήριξη του συνεργατισμού περνά μέσα από την εξυγίανση των συνεταιρισμών και την ίδρυση νέων μορφών συνεργασίας, τόνισε ο Βαγγέλης Αποστόλου, αναφερόμενος στο θέμα των συνεταιρισμών.
Όπως είπε μεταξύ άλλων: «Μετά την ψήφιση του νόμου 4384/16 που αφορούσε τους συνεταιρισμούς, ξεκίνησε για πρώτη φορά στα χρονικά των συνεταιρισμών αταλάντευτη και χωρίς εκπτώσεις εφαρμογή του νόμου με τέσσερες στόχους: πρώτον, να δοθεί οριστικό τέλος στους συνεταιρισμούς «σφραγίδες». 2.000 συνεταιρισμοί με απόφαση δικαστηρίου θα οδηγηθούν σε λύση. Δεύτερον, όσοι ενεργοί συνεταιρισμοί απομείνουν να λειτουργούν σύμφωνα με το νόμο και τις συνεταιριστικές αρχές. 152 συνεταιρισμοί με 44.000 μέλη πραγματοποιούν 1.026.000 τζίρο. Τρίτον, να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των αγροτών, απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική τους μεγέθυνση. Τέταρτον, να δημιουργήσουν οργανώσεις παραγωγών για την καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τη βελτίωση των αγροτικών εισοδημάτων. Ήδη θα ξεπεράσουν σύντομα τις 250 οργανώσεις παραγωγών σε όλη τη χώρα».
Α.Π.