Ανενεργή η 1η ΤοΜΥ Καλαμάτας

Ανενεργή η 1η ΤοΜΥ Καλαμάτας

Χωρίς δικούς τους χώρους, ξενοδοχειακό και ιατρικό εξοπλισμό και κυρίως χωρίς γιατρούς, ξεκίνησε και παραμένει τις πρώτες 5 αυτές εβδομάδες η 1ο ΤοΜΥ Καλαμάτας, ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που όμως υπολειτουργεί.
Η πρώτη από τις πέντε συνολικά ΤοΜΥ που προβλέπονται στην Καλαμάτα, ιδρύθηκε και στεγάζεται σε χώρους που του έχει παραχωρήσει το Κέντρο Υγείας (πρώην υγειονομικές υπηρεσίες ΙΚΑ Καλαμάτας), στη νότια πλευρά του κτηρίου. Η μία παιδίατρος που έχει διορισθεί, οι 2 επισκέπτριες υγείας, οι 2 νοσηλεύτριες, η κοινωνική λειτουργός και οι  2 διοικητικοί υπάλληλοι, μπορούν να εργάζονται έστω και υποτυπωδώς σε γραφεία και καρέκλες που τους έχουν παραχωρηθεί από το Κέντρο Υγείας και με τους προσωπικούς τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Η 1η ΤοΜΥ Καλαμάτας θα έπρεπε να στελεχώνεται και από 4 γενικούς ιατρούς, αλλά ο ένας που είχε μετατεθεί ήδη παραιτήθηκε και στο διαγωνισμό που είχε γίνει δεν υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος.  Ο Υπουργός Υγείας πρόσφατα μίλησε για επαναπροκήρυξη των κενών ιατρικών θέσεων στις ΤοΜΥ, ελπίζοντας ότι  τώρα που είναι πολύ πιο ξεκάθαρο το εργασιακό-μισθολογικό πλαίσιο θα υπάρξει μεγαλύτερη ανταπόκριση από νέους γιατρούς (γενικής ιατρικής παθολόγους και παιδιάτρους).
                                                   
Μόνο παιδιατρικό
Σύμφωνα με το όραμα δημιουργίας της, η ΤοΜΥ είναι οι Ομάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Στελεχώνονται από ολιγομελή διεπιστημονική ομάδα υγείας και βασική τους αποστολή θα είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ΠΦΥ στον πληθυσμό ευθύνης τους.
Ο ρόλος τους θα είναι να διασφαλίζουν την προσβασιμότητα στις υπηρεσίες και τη συνέχεια της φροντίδας σύμφωνα με τις ανάγκες του εκάστοτε πληθυσμού, να παρέχουν ασφαλή, αποτελεσματική, ολιστική και ποιοτική ανθρωποκεντρική φροντίδα υγείας και βασική τους μέριμνα θα είναι η παροχή υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής υγείας στον υγιή πληθυσμό, η ολοκληρωμένη φροντίδα ασθενών, με έμφαση στην αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων, καθώς και η παροχή υπηρεσιών που άπτονται της δημόσιας υγείας, όπως οι εμβολιασμοί, η κατ’ οίκον φροντίδα και άλλες.
Θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε κατοίκους του Δήμου Καλαμάτας, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, ενώ έχει ως πληθυσμό ευθύνης της τους εγγεγραμμένους σε αυτήν πολίτες.
Προς το παρόν όμως στην 1η ΤοΜΥ Καλαμάτας μόνο το παιδιατρικό ιατρείο μπορεί να λειτουργεί.
 
Εγγραφή
Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται, όταν οι ΤοΜΥ λειτουργήσουν πλήρως θα είναι:
-Τακτική ιατρική παρακολούθηση.
-Αντιμετώπιση οξέων περιστατικών.
-Διενέργεια προσυμπτωματικού έλεγχου.
-Δημιουργία ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας.
-Παραπομπές σε ειδικούς ιατρούς εφόσον κρίνεται αναγκαίο.
-Διενέργεια εμβολιασμών σε παιδιά και ενηλίκους.
-Επισκέψεις κατ΄ οίκον εφόσον κρίνεται αναγκαίο.
-Ενημέρωση για βελτίωση της υγείας και ποιότητας ζωής του ατόμου και της οικογένειας.
-Συμβουλευτικές υπηρεσίες για στήριξη και ενδυνάμωση σε άτομα και οικογένειες, εκτίμηση αναγκών, διασύνδεση και παραπομπή σε αρμόδιους φορείς ανάλογα με τις ανάγκες, ενημέρωση για κοινωνικές ή προνοιακές παροχές.
-Προγραμματισμός και υλοποίηση δράσεων πρόληψης και προαγωγής και αγωγής υγείας στην κοινότητα.
Τέλος, για να εγγραφεί κάποιος στην 1η ΤοΜΥ, καθώς μόνο αυτοί θα εξυπηρετούται, πρέπει να προσκομίσει στα γραφεία της, αντίγραφο ταυτότητας ή ταυτότητας ομογενούς ή διαβατηρίου, αντίγραφο λογαριασμού ΔΕΚΟ για πιστοποίηση διεύθυνσης μόνιμης κατοικίας, αίτηση εγγραφής που συμπληρώνεται από υπηρεσία και απαιτείται η γνώση του ΑΜΚΑ κάθε μέλους και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για τα ανήλικα μέλη της οικογένειας.

Της Βίκυς Βετουλάκη