Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος με νηφάλιες «αναλύσεις», προκειμένου να γίνει κατανοητό το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ στην Τριφυλία, καθώς η εκλογική προτίμηση των μελών της ΔΗΜ.Τ.Ο. Τριφυλίας, όπως και χθες γράψαμε, έστειλε ηχηρά «μηνύματα» σε πολλαπλούς αποδέκτες.
Το αποτέλεσμα της κάλπης στην Τριφυλία για την εκλογή προέδρου και μελών της ΝΟ.Δ.Ε. ΝΔ Μεσσηνίας, ήταν σε πλήρη αντίθεση με αυτό της υπόλοιπης Μεσσηνίας, καθώς μόνο στην Τριφυλία ήρθε δεύτερη η επανεκλεγείσα πρόεδρος, Νατάσσα Κυριακοπούλου, λαμβάνοντας 99 σταυρούς προτίμησης έναντι 151 του έτερου υποψηφίου, Παναγιώτη Τζαβάρα. Τι, πως και γιατί, όσοι ασχολούνται με τα κομματικά δρώμενα και έχουν πολιτική αντίληψη των πραγμάτων και γνώση της κομματικής ανθρωπογεωγραφίας, ίσως μπορέσουν – κάποια στιγμή – να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα ή να κάνουν κι ερμηνείες – όχι αυθαίρετες και κατά πως «βολεύει» καθέναν από τους λεγόμενους «παράγοντες», αλλά στη βάση της κομματικής, πολιτικής και φυσικά κυρίως αυτοδιοικητικής πραγματικότητας στην περιοχή που ήδη, όπως διεφάνη, έχει πλέον διαμορφωθεί. Όσοι και όποιοι διακινούσαν, όλο το προηγούμενο διάστημα και ιδίως τις τελευταίες μέρες, «σενάρια» για εκλογική μάχη λεγόμενων «Σαμαρικών» με «ΑντιΣαμαρικούς», προφανέστατα θα πρέπει να έχουν ήδη αναθεωρήσει, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, πλέον – μετά την καταμέτρηση και την έκδοση των αποτελεσμάτων – κάτι τέτοιο θα είναι άκρως μειωτικό και προσβλητικό για τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό και ιδίως τα στελέχη και τους πολιτικούς του φίλους και «ανθρώπους» του στην Τριφυλία. Πολύ χειρότερα θα είναι, εάν όσοι και όποιοι διακινούσαν «σενάρια» περί εκλογικής μάχης «Σαμαρικών της ΝΔ» με… «Τατουλικούς». Άραγε υπάρχουν τέτοιοι που επιμένουν ακόμη και σήμερα, επειδή κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι στην κάλπη του δήμου όπου δήμαρχος είναι ο Παναγιώτης Κατσίβελας, με στενότατη συγγενική σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό, επικράτησε ο… φερόμενος «εχθρός» του κ. Σαμαρά!
Και αυτό δε, όταν στην υπόλοιπη Μεσσηνία ρυθμιστής, όπως φάνηκε ξεκάθαρα κι επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ του «Θ», ήταν ο «κοριός». «Σενάρια», πάντως, διχασμού της κομματικής βάσης της ΝΔ για «καπήλευση» του αποτελέσματος την επομένη των εκλογών, με προφανή σκοπιμότητα τη δημιουργία κλίματος κι εντυπώσεων, απορρίφθηκαν στην πράξη από τη μεγάλη συμμετοχή των ενεργών μελών της στις εσωκομματικές εκλογές, οι οποίοι ανεπηρέαστοι έκριναν με δικά τους πολιτικά και αξιακά κριτήρια κι έκαναν την επιλογή τους μεταξύ των προσώπων στέλνοντας τα δικά τους «μηνύματα», με κυρίαρχο αυτό της ενότητας. Ωστόσο, εάν, είτε στο ένα ενδεχόμενο, είτε στο άλλο, των «σεναρίων» του προηγούμενου διαστήματος, υπάρχει έστω κι ένας που να επιμένει ακόμα και σήμερα, τότε ίσως υπάρχει μείζονος σημασίας πολιτικό-κομματικό θέμα το οποίο, εάν κι εφόσον όντως υπάρχει, προφανέστατα και θα προκλήθηκε από συγκεκριμένους ανθρώπους. Εκείνο που έλεγαν και λένε, πάντως, μέλη της ΝΔ στην Τριφυλία είναι ότι, για τη ΝΟΔΕ ψήφιζαν και όχι για βουλευτή, πρόεδρο του κόμματος ή Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Μηνύματα» εστάλησαν και από τη σταυροδοσία των υποψηφίων μελών της ΝΟ.Δ.Ε. Στην Τριφυλία, πρώτη και με πολλαπλάσια διαφορά από τον δεύτερο και τρίτο που ισοψήφισαν, ήρθε το μέλος της ΔΗΜ.Τ.Ο. Τριφυλίας, Μαρίκα Καραμπά, που ήταν εκλογική αντιπρόσωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές προέδρου της ΝΔ και είχε ταχθεί με την υποψηφιότητα Παναγιώτη Τζαβάρα στη ΝΟ.Δ.Ε., με 186 σταυρούς!
Δεύτερος και τρίτος ήρθαν ο Παντελής Δρούγας κι ο Ανάργυρος Μαστοράκης ισοψηφώντας με 49 σταυρούς. Ο Αναστάσιος Αδαμόπουλος έλαβε 44, ο Βασίλης Κουτραφούρης 31, η Ιωάννα Αναστασοπούλου 29, ο Δημήτρης Μανιάτης 24, η Πολυτίμη (Πόλυ) Δημητροπούλου 21 και η Μαρία Μπετιχαβά 20. Σημειώνεται ότι, η Μαρία Μπετιχαβά, που «σάρωσε» σε σταυρούς σε όλη την υπόλοιπη Μεσσηνία και εξελέγη πρώτη με συνολικά 607 σταυρούς, μόνο στην κάλπη της Τριφυλίας δεν ψηφίστηκε σχεδόν καθόλου, αναλογικά και συγκριτικά με τις υπόλοιπες ΔΗΜ.Τ.Ο., προφανώς – όπως εκτιμάται – επειδή δεν υποστηρίχθηκε από «παράγοντες» της περιοχής του δήμου Τριφυλίας ή, σε περίπτωση που τυχόν υποστηρίχθηκε από τέτοιους «παράγοντες» αυτοί δεν έχουν καμία δυναμική κι επιρροή στην κοινωνία.
«Μηνύματα» εστάλησαν και από την κάλπη των υποψηφίων συνέδρων και τη σταυροδοσία τους, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι εκλέγονταν και οι 18 υποψήφιοι καθώς τόσες είναι οι θέσεις των συνέδρων από τη Μεσσηνία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εκτός από τα τρία μέλη της ΔΗΜ.Τ.Ο. Τριφυλίας, το Γιώργο Φωτεινό με 178 σταυρούς, το Στέλιο Διαμαντόπουλο με 177 και το Χρύσανθο Αθανασόπουλο με 71, που όπως ήταν φυσικό κι αναμενόμενο ψηφίστηκαν από τους εκλογείς, ακόμα ένας Τριφύλιος, ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος, έλαβε 90 σταυρούς. Ο Δημήτρης Νικολόπουλος έλαβε 97 σταυρούς, ο Παναγιώτης Τζαβάρας 73, ο Μπάμπης Σταθόπουλος 55 και η Νατάσσα Κυριακοπούλου 46.
Του Ηλία Γιαννόπουλου