«Κουτσαίνει» η Ορθοπαιδική του νοσοκομείου Καλαμάτας

«Κουτσαίνει» η Ορθοπαιδική του νοσοκομείου Καλαμάτας

Ενίσχυση της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας επίκειται το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με όσα μας μετέφερε ο διοικητής Γιώργος Μπέζος.
Η συγκεκριμένη κλινική, η οποία εφημερεύει καθημερινά, «στενάζει», καθώς τώρα υπηρετούν τρεις μόνιμοι ιατροί και ένας επικουρικός επιμελητής. Τις ημέρες αιχμής, όπως την περίοδο του Πάσχα ή το 4ημερο που διανύουμε, η κατάσταση γίνεται αφόρητα πιεστική για τους γιατρούς της Ορθοπαιδικής, ιδιαίτερα όταν κάποιες μέρες έχουν να αντιμετωπίσουν περιστατικά απ’ όλο το Νομό Μεσσηνίας.
 
Ελλείψεις
Την Κυριακή του Πάσχα ένας και μόνο ορθοπαιδικός, σε κατάσταση εφημερίας, χρειάσθηκε να αντιμετωπίσει περίπου 80 περιστατικά, χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί σοβαρό τροχαίο ατύχημα ή ατύχημα με κροτίδες και βεγγαλικά.
Ακόμα, όμως, και τα απλά περιστατικά, όταν είναι τόσα πολλά χρειάζονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντιμετωπισθούν από ένα μόνο γιατρό και, μάλιστα, χωρίς βοηθό.
Όταν, μάλιστα, ο αντίστοιχος ορθοπαιδικός στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας λείπει σε άδεια ή το νοσοκομείο εκεί δεν εφημερεύει, στο  Νοσοκομείο Καλαμάτας καταλήγουν τα περιστατικά όλου του νομού, από τα πιο απλά έως τα πιο σοβαρά.
Σοβαρή ακόμη είναι η έλλειψη σε βοηθούς των γιατρών, ιδιαίτερα του επικουρικού επιμελητή, ενώ ανάλογα με τα περιστατικά και τις ανάγκες, ένας γιατρός μπορεί να χρειασθεί να κάνει δύο και τρεις εφημερίες μέσα στην εβδομάδα. Κάτι που είναι πολύ εξαντλητικό για το ίδιο το ιατρικό προσωπικό, που πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες και της Κλινικής και του Τμήματος Επειγόντων και των Τακτικών Ιατρείων.
Η θερινή περίοδος για τη Μεσσηνία έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται αύξηση επισκεπτών. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για άμεση αντιμετώπιση ορθοπαιδικών περιστατικών, χωρίς πολύωρες αναμονές στο Τμήμα Επειγόντων, για να καταφέρει ο ένας ορθοπαιδικός που  εφημερεύει να ασχοληθεί.
 
Ενίσχυση
Όπως αναφέραμε, αυτή τη στιγμή στην Ορθοπαιδική Κλινική υπηρετούν τρεις μόνιμοι ιατροί και ένας επικουρικός επιμελητής, ενώ οι τρεις θέσεις των ειδικευόμενων γιατρών είναι κενές.
Θέτοντας το πρόβλημα στο διοικητή του νοσοκομείου κ. Μπέζο, μας ενημέρωσε ότι σύντομα θα βελτιωθεί η κατάσταση. Όπως εξήγησε, είχε υποβληθεί αίτημα και έχει βρεθεί γιατρός για να εργασθεί ως επικουρικός στην Ορθοπαιδική Κλινική.
Παράλληλα, αυτές τις μέρες έληξε η προθεσμία του διαγωνισμού για την πρόσληψη εννέα μόνιμων ιατρών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Ανάμεσα σε αυτούς τους εννέα γιατρούς περιλαμβάνονται και δύο ορθοπαιδικοί που θα απασχολούνται σε μόνιμη βάση στα επείγοντα περιστατικά.
Όπως εξήγησε ακόμη ο κ. Μπέζος, το θέμα πλέον για την πρόσληψη των εννέα γιατρών θα περάσει από το συμβούλιο κρίσεων και εκτιμάται ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και οι γιατροί θα αναλάβουν εργασία.
Πάντως, καθώς η κατάσταση στην Ορθοπαιδική Κλινική του νοσοκομείου είναι οριακή, μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος στελέχωσής της θα πρέπει να ενισχυθεί, όποτε αυτό είναι δυνατόν, από το υπάρχον προσωπικό, καθώς, όπως προαναφέραμε, η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει για την περιοχή μας.

Της Βίκυς Βετουλάκη