Ξεκίνησε η δίκη χειρουργού που κατηγορείται για το θάνατο γυναίκας

Ξεκίνησε η δίκη χειρουργού που κατηγορείται για το θάνατο γυναίκας

Με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια ενέργειας και δια παραλείψεων τελεσθείσα, κάθεται από χθες στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας χειρουργός του Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Ο γιατρός κατηγορείται ότι το Φεβρουάριο του 2013 πραγματοποίησε επέμβαση κήλης σε 71χρονη και εκ σφάλματος προκάλεσε διάτρηση του λεπτού εντέρου στην ασθενή, την οποία δε φρόντισε να επανορθώσει.
Η γυναίκα τις επόμενες ημέρες παρουσίασε δυσφορία, πόνους, δύσπνοια, εμετούς και πυρετό. Έπειτα από περίπου 20 μέρες η γυναίκα εισήχθη εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου και διαπιστώθηκε ρήξη του λεπτού εντέρου και η κοιλιά της να είναι πλήρης εντερικού περιεχομένου. Αυτό επέφερε πολυοργανική  ανεπάρκεια, προσβάλλοντας όλα τα ζωτικά όργανα και εν τέλει το θάνατο της γυναίκας περίπου 15 ημέρες μετά.
 
Μάρτυρες
Η δίκη χθες ξεκίνησε με τις καταθέσεις του συζύγου της άτυχης γυναίκας και της κόρης της, ενώ ακολούθησε πολύωρη κατάθεση του χειρουργού που την ανέλαβε και έκανε τη δεύτερη επέμβαση στην Αθήνα, στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».
Η κόρη της θανούσης κατέθεσε ότι στις 4 Μαρτίου, λόγω της κατάστασης της μητέρας της που έβλεπε να χειροτερεύει, αντί να καλυτερεύει μετά το χειρουργείο για την ομφαλοκήλη, την πήρε και τη μετέφερε στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» στην Αθήνα.
Ως μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν κι άλλοι γιατροί από το «Σωτηρία», ενώ λόγω του προχωρημένου της ώρας η δίκη διεκόπη για να συνεχισθεί στις 30 Μαΐου.
Ο χειρουργός του «Σωτηρία» κατέθεσε πως όταν η γυναίκα εισήχθη στο νοσοκομείο στις 4 Μαρτίου, νοσηλεύτηκε αρχικά στην Πνευμονολογική Κλινική. Μάλιστα, στην κατάθεσή του αργότερα πνευμονολόγος του «Σωτηρία» είπε πως διαπίστωσε ότι η γυναίκα είχε υγρά στον πνεύμονα, τα οποία θα μπορούσαν να οφείλονται στο χειρουργείο ομφαλοκήλης που είχε υποβληθεί το Νοσοκομείο Καλαμάτας στις 19 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, διαπίστωσε ότι πονούσε στην κοιλιά κατά την ψηλάφηση και είχε πυρετό. Έτσι, ειδοποίησε χειρουργό και ο ειδικευόμενος που την εξέτασε ζήτησε να γίνει αξονική τομογραφία. Μάλιστα, ο πνευμονολόγος, απαντώντας σε ερωτήσεις, ανέφερε πως δεν είδε την ασθενή να έχει περιτονίτιδα, αλλά σημάδια περιτοναϊσμού.
Στις 7 Μαρτίου οδηγήθηκε στη χειρουργική κλινική και στις 10 του μήνα, αφού σταθεροποιήθηκε το κάλλιο που είχε πρόβλημα, μπήκε χειρουργείο.
 
Διάτρηση εντέρου
Ο χειρουργός του «Σωτηρία» κατέθεσε πως όταν «άνοιξε» την κοιλιά της ασθενούς είδε να υπάρχει χολοβαφές υγρό, που αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ζημιά – διάτρηση στο έντερο. Διαπίστωσε, επίσης, ότι υπήρχαν συμφύσεις και εύκολες αιμορραγίες λόγω πρόσφατου χειρουργείου.
Ακολούθως, όπως είπε, είδε ότι το λεπτό έντερο είχε «πιασθεί» με ένα ράμμα της κοιλιάς και είχε δημιουργήσει τρύπα στο έντερο. Από εκεί, όπως συμπέρανε, υπήρχε διαρροή του εντερικού περιεχομένου στην κοιλιά. Εκτίμησε ότι αυτό συνέβη την ώρα που έραβαν την τομή μετά το χειρουργείο της ομφαλοκήλης στην Καλαμάτα. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι δεν είναι ένα «ατύχημα» που συμβαίνει συχνά, αλλά δεν είναι και σπάνιο, πως θα μπορούσε να συμβεί και στον ίδιο, όμως λαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα για να αποφευχθεί. Εξήγησε, δε, όλους τους τρόπους που χρησιμοποιούν οι χειρουργοί για να μη συμβεί κάτι τέτοιο.
Απαντώντας και σε ερωτήσεις, είπε ότι το «λάθος» αυτό μπορεί να διορθωθεί, αρκεί ο γιατρός να το αντιληφθεί έγκαιρα. Διευκρίνισε ότι τις πρώτες ημέρες δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο, αλλά όσο περνούν ο ασθενής αρχίζει να έχει συμπτώματα, όπως κακουχία, πυρετό κ.ά. Επίσης, είπε ότι ένα χειρουργημένο σημείο μετά την 7η-8η μέρα πρέπει να μην πονάει. Το αντίθετο είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά.
Ακολούθως ο γιατρός είπε ότι έγινε αφαίρεση τμήματος του λεπτού εντέρου, συγκόλληση και τοποθετήθηκαν παροχετεύσεις. Η ασθενής διασωληνώθηκε και νοσηλεύτηκε στη Μονάδα του νοσοκομείου.
Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ανέφερε ότι πιθανότατα αν είχε χειρουργηθεί για δεύτερη φορά νωρίτερα στην Καλαμάτα, πιθανότατα να είχε σωθεί.
Σε ερώτηση του δικηγόρου της οικογένειας Παν. Νταή ότι ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι για τα λάθη φταίει η ομάδα των γιατρών του «Σωτηρία», ο χειρουργός είπε ότι το έντερο είχε συλληφθεί με ράμμα και από εκεί προκλήθηκε η διάτρηση και μετά η περιτονίτιδα, ενώ σημείωσε πως όταν πήγε στο «Σωτηρία» και της έκαναν αξονική, μαζί με την κλινική εικόνα που είχε έλεγες «χρειάζεται να γίνει χειρουργείο, αλλά απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο».
Η γυναίκα κατέληξε στις 25 Μαρτίου από πολυοργανική ανεπάρκεια.
Ερωτήσεις στους μάρτυρες απηύθυνε και ο κατηγορούμενος, ο οποίος τους επισήμανε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα από τη χειρουργική επέμβαση που έγινε στην Καλαμάτα και πως όταν βγήκαν οι παροχετεύσεις από το χειρουργείο της ομφαλοκήλης δεν υπήρχε τίποτα μεμπτό.
Ακολούθως κατέθεσε και η αναισθησιολόγος του  «Σωτηρία», η οποία είπε πως ήταν μια ασθενής που πονούσε και της ζήτησε να γίνει καλά, γιατί θέλει να δει την κόρη της να κάνει παιδάκι.
 
Χάθηκε ο φάκελος
Αυτό που προκάλεσε εντύπωση απ’ όσα έγιναν γνωστά κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία ήταν ότι μετά το θάνατό της ο ιατρικός φάκελος της ασθενούς βρέθηκε ελλιπής.
Μάλιστα, η οικογένεια, μέσω του δικηγόρου τους, είχε καταθέσει μήνυση γι’ αυτό. Το ίδιο το Νοσοκομείο «Σωτηρία» με έγγραφό του στην πταισματοδίκη Καλαμάτας έχει ενημερώσει ότι διενεργήθηκε ΕΔΕ για το τμήμα του φακέλου της ασθενούς που απουσιάζει. Από δε τον ανακριτή Καλαμάτας έχει ορισθεί ως πραγματογνώμονας ιδιώτης χειρουργός της Καλαμάτας, ο οποίος καταλήγει στο συμπέρασμα από τα έγγραφα που είχε στη διάθεσή του, ότι ο θάνατος της γυναίκας οφείλεται σε πολυοργανική ανεπάρκεια, συνέπεια της περιτονίτιδας έπειτα από χειρουργική επέμβαση.

Της Βίκυς Βετουλάκη