Βγαίνει από τη θεατρική αίθουσα το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, πηγαίνοντας εκείνο στο κοινό για να… παίξει τάβλι. Η νέα παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας είναι “Το τάβλι” του Δημήτρη Κεχαΐδη, σε σκηνοθεσία του Πέρη Μιχαηλίδη, ο οποίος θα παίξει κιόλας μαζί με τον Φίλιππο Σοφιανό.
Πρόκειται για πρόταση του Φίλιππου Σοφιανού προς το Δήμο, ενώ ο Πέρης Μιχαηλίδης έχει σκηνοθετήσει ξανά στο ΔΗΠΕΘΕ, “Το σώσε” του Μάικλ Φρέιν, το 2008, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον αξέχαστο Γιώργο Τσαγκάρη…
Η συγκεκριμένη παραγωγή αποσκοπεί στο να ξανάρθει όσο γίνεται πιο κοντά το Δημοτικό Θέατρο με το κοινό της πόλης. Γι’ αυτό και οι παραστάσεις δε θα γίνουν στη θεατρική αίθουσα, αλλά σε γειτονιές, πλατείες, προαύλια σχολείων.
Η παράσταση θα παρουσιαστεί για δύο μήνες το καλοκαίρι και σε άλλους Δήμους της Μεσσηνίας, ενώ στο σχεδιασμό είναι να δοθούν στο Κάστρο Καλαμάτας και τρεις παραστάσεις από τη χειμερινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ, τον “Φιάκα” του Δ.Κ. Μισιτζή.
Το θεατρικό έργο του Δημήτρη Κεχαΐδη “Το τάβλι” πρωτοανέβηκε στη σκηνή του θεάτρου τέχνης το Φεβρουάριο του 1972 σε σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν και σκηνικά του Λουκά Βενετούλια. Φώντας ήταν ο Νικήτας Τσακίρογλου και Κόλιας ο Γιάννης Μόρτζος. Η πορεία του μέχρι τις μέρες μας και το ότι συνεχίζει να ανεβαίνει στις θεατρικές σκηνές, δείχνει τη δύναμη του έργου. Όλο το μονόπρακτο είναι στημένο γύρω από μια παρτίδα τάβλι ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του, τον Φώντα και τον Κόλια. Εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες ο καθένας τους. Άνθρωπος της πιάτσας ο Φώντας, προσπαθεί να πείσει τον κουνιάδο του Κόλια να κάνουν μαζί μια κομπίνα, για να πιάσουν την καλή. Πρώην αντιστασιακός και λαχειοπώλης ο Κόλιας, ονειρεύεται να εκδόσει ένα βιβλίο για την αντιστασιακή του δράση στην κατοχή. Οι ζωντανοί διάλογοι του Κεχαΐδη πάνω από μια παρτίδα τάβλι φτιάχνουν μια μοναδική ατμόσφαιρα της νεοελληνικής πραγματικότητας.
Δυστυχώς, ο συγγραφέας χάθηκε, αλλά το έργο του θα συνεχίζει τα φωτίζει τη μεταπολεμική νεοελληνική πραγματικότητα με μοναδικό τρόπο.
Α.Π.