Βαρουφάκης: Δουλοπαροικία χρέους η Ελλάδα
Στο περιθώριο της συνάντησής του με το δήμαρχο Καλαμάτας, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στη βασική φιλοσοφία του νέου κινήματος που συμμετέχει, ενώ, απάντησε και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Αναφερόμενος για την πολιτική κίνηση DiEM25, σημείωσε ότι είναι ένα πανευρωπαϊκό, διασυνοριακό κίνημα δημοκρατών.
“Πιστεύουμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση διαλύεται. Οι Ευρωπαίοι χάνουν την πίστη τους στην πιθανότητα ύπαρξης ευρωπαϊκών λύσεων σε ευρωπαϊκά προβλήματα. Την ίδια στιγμή που η πίστη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χάνεται, βλέπουμε άνοδο μισανθρωπιάς, ξενοφοβίας και τοξικού εθνικισμού.
Εάν αυτή η εξέλιξη δεν διακοπεί, φοβόμαστε πως θα υπάρξει επιστροφή στη δεκαετία του 1930. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε ενωθεί παρά τις ποικίλες πολιτικές παραδόσεις μας – πράσινοι, ριζοσπαστική αριστερά, φιλελεύθεροι – με σκοπό να επιδιορθώσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να γίνει ένα πεδίο κοινής ευημερίας, ειρήνης και αλληλεγγύης για όλους τους Ευρωπαίους. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, πριν η Ευρωπαϊκή Ένωση διαλυθεί”, σημείωσε συνοπτικά.
Παρά τα…εύσημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την κυβέρνηση χαρακτήρισε την χώρα μας ως “δουλοπαροικία χρέους”, η οποία για να ξεφύγει από τη μέγγενη μιας ρημαγμένης χώρας, θα πρέπει να αναθεωρήσει εκ βάθρων την πολιτική της.
Για τα θέματα, που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα με την Τουρκία, σημείωσε πως θα πρέπει να παραμείνουμε νηφάλιοι, ενώ για το λεγόμενο “Μακεδονικό”, σχολίασε ότι η αρχαία Μακεδονία δεν έχει καμία σχέση με τη χώρα που προέκυψε μετά από διεθνείς συμφωνίες, οπότε τάχθηκε υπέρ της λύσης ενός σύνθετου ονόματος, χωρίς “υστερίες και συλλαλητήρια μίσους”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Για την έξοδο από τα μνημόνια υποστήριξε: “Για την έξοδο από τα μνημόνια: «Ο κ. Βίζερ, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν ουσιαστικά το αφεντικό της ΕΕ, το είπε ξεκάθαρα σε συνέντευξή του στην ‘Καθημερινή’.
Δεν υπάρχει πιθανότητα για καθαρή έξοδο και όλα αυτά είναι κομμάτι μιας επικοινωνιακής πολιτικής. Ο κ. Ρέντλινγκ, χθες, είπε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να γίνει αναδιάρθρωση χρέους. Χωρίς αναδιάρθρωση χρέους όμως δεν υπάρχει πιθανότητα να βγει η Χώρα από τον μνημονιακό δεσμό. Ότι θα το ονομάσουν κάτι άλλο, θα το ονομάσουν. Να σας θυμίσω ότι η CIA, μετά τους δίδυμους πύργους, έπαψε να μιλάει για βασανιστήρια και μιλούσε για ενισχυμένη ανάκριση. Έτσι και η τρόικα δεν μιλάει για μνημόνιο, μιλάει για ενισχυμένη επιτήρηση. Όλα αυτά είναι στο πλαίσιο το επικοινωνιακό».
Τέλος, για το σκάνδαλο NOVARTIS είπε: “Θα ήθελα να ζω σε μια χώρα όπου ένας πολιτικός ή ένας πολίτης δεν θα χρειάζεται να σχολιάζει την ενοχή άλλων πολιτικών ή πολιτών.
Θα ήθελα να ζω σε μια χώρα όπου η δικαιοσύνη θα λειτουργεί ανεξάρτητα από εσάς τους δημοσιογράφους και από εμάς τους πολιτικούς. Δυστυχώς δεν ζούμε σε μια τέτοια χώρα. Η λύση δεν είναι κάποιοι πολιτικοί να στήνουν ειδικά δικαστήρια για άλλους πολιτικούς.
Η λύση είναι οι θεσμικές αλλαγές στο χώρο της δικαιοσύνης, ώστε να υπάρχει ένας ανακριτής, κάτι αντίστοιχο με το FBI, ώστε να μην υπάρχει αυτή η πλήρης ασυδοσία. Το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος, ιδίως μετά τη μεταπολίτευση, μετετράπη σε ένα κράτος ‘ραντιέρη’, ο οποίος φορτώνει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού με τεράστια χρέη υπέρ μιας μικρής διεφθαρμένης ολιγαρχίας είναι δεδομένο. Θα ήθελα όμως να ξεφύγουμε από τη διαδικασία του κυνηγιού μαγισσών”.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Δημαρχείο Καλαμάτας
Συνάντηση με τον Γιάννη Βαρουφάκη είχε χθες νωρίς το απόγευμα, στο Δημαρχείο, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.
Υποδεχόμενος τον κ. Βαρουφάκη, ο Δήμαρχος του ευχήθηκε «καλή επιτυχία στις πολιτικές προσπάθειες, που καταβάλλει εδώ και καιρό» και προσέθεσε τα εξής: «Είναι μία προσωπικότητα, η οποία έχει παγκόσμια προβολή. Παρακολουθήσαμε όλη την πορεία του και τον αγώνα του, που έκανε και ως Υπουργός της πατρίδος μας, αλλά και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είτε συμφωνεί κάποιος μαζί του είτε διαφωνεί, δεν μπορεί να μην πει ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική προσωπικότητα, η οποία έχει εμβέλεια πολύ πέραν της Ελλάδος. Του ευχόμαστε, οι προσπάθειες, τις οποίες καταβάλλει, να έχουν επιτυχία και απήχηση στους ευρωπαϊκούς λαούς, γιατί η πορεία μας δεν μπορεί να είναι άλλη από το να έρθουμε ως ευρωπαϊκοί λαοί όλο και πιο κοντά. Έχουμε πολλά πράγματα, τα οποία μας ενώνουν».
Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε την υποδοχή του «συγκινητική, όπως είναι συγκινητική και η εμπειρία του να επισκέπτεται κανείς σε αυτή τη ρημαγμένη Ελλάδα Δήμους όπως της Καλαμάτας, όπου αποδεικνύεται έμπρακτα και καθημερινά πως οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, όταν τους δίνεται η ευκαιρία στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου είναι πιο άμεση η σχέση του πολίτη με τις Αρχές, να κάνουν θαύματα και να αποδεικνύουν ότι και οργάνωση μπορούμε να έχουμε και επιτεύγματα να είναι στο χέρι μας να πετυχαίνουμε».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη