Η δίκη σε δεύτερο βαθμό γυναικολόγου – μαιευτήρα του Νοσοκομείου Καλαμάτας, για το θάνατο μωρού στις 11 Μαΐου 2011, ξεκίνησε χθες με τις καταθέσεις μαρτύρων στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων.
Από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας ο γιατρός κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως και του έχει επιβληθεί ποινή φυλακίσεως 10 μηνών με 3ετή αναστολή.
Ενδομήτρια υποξία
Ο μαιευτήρας τότε, ως εφημερεύων γιατρός στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ανέλαβε την επίτοκο. Κατηγορείται ότι δε μερίμνησε για τη διαρκή παρακολούθηση, μέσω των απαραίτητων εργαστηριακών, υπερηχογραφικών, καρδιοτοκογραφικών και κλινικών εξετάσεων, της κατάστασης της 19χρονης μητέρας και του κυοφορούμενου εμβρύου της, με αποτέλεσμα να μην αντιληφτεί εγκαίρως την αρχόμενη και εξελισσόμενη αλλοίωση των παλμών, και δη τη βραδυκαρδία του εμβρύου, και να μην υποβάλει εγκαίρως την επίτοκο σε καισαρική τομή.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του μωρού από ενδομήτρια υποξία, μαζική εισρόφηση αμνιακού υγρού και βαριά περιγεννητική ασφυξία.
Ο γιατρός έχει αρνηθεί την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι η επίτοκος ήταν υπό συνεχή παρακολούθηση και η αλλοίωση στους παλμούς του εμβρύου παρουσιάσθηκαν εντελώς ξαφνικά, ενώ άμεσα και εντός λίγων λεπτών την υπέβαλε σε καισαρική τομή.
Μάρτυρες
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, όταν διαπιστώθηκε ότι η 19χρονη τσιγγανοπούλα είχε ενδείξεις έναρξης τοκετού ετοιμάσθηκε και οδηγήθηκε στην αίθουσα τοκετού. Ξαφνικά, όμως, παρουσιάσθηκαν αλλοιώσεις στο καρδιοτοκογράφο και ο κατηγορούμενος γυναικολόγος προχώρησε σε καισαρική τομή.
Όταν βγήκε το μωρό, ο παιδίατρος που παρευρισκόταν έδωσε εντολή άμεσα να διασωληνωθεί και εσπευσμένα διακομίσθηκε στην Αθήνα σε νεογνολογικό κέντρο και συγκεκριμένα στο Αγλαΐα Κυριακού, καθώς το Νοσοκομείο Καλαμάτας δε διέθετε τέτοιο. Εκεί, παρά τις προσπάθειες των γιατρών για ανάνηψη του μωρού, αυτό κατέληξε.
Τόσο η μαία που κατέθεσε χθες όσο και η τότε ειδικευόμενη γυναικολόγος που παρευρέθη στην καισαρική τομή, είπαν ότι και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και όση ώρα ήταν στην αίθουσα τοκετού η 19χρονη ήταν υπό στενή παρακολούθηση και δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα. Επίσης, βεβαίωσαν ότι δεν υπήρξαν ενδείξεις για πρόβλημα στο μωρό. Οι αλλοιώσεις στον καρδιοτοκογράφο, όπως είπαν, παρουσιάσθηκαν εντελώς ξαφνικά και ο κατηγορούμενος γυναικολόγος, χωρίς καμία καθυστέρηση, προχώρησε σε καισαρική.
Μάλιστα, η γιατρός που κατέθεσε είπε ότι, ενώ σύμφωνα με τα ιατρικά πρωτόκολλα όταν έχουν τέτοιες αλλοιώσεις πρέπει να προχωρήσουν σε καισαρική τομή εντός 20λεπτου, ο κατηγορούμενος ξεπέρασε όλα τα ρεκόρ και ολοκλήρωσε την καισαρική εντός λίγων λεπτών. Το μωρό γεννήθηκε ζωντανό, αλλά είχε ασθενές κλάμα και παλμούς κάτω από 100 και γι’ αυτό δόθηκε εντολή να διασωληνωθεί.
Τέλος, είπε ότι το σύνδρομο αυτό από το οποίο κατέληξε το μωράκι στατιστικά παρουσιάζεται σε 1 προς 2.000 γεννήσεις.
Πάντως, σε ερωτήσεις της η εισαγγελέας Έδρας επέμενε για το αν το μωρό γεννήθηκε ζωντανό, καθώς ανέφερε ότι στα έγγραφα του νοσοκομείου της Αθήνας αναφέρεται ότι το νεογνό έφτασε εκεί νεκρό με πτωματικές υποστάσεις, κι ενώ έγιναν προσπάθειες ανάνηψης επί μισή ώρα, αυτές απέβησαν άκαρπες.
Η δίκη χθες διεκόπη λόγω του προχωρημένου της ώρας και θα συνεχισθεί στις 16 Μαΐου με τις καταθέσεις καθηγητών ιατρών του Πανεπιστημίου Αθηνών ως μάρτυρες υπεράσπισης.
Της Βίκυς Βετουλάκη