Με προβλήματα ξεκίνησε η νέα χρονιά για την ανοιξιάτικη πατάτα, καθώς οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την εποχή της καλλιέργειας είχαν ως αποτέλεσμα τις μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις.
Οι δε τιμές παραγωγού κατρακυλούν σε οριακά για την εποχή επίπεδα, καθώς παρατηρούνται αθρόες εισαγωγές αιγυπτιακής πατάτας, ένα ποσοστό των οποίων διακινείται ως ελληνικό, ενώ οι εξαγόμενες ποσότητες παραμένουν στα ίδια επίπεδα λόγω της αδυναμίας των παραγωγών να συνεργαστούν. Αποτέλεσμα όλων αυτών των αρνητικών εξελίξεων είναι η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, καθώς αρκετοί αγρότες επιλέγουν να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια, λόγω και του μεγάλου κόστους παραγωγής.
Η εφημερίδα “Ύπαιθρος Χώρα” καταγράφει την εικόνα που επικρατεί στις περιοχές που ξεκίνησαν τη συγκομιδή:
Πιέσεις… δέχεται η ανοιξιάτικη πατάτα στη Μεσσηνία
Ισχυρές πιέσεις φαίνεται ότι δέχεται η ανοιξιάτικη πατάτα της Μεσσηνίας, κυρίως από την εξ Αιγύπτου εισαγόμενη. Η τιμή της βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, όπως πλέον και η παραγωγή της, που την τελευταία δεκαετία μειώθηκε κατακόρυφα.
Ο Γιώργος Γκούμας, εξαγωγέας, δήλωσε στην «ΥΧ» πως «τη δεκαετία του ‘80 καλλιεργούσαμε 10.000 στρέμματα πατάτας και σήμερα έχουμε καταλήξει να καλλιεργούμε 2.700. Οι μεγάλες εισαγωγές από Αίγυπτο έδιωξαν κόσμο από την παραγωγή.
Σε άλλες χώρες απορρίπτονται τέτοια φορτία λόγω κακής ποιότητας, όμως στην Ελλάδα μόνο το Μάρτιο μπήκαν 33.000 τόνοι πατάτα από Αίγυπτο και άλλοι 40.000 από Κύπρο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση του κ. Γκούμα δραστηριοποιείται στις εξαγωγές από το 1962. «Μέχρι τη δεκαετία του ‘90, η αγορά μας ήταν η Γερμανία, αλλά στη συνέχεια στραφήκαμε προς Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία. Η ανοιξιάτικη πατάτα χαίρει καλύτερης υποδοχής από το εξωτερικό, αφού οι Έλληνες καταναλωτές απλά διαλέγουν τη φθηνότερη, ελέω κρίσης».
Οι τιμές για τα μεγάλα μεγέθη πατάτας είναι περίπου 35 λεπτά και για τα μικρά γύρω στα 30 λεπτά. Τα μικρά μεγέθη προωθούνται στο εξωτερικό και τα μεγάλα στην εσωτερική αγορά.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης