Ξεκινά αύριο το 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας

Ξεκινά αύριο το 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας

Ξεκινά αύριο Παρασκευή, 16 Μαρτίου, το 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς στην Καλαμάτα, το οποίο και έχει καθιερωθεί ως κορυφαίο forum για τον ελαιοκομικό τομέα, ενώ θα διαρκέσει ως την Κυριακή 18 του μήνα.
Περιλαμβάνει δε έκθεση προϊόντων, εξοπλισμού και υπηρεσιών. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα πιο σύγχρονα εργαλεία καλλιέργειας και συγκομιδής, μηχανήματα ελαιουργείων και τυποποιητηρίων, ατομικά ελαιοτριβεία, καθώς και να γνωρίσουν τις νεότερες υπηρεσίες εκπαίδευσης και χρηματοδοτικά εργαλεία. Επίσης, συνέδριο με υψηλού επιπέδου εισηγήσεις, σε θέματα που άπτονται της ελαιοκομίας και γενικότερα της αγροδιατροφής. Φέτος, ειδικά, περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν στις καλλιεργητικές τεχνικές σε σχέση με τα νέα θέματα της φυτοπροστασίας, τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την καλλιέργεια, εμπορία και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και τις προοπτικές της καλλιέργειας επιτραπέζιας ελιάς στη Μεσσηνία.
Τέλος, σεμινάρια που αφορούν: α) «Food pairing – Συνδυασμός του ελαιολάδου με φαγητά» β) Γευσιγνωσία ελαιολάδου για την εξοικείωση του κοινού με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά διαφορετικών κατηγοριών ελαιολάδων και τη διάκριση μειονεκτημάτων.
Η είσοδος στο Φεστιβάλ, όπως και η συμμετοχή στα σεμινάρια, είναι δωρεάν (www.kalamata-olivefestival.gr).
Το δε πρόγραμμα έχει ως εξής:
 
ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ELITE
16 – 18 Μαρτίου
Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 17.00 – 21.00, Σάββατο 09:30 – 21.00, Κυριακή 10.00 – 18.00
 
Παρασκευή 16/3
17.30 Έναρξη- Προσέλευση – Εγγραφές
17.45 Έναρξη του Φεστιβάλ από τον πρόεδρο του Α.Σ. Καλαμάτας Μιχάλη Αντωνόπουλο
18.00 Χαιρετισμοί
19.30 Τερτιβανίδης Κων/νος, διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας & Αλιείας Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, «Οργανοληπτική αξιολόγηση της επιτραπέζιας ελιάς»
20.00 Κυριακόπουλος Ιωάννης, διευθυντής ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας: πλαίσιο προστασίας του προϊόντος – προβλήματα»
 
Σάββατο 17/3
9.30 Νουτσιούδης Παύλος, τυποποιητής – εξαγωγέας, Προοπτικές εξαγωγών ελιών και ελαιολάδου στη Γερμανική αγορά»
10.00 Δρ Γεώργιος Ντούτσιας, πρόεδρος ΔΟΕΠΕΛ, Ο γνωστός άγνωστος κλάδος της αγροτικής μας οικονομίας – Γνωριμία με το 1ο εξαγωγικό προϊόν της χώρας
10.30 Ντανάκας Παναγιώτης, διευθυντής Α.Σ. Μολάων Πακιών, «Ιχνηλασιμότητα στο ελαιόλαδο»
10:50 Βασιλόπουλος Θεόδωρος, πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), «Η συμβολή των νέων αγροτών στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας του ελληνικού ελαιολάδου» 
11.10 Διάλειμμα
11.30 Παρασκευόπουλος Αντώνης, διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας,
«Xylella: νέα δεδομένα»
11.50 Ζακυνθινός Γεώργιος, καθηγητής ΤΕΙ Καλαμάτας, πρόεδρος τμ. Τεχνολογίας Τροφίμων, «Η ποικιλία Κοθρέικη, μια παρεξηγημένη ποικιλία με υψηλή διαιτητική αξία, τόσο ως επιτραπέζια ελιά όσο και σαν ελαιοποιήσιμη».
12.10 Μαγιάτης Προκόπης, καθηγητής τμ. Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών, «Νεώτερα κλινικά και πειραματικά δεδομένα για τον ευεργετικό ρόλο του υψηλού φαινολικού ελαιολάδου στην υγεία».
12.30 Διάλειμμα
12.45 Στρογγυλό τραπέζι «Η πορεία της ελαιοκαλλιέργειας στο Ν. Μεσσηνίας, προβλήματα και προοπτικές»
Συμμετέχουν: Κυριακόπουλος Ιωάννης, διευθυντής ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Παρασκευόπουλος Αντώνης, διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Κόκκινος Γεώργιος, πρόεδρος Ο.Π. Νηλέας, Γυφτέας Δημήτριος, AGROVIM S.A.
16.30 Παπλωματάς Επαμεινώνδας, καθηγητής Φυτοπαθολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Οι κυριότερες ασθένειες της ελιάς»
17.00 Περδίκης Διονύσιος, επίκουρος καθηγητής Εργαστηρίου Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών/ Ποντικάκος Κωνσταντίνος, Τσιλιγκιρίδης Θεόδωρος, Εργαστήριο Πληροφορικής τμ. Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ορθολογική αντιμετώπιση εντόμων – εχθρών της ελιάς και ηλεκτρονικό σύστημα υπηρεσιών θέσης για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς»
17.45 Ζωντανός Απόστολος, γεωπόνος, γραμματέας του Συλλόγου Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Μεσσηνίας, «Μία σύγχρονη προσέγγιση στην μαζική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς»
18.15 Διάλειμμα
18.30 Καραβίτης Χρίστος, επίκουρος καθηγητής Γεωργικής Υδραυλικής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Προκλήσεις για την διαχείριση των υδατικών πόρων στην Ελλάδα»
19.00 Δρ. Καμπουράκης Εμμανουήλ, γεωπόνος – Ερευνητικού Εργαστηρίου Συστημάτων Οικολογικής Παραγωγής Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», «Βιολογική ελαιοκαλλιέργεια. Πρακτικές και επιπτώσεις στο προϊόν και το περιβάλλον»
19.30 Βέμμος Σταύρος, καθηγητής Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Η χρήση της φυλλοδιαγνωστικής στη λίπανση της ελιάς»
20.00 Ψαράκης Αντώνης, προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου, «Χρηματοδοτικά εργαλεία ΕΣΠΑ στον πρωτογενή τομέα»
20.30 Ερωτήσεις – Συζήτηση
21.30 Συμπεράσματα – Λήξη ημερίδας
  
Κυριακή 18/3
11.00 – 14.00 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ PIERALISI: «Επαναστατικές τεχνολογίες για τα ελαιοτριβεία του αύριο»
11.00 – 12.00 ΣΕΜΙΝΑΡΙO / WORKSHOP γευσιγνωσίας ελαιολάδου από το «Σχολείο Ελιάς & Ελαιολάδου Καλαμάτας»
13.00 – 14.30 ΣΕΜΙΝΑΡΙO / WORKSHOP Food Pairing από τους Τσορώνη Κώστα και Παπανικολόπουλο Παναγιώτη.