«Αν η Τουρκία το παρακάνει, θα πάμε σε πόλεμο»
Στην Καλαμάτα βρέθηκε χθες το πρωί ο αντιπρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος και μίλησε για ζητήματα της συγκυβέρνησης ΑΝΕΛ – ΣΥΡΙΖΑ, το Μακεδονικό, τη στάση της Τουρκίας, για το τι αλλάζει από τον Αύγουστο του 2018, όπως και για άλλα θέματα της επικαιρότητας.
Το αναγκαίο καλό της κυβέρνησης
Ξεκινώντας ο κ. Σγουρίδης θέλησε να αναφερθεί στην άποψη του Πάνου Καμένου για τα Αναπτυξιακά Συνέδρια, με τελευταίο εκείνο της Τρίπολης. Όπως είπε, λοιπόν, ο πρόεδρος θέλησε να κάνει πράξη το σύνθημα των ΑΝΕΛ, δηλαδή να είναι το αναγκαίο καλό. Έτσι, σε όλα τα συνέδρια οι ΑΝΕΛ παραβρέθηκαν, ενώ κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δίκαιη ανάπτυξη της Πελοποννήσου. Αυτό, συνέχισε, το έκαναν οι ΑΝΕΛ, επειδή θέλουν να είναι χρήσιμος εταίρος στην κυβέρνηση.
Μιλώντας για την κυβέρνηση συνεργασίας, ο κ. Σγουρίδης ανέφερε ότι στηρίχθηκε σε μια άτυπη συμφωνία ανάμεσα στον Αλ. Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο, που έχει ως στόχο να βγει η χώρα από τα μνημόνια, να φτάσει στο οικονομικό ξέφωτο, να βγει με τους καλύτερους όρους στην αγορά και να μετακινηθεί αυτός ο παραγόμενος πλούτος προς όφελος του ελληνικού λαού.
Όπως εξήγησε, ανέφερε το τελευταίο προκειμένου να ξεκαθαρίσει ότι οι ΑΝΕΛ δεν είναι συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτόνομο κίνημα που έχει σαφέστατες θέσεις, προσδιορίζοντας ότι ανήκουν πολιτικά στο πατριωτικό και κοινωνικό κέντρο με βάση τον πατριωτικό ριζοσπαστισμό. Έτσι, στηρίζουν τις θέσεις τους για τα εθνικά ζητήματα, αλλά παράλληλα επιδιώκουν να έχουν ένα κοινωνικό πρόσωπο, ώστε η επιχειρηματικότητα να μη δρα ανεξέλεγκτα.
Τι θα αλλάξει τον Αύγουστο
Μιλώντας για τον Αύγουστο του 2018, μήνα που τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη έχουν χαρακτηρίσει ως ορόσημο, ο κ. Σγουρίδης υποστήριξε ότι η συγκυβέρνηση θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια. Κατά τον ίδιο, ότι θα βγει η χώρα από τα μνημόνια στις αγορές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πρακτικά σημαίνει για το λαό ότι τα έτη 2021-2022 η χώρα, βάσει της συμφωνίας των προηγούμενων κυβερνήσεων, πρέπει να δώσει έως ετήσια δόση, 23 δισ. το πρώτο έτος και 28 δισ. δεύτερο, χρήματα που δεν μπορούν να βρεθούν με μνημονιακό δανεισμό, αλλά από τις αγορές. Άρα, η αξιοπιστία εκδόσεων των ελληνικών ομολόγων είναι αυτή που θα μετακυλήσει στις αγορές το χρέος, για να παρθεί επίσης με χαμηλότοκο επιτόκιο η ανανέωσή τους.
Τον Αύγουστο του 2018, λοιπόν, η Ελλάδα φεύγει από την Επιτροπεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει εποπτεία, αλλά στη χώρα δίδονται βαθμοί ελευθερίας και έτσι θα ασκηθεί η δημοσιονομική και εισοδηματική πολιτική.
Όπως υποστήριξε ακόμα, η κυβέρνηση θα έχει δικαίωμα να μειώσει το ΦΠΑ, καθώς και τους φόρους στις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα. Επίσης, θα υπάρχει το δικαίωμα αύξησης του κατώτατου μισθού, αρκεί βέβαια να επιτευχθεί ο στόχος του 3.5%.
Τα σύνορα της Ελλάδας, η σχέση με την Τουρκία και το ενδεχόμενο πολέμου
Μιλώντας για το ζήτημα των συνόρων, ο κ. Σγουρίδης σχολίασε ότι η θέση των ΑΝΕΛ στις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν είναι «ψυχραιμία». Αφού- σχολίασε- ο Ερντογάν έχει προσωπικά προβλήματα στην Τουρκία, προσπαθεί να τα εξάγει δημιουργώντας εντάσεις στα σύνορα. Επειδή δε οι επιχειρήσεις στο Αρφίν δεν πάνε καλά, προσπαθεί να απασχολήσει την κοινή γνώμη με «νταηλίκια» στην Κύπρο και το Αιγαίο.
Στο βάθος, όμως, της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, σύμφωνα με τον κ. Σγουρίδη, είναι η αναθεώρηση των συμφωνιών και των συνθηκών. Ειδικότερα, αυτή τη φορά οι Τούρκοι επιδιώκουν την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης, καθώς όσο αυτή ισχύει, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στον Αιγαίο. Όμως, θα υπάρξουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο έπειτα από ένα θερμό επεισόδιο.
Βέβαια, όπως ξεκαθάρισε, αν η Τουρκία το παρακάνει και προβεί σε στρατιωτική επιχείρηση, τότε θα γίνει πόλεμος.
Πόλεμος στον οποίο, όπως είπε, η Ελλάδα θα καθίσει από την πλευρά του νικητή, μιας και οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε αρίστη κατάσταση. Παράλληλα, χωρίς να αυξηθούν οι δαπάνες, η ετοιμότητά τους είναι στο έπακρον, αφού στο παρελθόν βασιζόταν και στη σπατάλη.
Η άποψη των ΑΝΕΛ για τους χειρισμούς Κοτζιά
Άλλο ζήτημα στο οποίο θέλησε να αναφερθεί ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ ήταν αυτό του Κυπριακού, λέγοντας πως η παράταξή του συμφωνεί με τους χειρισμούς Κοτζιά. Έτσι αποφεύχθηκε το β΄ σχέδιο του Κόφι Ανάν, κάτι που για τον ίδιο ήταν επιτυχία.
Επίσης, ανέφερε ότι οι ΑΝΕΛ συμφωνούν με τους χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών ως προς το ζήτημα με τον καθορισμό συμφωνίας ανάμεσα σε Αλβανία, Ελλάδα και Ιταλία, για τον καθορισμό της ΑΟΖ στο Ιόνιο.
Όμως, η παράταξή του διαφωνεί με τους χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
Το ζήτημα των Σκοπίων και η καταψήφιση των ΑΝΕΛ
Για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ειδικότερα, ο κ. Σγουρίδης θέλησε να κάνει γνωστή για ακόμα μια φορά τη θέση των ΑΝΕΛ: η λέξη Μακεδονία, όπως και να εκφραστεί μέσα σε μια συμφωνία, θα αποτελέσει την πηγή του να υπάρχει μακεδονική ταυτότητα, έθνος και γλώσσα. Κάτι που πληγώνει τον Ελληνισμό και δεν έχουν δικαίωμα οι ΑΝΕΛ να εκχωρήσουν κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού κάπου που δε δικαιούνται.
Κλείνοντας σχολίασε πως οι ΑΝΕΛ ξεκάθαρα έχουν δηλώσει ότι, όπως και να έρθει αυτή η συμφωνία, θα την καταψηφίσουν και θα δηλώσουν έντονα τη διαφωνία τους.
Μέχρι πού θα φτάσει η διαφωνία για την ονομασία
Σε ερώτηση που τέθηκε για το πού θα φτάσει η διαφωνία των ΑΝΕΛ στο ζήτημα της ονομασίας, ο αντιπρόεδρος απάντησε ότι η χώρα μέχρι πρότινος δεν είχε την κουλτούρα των πολιτικών συνεργασιών, αφού υπήρχαν μονοκομματικές κυβερνήσεις. Κάτι που αλλάζει από τούδε και στο εξής, αφού δεν υπάρχει ξανά περίπτωση να έχουμε μονοκομματικές κυβερνήσεις στη χώρα. Συνεπώς, για τον ίδιο θα πρέπει να αποκτηθούν εκείνο το πολιτικό σαβουάρ βιβρ και ο τρόπος συνεργασίας κομμάτων.
Εν προκειμένω, επανέλαβε ότι οι λόγοι που οι ΑΝΕΛ συνεργάστηκαν με το ΣΥΡΙΖΑ, για να βγει η χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο και να αρχίσει η ανάπτυξη να μετακυλύεται προς όφελος του ελληνικού λαού, δεν έχουν επιτελεστεί ακόμα. Όπως είπε, δε ρίχνεις μια κυβέρνηση στην πορεία να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Οι ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν, με τη διαφωνία τους, όπως λένε, να έχει ουσία, αλλά θα στηρίξουν την κυβέρνηση.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι για να φανεί αν μια κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία υπάρχουν δύο τρόποι: η ψήφος εμπιστοσύνης και η πρόταση μομφής. Άρα, «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα», και αν η αντιπολίτευση θεωρεί ότι έχει χαθεί η δεδηλωμένη, να ζητήσει πρόταση μομφής κι εκεί θα φανεί τι γίνεται.
Πάντως, ανέφερε ότι μπορεί να μη χρειαστεί αυτή η ψηφοφορία, καθώς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη γίνει συμφωνία, υπαινισσόμενος δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Τα ζητήματα της Μεσσηνίας και η ικανοποίησή τους
Για τα ζητήματα που τέθηκαν κατά το Αναπτυξιακό Συνέδριο και αφορούσαν στη Μεσσηνία ο κ. Σγουρίδης σημείωσε ότι σε μεγάλο βαθμό για αυτά που ζήτησαν οι φορείς υπάρχει ικανοποίηση. Βέβαια, όπως συμπλήρωσε, είναι γεγονός ότι, αν πάρουμε τα αιτήματα ενός νομού, ένας ολόκληρος κρατικός προϋπολογισμός για δύο χρόνια δεν αρκεί για να τα εξυπηρετήσει, αλλά τουλάχιστον μπήκε μια προτεραιότητα και αυτή η κυβέρνηση
έχει αποδείξει ότι τηρεί την υπόσχεσή της.
Η επιδότηση ενοικίου και το ποσό που έλαβε ο Παναγιώτης Σγουρίδης
Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα τα τελευταία 24ωρα είναι το θέμα των δικαιούχων επιδόματος ενοικίου, ένας εκ των οποίων ήταν και ο κ. Σγουρίδης.
Ερωτώμενος σχετικά, απάντησε ότι η κατάχρηση του δικαιώματος που σου δίνει ένας νόμος είναι κάτι κατακριτέο. Όταν, όμως, ασκείς κάτι στο πλαίσιο της νομιμότητας, τότε αυτό θα πρέπει να είναι αιτούμενο για όλους.
Μιλώντας για τη δική του περίπτωση, ανέφερε ότι για τους επτά μήνες που ήταν υφυπουργός δεσμεύτηκε το ποσό των 7.000 ευρώ, αλλά ο ίδιος φιλοξενούνταν σε φιλικό σπίτι, η δε συνεισφορά του σε αυτό ήταν 50 ευρώ το μήνα. Η απόδειξη που προσκόμισε ήταν ύψους 350 ευρώ και έτσι από τα 7.000 ευρώ που ήταν το πλαφόν δέσμευσης, εισέπραξε τα 350 ευρώ. Τα υπόλοιπα έχουν επιστρέψει στο Δημόσιο. Αν και, όπως ξεκαθάρισε, θα μπορούσε να μένει στο Χίλτον και έτσι να απορροφήσει τα 7.000 ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι είχε δικαίωμα για δύο αστυνομικούς και οδηγούς, όμως ποτέ δεν είχε κανέναν.
Επίσης, ανέφερε ότι δεν πήρε τα εκτός έδρας όπως είχε δικαίωμα.
Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις παραιτήσεις των δύο κυβερνητικών στελεχών, απάντησε ότι το θέμα ευθιξίας καθενός είναι προσωπικό, όπως και όταν ο ίδιος παραιτήθηκε από υφυπουργός.
Οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν τους ΑΝΕΛ εκτός Βουλής
Κλείνοντας και μιλώντας για τους ΑΝΕΛ και τις δημοσκοπήσεις, ο αντιπρόεδρος του κόμματος παρατήρησε ότι θα συνεχίσουν να είναι το αναγκαίο κακό και χρήσιμοι στην κοινωνία. Για δε τις δημοσκοπήσεις, είπε ότι τον χαροποιούν πολύ, όταν δείχνουν αυτές τους ΑΝΕΛ εκτός βουλής.
Ο ανασχηματισμός και ο Π. Σγουρίδης
Την ώρα που έκανε δηλώσεις ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν είχε ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης και σε ερώτηση που του τέθηκε, αν έχει κάποια πληροφορία για το πρόσωπό του, απάντησε ότι δεν έχει τέτοιες βλέψεις, αλλά χαριτολογώντας είπε ότι χάνει η Ελλάδα χωρίς αυτόν.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση