Πέτρος Θέμελης: Να μετατραπούν σε «ζωντανούς» χώρους γεμάτους από κόσμο οι χώροι θέασης της Αρχαίας Μεσσήνης


Ημερίδα με θέμα «Αρχαίο δράμα,
χώροι θέασης και Δημοκρατία» στη Μεσσήνη
 
 
Παρουσία δύο πανεπιστημιακών καθηγητών, του κ. Πέτρου Θέμελη και του κ. Ανδρέα Μαρκαντωνάτου, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης η ημερίδα με θέμα «Αρχαίο δράμα, χώροι θέασης και δημοκρατία».
Η ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το Δήμο Μεσσήνης στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του «7ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος» στην Αρχαία Μεσσήνη, ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό από την αρμόδια αντιδήμαρχο για θέματα Πολιτισμού, Γεωργία Παναγοπούλου.
Η κα Παναγοπούλου εξήρε το έργο του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, υπογραμμίζοντας ότι είναι χαρά και τύχη για όλη τη Μεσσήνη που συναντήθηκαν οι δρόμοι τους, ενώ χαρακτήρισε τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης ως ένα «Ζωντανό Σχολείο», εκφράζοντας παράλληλα τη χαρά της που το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος γίνεται σιγά σιγά θεσμός.
Ως πρώτος ομιλητής της ημερίδας ο καθηγητής που με την αρχαιολογική του σκαπάνη έφερε στο «φως» την Αρχαία Μεσσήνη, ο κ. Θέμελης ξεκίνησε με ένα σύντομο βίντεο, το πιο πρόσφατο του αρχαιολογικού χώρου, που έδειξε τους τρεις βασικούς χώρους θέασης. Το «Αρχαίο Θέατρο», το «Εκκλησιαστήριο» και το «Στάδιο». Ο κ. Θέμελης σημείωσε ότι το θέατρο υπήρξε κατά την αρχαιότητα «γιορτή της δημοκρατίας» και ο χώρος που αναδείκνυε τις κοινωνικές αρετές ενός λαού. Παράλληλα, εξέφρασε τη χαρά του όταν βλέπει τους χώρους θέασης και ειδικά το Στάδιο της Αρχαία Μεσσήνης να γεμίζουν με χιλιάδες κόσμου για να παρακολουθήσουν ποιοτικές παραστάσεις και συναυλίες.
Στάθηκε, επίσης, στην τελευταία αναστήλωση του αρχαιολογικού χώρου που αφορά στην «Παλαίστρα» του Σταδίου, ενώ ευχήθηκε σύντομα κι αυτός ο χώρος να πάρει ζωή, και αν είναι δυνατόν να στηθεί ακόμα και «ρινγκ», ώστε να διεξαχθούν αγώνες.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Θέμελης σημείωσε ότι το θέατρο έκανε τα πρώτα του βήματα την περίοδο της τυραννίας του Πεισίστρατου, ωστόσο αναπτύχθηκε ιδιαίτερα κατά την περίοδο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Μαρκαντωνάτος ανέπτυξε την «Αντιγόνη του Σοφοκλή» και τη σχέση του αττικού δράματος (τραγωδίας, κωμωδίας και σατυρικού δράματος) με το δημοκρατικό πολίτευμα.
Τη συζήτηση συντόνισε ο φιλόλογος του Λυκείου Μεσσήνης κ. Φουσιάνης.
 
Του Κώστα Γαζούλη