Θα διαρκέσεις έως αύριο
Ξεκίνησε χθες στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Elite το 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς, ενώ θα διαρκέσει έως αύριο.
Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει: 1. Έκθεση προϊόντων, εξοπλισμού και υπηρεσιών. 2. Συνέδριο. 3. Σεμινάρια που αφορούν στην γευσιγνωσία ελαιολάδου, από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, που απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους. 4. Το διαγωνισμό γευσιγνωσίας ελαιολάδου Kalamata Olive Oil Awards 2018, υπό την εποπτεία αναγνωρισμένου πάνελ. 5. Ημερίδα για την επιτραπέζια ελιά.
Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Καλαμάτας και οι λοιποί Δήμοι της Μεσσηνίας, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ), η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), ο Σύλλογος Γεωπόνων Μεσσηνίας, τυποποιητικές μονάδες επιτραπέζιων ελιών και ελαιολάδου, καθώς και μεγάλοι εκθέτες ελαιουργικών μηχανημάτων και εξοπλισμού.
Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης για σήμερα και αύριο είναι: 9.30 – 21.00 και 10.00 – 18.00.
Από τη χθεσινή, πρώτη, ημέρα ιδιαίτερη σημασία είχαν οι παρεμβάσεις του Κωνσταντίνου Τερτιβανίδη, διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας που μίλησε με θέμα «Οργανοληπτική αξιολόγηση της επιτραπέζιας ελιάς» και του Ιωάννη Κυριακόπουλου, που ανέπτυξε τα θέματα που έχουν προκύψει με το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.
Στη σημερινή μέρα ξεχωρίζουν οι εξής εισηγήσεις:
9.30: Νουτσιούδης Παύλος, τυποποιητής – εξαγωγέας: «Προοπτικές εξαγωγών ελιών και ελαιολάδου στη γερμανική αγορά»
10.00: Δρ. Γεώργιος Ντούτσιας, πρόεδρος ΔΟΕΠΕΛ: Ο γνωστός άγνωστος κλάδος της αγροτικής μας οικονομίας – Γνωριμία με το 1ο εξαγωγικό προϊόν της χώρας
10.30: Ντανάκας Παναγιώτης, διευθυντής Α.Σ. Μολάων Πακίων: «Ιχνηλασιμότητα στο ελαιόλαδο»
10.50: Βασιλόπουλος Θεόδωρος, πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ): «Η συμβολή των νέων αγροτών στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας του ελληνικού ελαιολάδου».
11.30: Παρασκευόπουλος Αντώνης, διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας: «Xylella: νέα δεδομένα».
11.50: Ζακυνθινός Γεώργιος, καθηγητής ΤΕΙ Καλαμάτας, πρόεδρος τμ. Τεχνολογίας Τροφίμων: «Η ποικιλία Κοθρέικη, μια παρεξηγημένη ποικιλία με υψηλή διαιτητική αξία τόσο ως επιτραπέζια ελιά όσο και σαν ελαιοποιήσιμη».
12.10: Μαγιάτης Προκόπης, καθηγητής τμ. Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών: «Νεότερα κλινικά και πειραματικά δεδομένα για τον ευεργετικό ρόλο του υψηλού φαινολικού ελαιολάδου στην υγεία».
12.45: Στρογγυλό τραπέζι «Η πορεία της ελαιοκαλλιέργειας στο Ν. Μεσσηνίας, προβλήματα και προοπτικές»: Συμμετέχουν: Κυριακόπουλος Ιωάννης, διευθυντής ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Παρασκευόπουλος Αντώνης, διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Κόκκινος Γεώργιος, Πρόεδρος Ο.Π. Νηλέας, Γυφτέας Δημήτριος, AGROVIM S.A.
20.00: Ψαράκης Αντώνης, προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου «Χρηματοδοτικά εργαλεία ΕΣΠΑ στον πρωτογενή τομέα».
φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας