Την απόλυτη δικαίωσή τους πέτυχαν οι κάτοικοι της Χρυσοκελλαριάς, που είχαν προσφύγει δικαστικά κατά της εγκατάστασης και της λειτουργίας κεραιών κινητής τηλεφωνίας που είχε εγκαταστήσει η εταιρεία Cosmote εντός του χωριού.
Όχι μόνο κατάφεραν αρχικά να παύσουν προσωρινά τη λειτουργία των 3 κεραιών, αλλά στη συνέχεια πέτυχαν και την αποξήλωσή τους. Μάλιστα, όπως τόνισε στο «Θ» ο πληρεξούσιος δικηγόρος των κατοίκων Χάρης Μάραντος, πρόκειται για μια από τις πρώτες αποφάσεις στην Ελλάδα, που υποχρεώθηκε η εταιρία να απομακρύνει τις κεραίες. Οι 47 κάτοικοι που είχαν προσφύγει κατά της λειτουργίας της κεραίας, πάλευαν δικαστικά εδώ και περίπου δύο χρόνια.
Από το 2015
Η πρώτη κεραία εγκαταστάθηκε τον Ιούνιο του 2015 σε ταράτσα οικοδομής εντός κατοικημένης περιοχής της Χρυσοκελλαριάς και κοντά στο δημοτικό σχολείο του χωριού.
Όμως οι κάτοικοι κατέθεσαν αίτημα και διενεργήθηκε αυτοψία από τεχνικό κλιμάκιο του Τμήματος Εποπτείας και Ελέγχου Φάσματος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και διαπιστώθηκε η εγκατάσταση μιας ορθογώνιας παραλληλεπίπεδης κατασκευής και ενός ιστού με αναρτημένες 3 κεραίες «panel». Το τεχνικό κλιμάκιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τρίτη κεραία τύπου «panel» δεν καλύπτεται από τη δήλωση που είχε καταθέσει η εταιρία, καθώς σε αυτή αναφέρονταν δύο κεραίες. Επίσης, ότι η ακριβής θέση εγκατάστασης των κεραιών είναι διαφορετική από την αναφερθείσα στη δήλωση.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας, σε απόφαση που εξέδωσε ανέφερε ότι η εγκατάσταση και η λειτουργία σταθμού κινητής τηλεφωνίας αντιμετωπίζεται από το νομοθέτη ως δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων και γι’ αυτό επιτρέπεται μόνο κατόπιν αδείας που εκδίδεται μετά από συγκεκριμένους ελέγχους, ενώ προβλέπεται και σύστημα περαιτέρω ελέγχου της τήρησης των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από κάθε κεραία, μετά την έκδοση της άδειας και την έναρξη λειτουργίας της.
Για την συγκεκριμένη επισημαίνεται στην απόφαση ότι έπρεπε να υπάρξει καταμέτρηση της έντασης της ακτινοβολίας επί 24ώρου βάσεως, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αποκλίσεις στα επίπεδα έντασης και να αποκλειστεί ο κίνδυνος υπέρβασης των ορίων ασφαλείας, ιδίως με δεδομένο ότι η εταιρία είχε τοποθετήσει περισσότερες κεραίες και σε διαφορετική θέση από αυτή που είχε δηλώσει.
Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πιθανών υφίσταται επείγουσα περίπτωση και επικείμενος κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων και για το περιβάλλον, καθώς δεν συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις που απαιτεί ο νόμος ώστε να διασφαλίζονται, στο μέτρο που κρίνεται επαρκές από το νομοθέτη, η δημόσια υγεία και το περιβάλλον με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος προσβολής τους από τη λειτουργία του συγκεκριμένου σταθμού.
Έτσι, το δικαστήριο αποφάσισε ότι μέχρι να εκδοθεί η γνωμάτευση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας στην οποία να αναφέρεται ότι ο συγκεκριμένος σταθμός λειτουργεί νόμιμα και ο γενικός πληθυσμός δεν εκτίθεται σε επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας άνω των ασφαλών ορίων του νόμου, να απαγορευθεί προσωρινά η λειτουργία του σταθμού.
Τις ξήλωσε
Όπως σημείωσε μιλώντας στο «Θ» ο δικηγόρος των κατοίκων κ. Μάραντος, μετά τη νόμιμη προθεσμία από την έκδοση της δικαστικής απόφασης, από τους κατοίκους κατατέθηκε αγωγή κατά της εταιρείας η οποία τελικά ξήλωσε την εγκατάσταση και αποχώρησε, πριν την κατάθεση προτάσεων και την εν συνεχεία εκδίκαση της υποθέσεως ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας. Δεσμεύτηκε μάλιστα εγγράφως πως έχει προβεί σε αποξήλωση των κεραιών.
«Είναι μια νίκη των κατοίκων του χωριού της Χρυσοκελλαριάς, οι οποίοι αντέδρασαν άμεσα και με όλους τους νόμιμους τρόπους και κατάφεραν κάτι το οποίο στην αρχή φάνταζε πάρα πολύ δύσκολο. Σημαντική ήταν και η συμβολή του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του δήμου Πύλου Νέστορος Ηλία Κανάκη, ο οποίος πλήρωσε μεγάλο μέρος των εξόδων της όλης διαδικασίας.
Προσωπικά, όσον αφορά το νομικό μέρος, θεωρώ πως η απόφαση που εξεδόθη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας είναι πάρα πολύ σημαντική και αποτελεί δεδικασμένο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα δικαστήρια της χώρας σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Μάλιστα, πολλοί συνάδελφοι από διάφορες περιοχές της χώρας, μου την έχουν ζητήσει ώστε να κατατεθεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Ενωμένοι οι κάτοικοι μπορούν να κάνουν θαύματα και να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε δύσκολη συγκυρία προκύψει. Εν προκειμένω ένα ολόκληρο χωριό αντέδρασε μαζικά και δικαιώθηκε. Από τη μεριά μου, είμαι ιδιαιτέρως χαρούμενος για την θετική έκβαση της υποθέσεως και για το γεγονός πως επέστρεψε η κανονικότητα στην καθημερινότητα των κατοίκων ενός χωριού, το οποίο είναι πολύ κοντινό με τον τόπο καταγωγής μου το Βασιλίτσι και κατ΄ επέκταση η χαρά είναι διπλή».
Της Βίκυς Βετουλάκη