Σπουδαία συνεργασία της Δημοτικής Σχολής Χορού με το ΚΕΦΙΑΠ
Για τρίτη χρονιά συνεχίζεται η συνεργασία της Δημοτικής Σχολής Χορού με το ΚΕΦΙΑΠ, το πρόγραμμα της οποίας θα παρακολουθούν 27 άτομα με αναπηρία μαζί με τους συνοδούς τους.
Το όλο Project έχει τον τίτλο “Dancing my way” και υπεύθυνη είναι η κα Σοφία Δρούμπαλη, η οποία μπήκε στο χώρο του χορού μέσα από τη Σχολή του Δήμου Καλαμάτας και συνέχισε τις σπουδές της κάνοντας μεταπτυχιακό στην Αγγλία για την ψυχοκινητική θεραπεία. Από τότε διδάσκει θεραπευτικό χορό και ως ψυχοκινητική θεραπεύτρια σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.
Χθες, λοιπόν, έγινε η παρουσίαση του εγχειρήματος, που θα ολοκληρωθεί λίγο πριν από την έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ενώ μέσα από ένα βίντεο- ντοκιμαντέρ θα γίνει γνωστή στο κοινό όλη αυτή η προσπάθεια.
Εκ μέρους της «Φάρις» η πρόεδρος Αναστασία Μπελογιάννη ανέφερε ότι η συνεργασία με το ΚΕΦΙΑΠ «κρατά» πολλά χρόνια, αλλά αυτή η διασύνδεση με τη Σχολή Χορού γίνεται για 3η χρονιά.
Από την πλευρά του ΚΕΦΙΑΠ η διοικητικά υπεύθυνη, Ιωάννα Καραμήτρη, μίλησε για τη διαχρονική συνεργασία του Κέντρου με τη «Φάρις», αλλά και το Δήμο Καλαμάτας γενικότερα.
Όπως είπε, από κάθε Σχολή της κοινωφελούς επιχείρησης παρέχονται στο Κέντρο κατάλληλοι εκπαιδευτές και μέσα από προγράμματα υποστηρίζουν το έργο του ΚΕΦΙΑΠ.
Η επιστημονικά υπεύθυνη του ΚΕΦΙΑΠ, Χριστίνα Μακρίδη, δήλωσε ευτυχής που για τρίτη χρονιά το Κέντρο συμμετέχει στις δράσεις του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, κάτι που, όπως είπε, όχι μόνο συνδέει, αλλά και εντάσσει την αναπηρία μέσα σε ένα μεγάλο θεσμό του πολιτισμού.
Μιλώντας για το συγκεκριμένο project, ανέφερε ότι ετοιμάζεται εδώ και πολύ καιρό και αποτελεί μια καινοτόμα δράση για την πόλη, ενώ κλείνοντας αναφέρθηκε στα οφέλη της χοροθεραπείας, που είναι θεραπευτικά για ανθρώπους που στερούνται της λεκτικής επικοινωνίας.
Η καλλιτεχνική διευθύντρια της Δημοτικής Σχολής Χορού, Θωμαΐς Σταμούλη, ευχαρίστησε με τη σειρά της τη «Φάρις» και το δήμαρχο Καλαμάτας που βοήθησαν να υλοποιηθεί αυτό το project.
Ένα πρόγραμμα που, όπως είπε, έχει ως στόχο τη διείσδυση του χορού σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες όπως αυτή των ΑμεΑ.
Τέλος, η κα Σοφία Δρούμπαλη ξεκίνησε ευχαριστώντας τους ανθρώπους της «Φάρις» και το δήμαρχο Καλαμάτας, καθώς στήριξαν ένα πολύ καινοτόμο project, που έχει ως στόχο να αναδείξει πώς ο χορός μπορεί να γίνει η φωνή των ατόμων με αναπηρία.
Μιλώντας για την ιδέα, ανέφερε ότι αυτή ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια από την κα Κατερίνα Κασιούμη, που αφουγκράστηκε την ανάγκη των ΑμεΑ στην Καλαμάτα να έρθουν σε επαφή με το χορό.
Τότε η κα Κασιούμη επικοινώνησε με την κα Σοφία Δρούμπαλη, ζητώντας της να βοηθήσει για τη δημιουργία κάτι εξειδικευμένου, και κάπως έτσι ξεκίνησε όλη αυτή η προσπάθεια, ενώ πέρυσι στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού πραγματοποιήθηκε ένα άκρως επιτυχημένο σεμινάριο.
Η κα Δρούμπαλη θέλησε να ευχαριστήσει και τη νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Χορού Λίντα Καπετανέα, καθώς και την κα Σταμούλη, καθώς όταν έλαβαν την επίσημη πρόταση για το “Dancing my way”, την υποστήριξαν και είδαν την αξία αλλά και το μήνυμα που θέλει να περάσει.
Κλείνοντας ανέφερε ότι η κίνηση είναι ο πρωταρχικός τρόπος επικοινωνίας κάθε ατόμου και είναι αυτός που μας επιτρέπει να εξελιχθούμε σε όλα τα επίπεδα.
Όμως, για άτομα που βιώνουν διάφορες αναπτυξιακές διαταραχές, όπως αυτισμό ή νοητική στέρηση, δηλαδή η κίνηση είναι το μοναδικό ή το βασικότερο στοιχείο στην επικοινωνία τους, ο χορός αποτελεί τη φωνή τους, αν τους γίνει γνωστός.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση