Φουντώνουν οι φήμες για εργοστάσια ελαιολάδου από αμερικάνικη εταιρεία

Φουντώνουν οι φήμες για εργοστάσια ελαιολάδου από αμερικάνικη εταιρεία

Μια περίεργη φημολογία «έχει διαχυθεί» τα τελευταία χρόνια, ενώ τους τελευταίους μήνες έγινε εντονότερη. Πρόκειται για φήμη που θέλει αμερικάνικη πολυεθνική εταιρεία να προχωρά στην κατασκευή τριών μεγάλων εργοστασίων ελιάς και ελαιολάδου, που θα θέσουν σε άμεσα κίνδυνο εκατοντάδες ελαιοτριβεία της χώρας μας. Μάλιστα, η φημολογία ανέφερε ότι το ένα από αυτά, όπως είναι φυσικό, προγραμματίζεται για την Πελοπόννησο.
Ωστόσο,  οι φήμες αυτές διαψεύδονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς μέχρι στιγμής, αν και έχουν γίνει γνωστά αυτά τα σενάρια, δεν υπάρχει τίποτα επίσημο, ούτε έχει κατατεθεί κάποια σχετική πρόθεση ή μελέτη.
 
Και σε Πελοπόννησο
Πρόσφατα σε δημοσιεύματα αναφερόταν ότι τα τελευταία 4 χρόνια έχουν κατατεθεί σε συγκεκριμένες Περιφέρειες προτάσεις για την κατασκευή τριών «mega factories» ελιάς και ελαιολάδου. Μάλιστα, ως χορηγός αυτής της προσπάθειας παρουσιάζεται η Εθνική Τράπεζα.
Τα ίδια σενάρια αναφέρουν ότι οι τρεις περιοχές στις οποίες «στοχεύει» η αμερικάνικη πολυεθνική, είναι η Δυτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η Κρήτη.  Στόχος είναι ο πλούτος της ελιάς, το λάδι να συγκεντρωθεί σε μία πολυεθνική, χωρίς μεσάζοντες. Σε μια τέτοια περίπτωση ένας μικρός ελαιοπαραγωγός, με μικρό ελαιοτριβείο, δε θα μπορεί να επιβιώσει, γιατί θα υπάρχουν προϋποθέσεις, όπως η διαχείριση αποβλήτων και ο βιολογικός καθαρισμός, τις οποίες δε θα μπορεί να ικανοποιήσει λόγω αυξημένου οικονομικού μεγέθους.
 
ΓΕΩΤΕΕ
Μάλιστα, σε σχετικά δημοσιεύματα περιλαμβάνονται και δηλώσεις του προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ, Σπύρου Μάμαλη, ο οποίος σημειώνει ότι η αμερικάνικη πολυεθνική έχει βρει «συμμάχους» Έλληνες καθηγητές. «Το γνωρίζουμε, και μάλιστα έχουμε παρέμβει σ’ αυτή τη λογική στον κανονισμό του ελληνικού σήματος ελαιολάδου, καθώς κάποιοι επιχείρησαν να περάσουν κανονισμό έτσι ώστε το 25% του λαδιού να μην είναι ελληνικό. Να μπορεί να χαρακτηρίζεται ένα λάδι ως ελληνικό, ενώ το 25% δεν είναι ελληνικό. Το ίδιο έγινε και στο γάλα και είχαμε παρέμβει ως ΓΕΩΤΕΕ και μαζί με άλλους φορείς και αποτρέψαμε ουσιαστικά τέτοιες εξελίξεις. Υπάρχει αυτή η λογική και δε θέλω να μιλήσω με ονόματα, αλλά αν προκληθώ θα το κάνω, γιατί έχω τα ονόματα, γι’ αυτούς που έχουν κάνει προτάσεις στην ελληνική κυβέρνηση να κλείσουν αυτά τα μικρά ελαιοτριβεία» έχει δηλώσει ο κ. Μάμαλης.
Πάντως, σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτα επίσημο που να επιβεβαιώνει μια τέτοια κίνηση.

Της Βίκυς Βετουλάκη