Σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση πέρσι κινούνται οι τιμές παραγωγού για την επιτραπέζια ελιά, για την οποία –για άλλη μια φορά– επιβεβαιώνεται ο κανόνας «όσο πιο χοντρές τόσο πιο ακριβές και όσο πιο ψιλές τόσο πιο φθηνές».
Ειδικότερα, σύμφωνα με την «Ύπαιθρο Χώρα», από την αρχή της συγκομιδής οι τιμές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, ήτοι στο 1,5 ευρώ το κιλό για το 200άρι στην Καλαμών, στο 1 ευρώ για τις πράσινες και από 1,80 έως 2 ευρώ το κιλό για τις μαύρες στρογγυλές (χονδροελιές).
Η συγκομιδή της επιτραπέζιας ελιάς έχει πλέον σχεδόν ολοκληρωθεί και η φετινή παραγωγή χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα υψηλή ποιότητα. «Η εικόνα είναι ότι ο καρπός ήταν καθαρός και ποιοτικός», σημειώνει στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο Δημήτρης Τσιόβουλος, από την ομώνυμη εταιρεία διακίνησης ελιών, η οποία πραγματοποιεί εξαγωγές προς Γερμανία και Ολλανδία.
Για καλή παραγωγή κάνει λόγο και η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ). Όσον αφορά στην ελιά Καλαμών, η διεπαγγελματική εκτιμά ότι μπορεί να φτάσει και τους 90.000-100.000 τόνους, όμως με καρπό μικρού μεγέθους λόγω της ανομβρίας, με αποτέλεσμα να λείψουν από την αγορά οι «χονδρές» κατηγορίες. Για την ποικιλία πράσινης ελιάς Χαλκιδικής, οι ποσότητες εκτιμάται ότι θα καταφέρουν να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς, η οποία, πάντως, προς το παρόν είναι σχετικά «καθισμένη».
Ψιλές λόγω ανομβρίας
Από άποψη ποσοτήτων, η παραγωγή της Καλαμών φέτος κινήθηκε σε αρκετά υψηλά επίπεδα, ενώ το ίδιο ισχύει και για την ποιότητα, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, εντοπίζοντας το μοναδικό πρόβλημα στο μέγεθος (φαινόμενο μικροκαρπίας), το οποίο αποδίδουν στην ανομβρία. Οι τιμές παραμένουν από την αρχή της σεζόν σε υψηλά επίπεδα, αναλόγως πάντα και με το μέγεθος. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι η Καλαμών κινούνταν γύρω από το 1-1,10 ευρώ, ενώ φέτος το 200αρι έφτασε και το 1,5 ευρώ το κιλό.
Στις χονδροελιές-στρογγυλές (σ.σ. Άμφισσας, Αγρινίου) φέτος η παραγωγή ήταν πολύ μικρότερη, όμως η ποιότητα ήταν εξαιρετική, γι’ αυτό και οι τιμές τους κρατιούνται σε υψηλό επίπεδο.
«Οι πράσινες ξεκινάνε από το 1 ευρώ και οι μαύρες είναι γύρω στα 1,80 με 2 ευρώ το κιλό, αναλόγως και το μέγεθος», αναφέρει ο κ. Τσιόβουλος. Γενικά φέτος, οι χονδροελιές ήταν σε καλό μέγεθος. Όσο μαθαίνουν οι καταναλωτές τη διατροφική αξία και τα οφέλη της επιτραπέζιας ελιάς, τόσο αυξάνεται η ζήτησή της.
Μάλιστα, όπως τονίζει ο κ. Τσιόβουλος, «πλέον οι καταναλωτές έχουν μάθει την ελληνική ελιά και τη ζητάνε. Ξεχωρίζουν τις ελληνικές σε σχέση με αυτές από Τουρκία ή Αίγυπτο, καθώς είναι ανώτερης ποιότητας. Κάθε χρόνο ανεβαίνει η ζήτηση για την ελληνική ελιά, γιατί μαθαίνουν και άλλα κράτη για την ελιά και το ελαιόλαδο».
Πεσμένη η παραγωγή στην Ευρώπη
Άνοδο 4% θα σημειώσει η παγκόσμια παραγωγή επιτραπέζιων ελιών εσοδείας 2017/2018 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και θα φτάσει τους 2.953.000 τόνους, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC).
Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), ωστόσο, αναμένεται συνολικά μείωση της παραγωγής κατά 11%, εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής της Ισπανίας, η οποία αναμένει παραγωγή 521.000 τόνους, χαμηλότερη κατά 12% σε σχέση με πέρσι. Από την άλλη πλευρά, αναμένεται αύξηση της παραγωγής στην Ελλάδα κατά 31% και στην Ιταλία κατά 20%. Αύξηση της παραγωγής αναμένεται και σε άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία, οι οποίες εκτιμάται ότι θα έχουν παραγωγή-ρεκόρ 650.000 και 455.000 τόνων αντίστοιχα. Η παραγωγή σε Αργεντινή, Ισραήλ, Ιορδανία, Μαρόκο και Τυνησία επίσης αναμένεται αυξημένη. Την ίδια ώρα, σε σχέση με πέρσι, η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί στις ΗΠΑ κατά 9% και στο Μεξικό κατά 11%.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η παραγωγή επιτραπέζιων ελιών την τελευταία τριακονταετία έχει τριπλασιαστεί από 950.000 τόνους το 1990/1991 σε 2.953.500 τόνους το 2017/2018, όμως το ίδιο χρονικό διάστημα αυξάνεται και η διεθνής κατανάλωση.