Η… ευφυής γεωργία έρχεται και στη Μεσσηνία

Η… ευφυής γεωργία έρχεται και στη Μεσσηνία

Εσπερίδες σε Φιλιατρά και Μεσσήνης σήμερα και αύριο
 
Στο πλαίσιο του Προγράμματος 2CAP – CAPitalizing the CAP – Απελευθερώνοντας τη δυναμική της ΚΑΠ, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ένωση Μεσσηνίας, διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης των υπηρεσιών Ευφυούς Γεωργίας – Gaiasense στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών, σήμερα στις 19.45. Αύριο, δε, θα διοργανωθεί ανάλογη ενημερωτική εσπερίδα στην αίθουσα του Φιλοσοφικού Κέντρου Μεσσήνης, στις 19.00.
 
Ευφυής γεωργία
Ένας αγρότης για κάθε καλλιέργειά του συνήθως εφαρμόζει την ίδια λίπανση, τις ίδιες αρδεύσεις και το ίδιο πρόγραμμα ψεκασμών φυτοπροστασίας κάθε χρόνο, χωρίς διαφοροποιήσεις από χωράφι σε χωράφι. Με άλλα λόγια, με τα χρόνια εμπειρίας του και ενδεχομένως μιμούμενος άλλους, έχει καταλήξει σε ένα πρωτόκολλο εφαρμογών για κάθε καλλιέργειά του, το οποίο εφαρμόζει ίδιο και απαράλλακτο κάθε καλλιεργητική περίοδο και σε κάθε χωράφι. Οι ανάγκες, όμως, των φυτών σε νερό και λίπασμα, καθώς και οι εχθροί που τα απειλούν, διαφοροποιούνται ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές και εδαφικές συνθήκες. Σε κάθε διαφορετικό χωράφι και σε κάθε διαφορετική χρονιά, οι ψεκασμοί πρέπει να αλλάζουν, γιατί ο κίνδυνος προσβολής από μύκητες ή έντομα εξαρτάται από τις επικρατούσες ατμοσφαιρικές συνθήκες και από άλλους επιδημιολογικούς παράγοντες, που επίσης μεταβάλλονται. Το ίδιο ισχύει και για τις αρδεύσεις και τις λιπάνσεις.
Όταν εφαρμόζεται η ίδια τακτική καλλιεργητικών πρακτικών, η καλλιέργεια δεν έχει την καλύτερη δυνατή απόδοση, ενώ συνήθως ξοδεύονται περισσότερα λιπάσματα, φάρμακα και νερό, επιβαρύνοντας την τσέπη του παραγωγού και το περιβάλλον.
Η ευφυής γεωργία είναι ένας διαφορετικός τρόπος να αποφασίζει ο αγρότης για το πότε, το πού, το πόσο και το πώς θα εφαρμόζει τα λιπάσματα, τις αρδεύσεις και τα φάρμακα, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι ατμοσφαιρικές και οι εδαφολογικές συνθήκες από τις οποίες προκύπτουν οι ακριβείς ανάγκες της καλλιέργειας ανά πάσα στιγμή. Με τον τρόπο αυτόν μπαίνει το λίπασμα που έχει ανάγκη η κάθε καλλιέργεια, ανάλογα με το χωράφι που βρίσκεται, γίνονται τα ποτίσματα στις κατάλληλες στιγμές, ανάλογα με τον τύπο του εδάφους και τις ατμοσφαιρικές συνθήκες που έχουν επικρατήσει, και γίνονται οι ψεκασμοί για κάθε εχθρό, ακριβώς τη στιγμή που υπάρχει ο κίνδυνος. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνονται οι ποσότητες των εισροών, να αυξάνεται η ποσότητα της παραγωγής, να προστατεύεται καλύτερα η καλλιέργεια και να βελτιώνεται η ποιότητα των καρπών. Ωφελείται, δηλαδή, τόσο η τσέπη του παραγωγού όσο και το περιβάλλον.
Οι Έλληνες αγρότες έχουν καλή γνώση των μεθόδων καλλιέργειας. Όσο, όμως, και σωστά να γνωρίζει κάποιος να καλλιεργεί, δεν μπορεί να γνωρίζει τις ατμοσφαιρικές και εδαφολογικές συνθήκες που επικρατούν ανά πάσα στιγμή σε κάθε χωράφι του. Για να μπορέσει να εφαρμοστεί η ευφυής γεωργία και να προσδιορίζονται επακριβώς και συνεχώς οι ανάγκες των φυτών για θρέψη, άρδευση και φυτοπροστασία, πρέπει να μετρούνται και να παρακολουθούνται συνεχώς δεκάδες παράμετροι του περιβάλλοντος μέσα σε κάθε χωράφι χωριστά, όπως για παράδειγμα η θερμοκρασία, η υγρασία αέρα και εδάφους, η διύγρανση, η ηλιακή ακτινοβολία, τα θρεπτικά του εδάφους κ.ά.
Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, ο κάθε αγρότης, ακόμα και ο γεωργικός του σύμβουλος, να γνωρίζει και να μετράει συνεχώς όλες αυτές τις παραμέτρους, χωρίς τα κατάλληλα τεχνολογικά εργαλεία.
Η ευφυής γεωργία αξιοποιεί τεχνολογίες πληροφορικής για να συλλέγονται όλα αυτά τα δεδομένα και επιπλέον χρησιμοποιεί τεχνολογίες οι οποίες αξιοποιούν τη διαθέσιμη γνώση ειδικών επιστημόνων όπως εδαφολόγοι, λιπασματολόγοι, φυτοπαθολόγοι, φυσιολόγοι φυτών, γεωργικοί μηχανικοί, εντομολόγοι κ.λπ., για να επεξεργάζεται τα δεδομένα και να παρέχει κατάλληλες ενδείξεις για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο χωράφι.
Το gaiasense είναι ένα πολυδιάστατο και ολοκληρωμένο σύστημα το οποίο περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές συσκευές, διάφορες εφαρμογές για κινητά και υπολογιστές, υπολογιστικά κέντρα που συλλέγουν συνεχώς δεδομένα από τα χωράφια, δορυφόρους, τα τρακτέρ, ειδικούς γεωπόνους και τους ίδιους τους αγρότες, ειδικούς επιστήμονες που προσφέρουν τις γνώσεις τους στο gaiasense, αλλά και μαθαίνουν από αυτό, εργαστήρια που πραγματοποιούν αναλύσεις σε δείγματα που λαμβάνονται από τα χωράφια, και γεωργικούς συμβούλους που έχουν ειδικευθεί στην αξιοποίηση των εργαλείων ευφυούς γεωργίας του gaiasense.
Είναι όλα αυτά μαζί. Για τον αγρότη, όμως, είναι απλά μια συνδρομητική υπηρεσία, την οποία μπορεί να αξιοποιήσει πληρώνοντας μόνο λίγα ευρώ ανά στρέμμα κάθε χρόνο. Κάνοντας, δηλαδή, μια απλή εγγραφή στην υπηρεσία, αξιοποιεί όλα αυτά τα τεχνολογικά εργαλεία και τους ειδικούς επιστήμονες-ερευνητές του gaiasense, χωρίς να χρειαστεί να επενδύσει και να αγοράσει ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό. ‘’
 
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη