Όταν ο Μανώλης Ρασούλης και ο Μάνος Λοΐζος έγραφαν και έφτιαχναν μουσική λέγοντας ότι “τίποτα δεν πάει χαμένο, στη χαμένη σου ζωή”, γνώριζαν πολύ καλά τι έλεγαν.
Μπορεί η πορεία μας να είναι ένα ταξίδι, μέχρι να καταλήξουμε στην…αιώνια Ιθάκη μας, αλλά σημαντικό ρόλο για τον καθένα μας έχει η διαδρομή. Όταν, μάλιστα, αυτή συνοδεύεται με μεράκι και διάθεση δημιουργίας, τότε παίρνεις και τις αναγκαίες σταγόνες ευτυχίας για να συνεχίσεις.
Μπορεί όλα τα παραπάνω να σας φαίνονται “ποιητικά”, αλλά δεν μπορώ να περιγράψω διαφορετικά την προσπάθεια δύο ανθρώπων, του Δημήτρη Πετρόπουλου, ο οποίος, μεταξύ άλλων είναι και αναπληρωτής καθηγητής στο ΤΕΙ Πελοποννήσου και του Γιάννη Κόσσυβα, ελεύθερος επαγγελματίας και φωτογράφος, να ενώσουν μέσω ενός διαδικτυακού περιοδικού τους λαούς της Βαλκανικής (www. cultureofbalkans.com).
Το “Θάρρος” συναντήθηκε μαζί τους και ιδού η ιστορία της ιδέας και η φιλοσοφία της προσπάθειας. Και οι δύο, ο καθένας για τους δικούς ου λόγους έχουν “οργώσει” τις χώρες της Βαλκανικής. Το Φεβρουάριο του 2016, μια βροχερή ημέρα έπιναν τα τσίπουρά τους σε ένα μαγαζί στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας. Μεταξύ των πολλών που συζητούσαν έπεσε στο τραπέζι και η ιδέα της δημιουργίας ενός “περιοδικού” σύνδεσης των λαών της Βαλκανικής μεταξύ τους. Το περιεχόμενο θα ήταν μόνο για θέματα πολιτισμού.
Βέβαια, στην αρχή η ιδέα από το να γίνει πραγματικότητα δεν ήταν και εύκολο πράγμα. Ήθελε όρεξη για δουλειά, μεράκι και μια…δόση τρέλας. Κι οι δύο τα διέθεταν αυτά στοιχεία και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Έτσι άρχισε σιγά- σιγά να χτίζεται το σχέδιο. Επικοινώνησαν με φίλους και γνωστούς, Έλληνες και μη, και τους πρότειναν να φιλοξενήσουν στο…περιοδικό (τελείως δωρεάν) τις ιδέες τους, τα έργα τους, ο,τιδήποτε έχει σχέση με τον πολιτισμό. Μοναδική προϋπόθεση τα όποια συνοδευτικά σημειώματα των έργων να είναι γραμμένα στα αγγλικά, τουλάχιστον, μια περίληψη του περιεχόμενό τους.
Αν επισκεφθείτε τη σελίδα θα βρείτε καταπληκτικά πράγματα, ακόμη και Καλαματιανών δημιουργών. Προσωπικά, εντυπωσιάστηκα από τα έργα ζωγραφικής της Ρούλας Μπακετέα, υπάλληλος στο ΤΕΙ Πελοποννήσου.
Μέσα από τη συνεργασία με τους καλλιτέχνες της Βαλκανικής βρήκαν πολιτιστικό σύλλογο στα Τίρανα που προωθεί το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και πολλά άλλα όμορφα και πρωτοποριακά πράγματα.
Στην κουβέντα που είχαμε μαζί τους θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα ανοικτής πρόσκλησης προς όλους τους ανθρώπους της τέχνης, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, να στείλουν τις προτάσεις τους. Μάλιστα, όπως μάθαμε από 4 έως 6 Μαΐου θα διοργανώσουν στο ξενοδοχείο ELITE στην Καλαμάτα έκθεση φωτογραφία με θέμα τα Βαλκάνια, η οποία στη συνέχεια θα…ταξιδέψει και στις άλλες γειτονικές χώρες.
Η προσπάθειά τους, ασφαλώς, δίνει προστιθέμενη πολιτιστική αξία και στην Καλαμάτα, και, θα λέγαμε ότι…κλείνει το μάτι και στη Δημοτική Αρχή, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο υπεύθυνο να προχωρήσουν σε συνεργασία και συνέργειες μαζί τους. Πόσο δύσκολο είναι άραγε να αποφασίσουν το καλοκαίρι να διοργανώσουν στην Καλαμάτα ένα φεστιβάλ βαλκανικής μουσικής; Το τελευταίο ήταν και η παραγγελιά μας προς τους ίδιους, άσχετα αν φιλοτιμηθούν οι…προύχοντες του τόπου!
Του Αντώνη Πετρόγιαννη