Η επίσκεψη, χθες το μεσημέρι, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, ήταν ο τελευταίος σταθμός της διήμερης περιοδείας του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Αλέξη Χαρίτση στην Καλαμάτα.
Κατά τη διάρκειά της είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από πρώτο χέρι τόσο από τη διοίκηση του Σώματος, όσο και από τους υπαλλήλους για τα προβλήματα που τους ταλαιπωρούν και τους εμποδίζουν, να προσφέρουν στους πολίτες της Μεσσηνίας την ποιότητα των υπηρεσιών που θέλουν.
Όπως είχαν περιγραφεί τα προβλήματα και από ρεπορτάζ του “Θ”, οι συνομιλητές του αναπληρωτή υπουργού που συνοδευόταν από τον βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρο Κωνσταντινέα είναι: οι σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στις υποδομές της Υπηρεσίας. Το κτήριο είναι, πλέον, ακατάλληλο για να στεγάσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας, ενώ, ιδιαίτερα τις καθημερινές όπου είναι ανοικτά τόσο το Δικαστικό Μέγαρο όσο και το Διοικητήριο, αντιμετωπίζουν και προβλήματα στην άμεση αντιμετώπιση στα περιστατικά που θα κληθούν να παρέμβουν, αφού στην περιοχή επικρατεί ένα κυκλοφοριακό χάος.
Λύσεις θα πρέπει να βρεθούν και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα οχήματα, αφού πολλά από αυτά έπρεπε προ πολλού να έχουν αποσυρθεί, ως ακατάλληλα. Ο κ. Χαρίτσης άκουσε και για τα μισθολογικά προβλήματα των υπαλλήλων, αλλά και για τις ελλείψεις που έχουν οι πυροσβέστες στον ατομικό τους εξοπλισμό. Παράλληλα, τέθηκε και το θέμα της αναβάθμισης της Πυρασφάλειας του αεροδρομίου Καλαμάτας, ανάγκη που γεννιέται από την τουριστική του ανάπτυξη.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατό, μέρος από αυτά που άκουσε να αντιμετωπιστούν άμεσα. Μάλιστα, όπως ανήγγειλε και ο βουλευτής Π. Κωνσταντινέας, ήδη η πτητική ικανότητα και, παράλληλα, η δυνατότητα για άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής θα ενισχυθεί με την έλευση ενός ελικοπτέρου, πέραν των άλλων αεροπλάνων που υπάρχουν.
Για το πρόβλημα με το κτήριο ο κ. Χαρίτσης σχολίασε ότι θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί το οικόπεδο που παραχωρεί ο δήμος Καλαμάτας στην περιοχή της Πλάκας, μέσω του προγράμματος ΣΔΙΤ που βρίσκεται σε εξέλιξη για τα σχολικά κτήρια και τους αθλητικούς χώρους των δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης. Στο σημείο αυτό τέθηκε στο τραπέζι και η προσωρινή λύση της μεταστέγασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στους χώρους του 9ου Συντάγματος Πεζικού, αού η λύση που φαίνεται να κυριαρχεί, εκτός των άλλων είναι και να γίνει ένας χώρος για την λειτουργία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Τέλος, από την Ένωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων δόθηκε προς τον υπουργό το παρακάτω υπόμνημα:
1. Ένταξη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ ή οποιοδήποτε πρόγραμμα για κτήριο που θα στεγαστεί η Νέα Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας, σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Καλαμάτας.
2. Αντικατάσταση των Πυροσβεστικών οχημάτων λόγω παλαιότητας μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ από την Πολιτική Περιφέρεια. Χορήγηση Ατομικού εξοπλισμού.
3. Αναβάθμιση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού μας, λόγω της αλματώδους τουριστικής ανάπτυξης, και το μεγάλο αριθμό σε Συμβάντα.
4. Επεξεργασία – Δημιουργία ενός σύγχρονου και ρεαλιστικού Βαθμολογίου για τους χαμηλόβαθμους, ώστε να υπάρχει βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη.
5. Υλοποίηση της αποφάσεως του ΣΤΕ και αποκατάσταση του Μισθολογίου μας.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη