Η παράσταση «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη, που θα παρουσιάσει στις 15 Ιουλίου στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, εντάσσεται στα «Ιθωμαία 2018» που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Αρχαία Μεσσήνη».
Η παράσταση θα δοθεί σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και η είσοδος στο Εκκλησιαστήριο για το κοινό θα είναι ελεύθερη. Από, δε, την Καλαμάτα θα υπάρχει λεωφορείο για την Αρχαία Μεσσήνη, του οποίου το κόστος θα είναι 10 ευρώ κατ’ άτομο και θα περιλαμβάνει τη μεταφορά και την ξενάγηση στο χώρο.
Για τη συμμετοχή με λεωφορείο μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα της Πειραματικής Σκηνής: 27210 21653, 82864 και κιν. 6977 437279, 6971540945.
Από το 1984 έως σήμερα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Αρχαία Μεσσήνη» συμβάλλει αποφασιστικά στην αναβίωση των Ιθωμαίων και κάθε χρόνο διοργανώνει τα Ιθωμαία. που περιλαμβάνουν πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.
Τα Ιθωμαία ήταν η κύρια ετήσια εορτή των Μεσσηνίων στην αρχαιότητα. Ήταν μια εορτή αφιερωμένη στον Ιθωμάτα Δία, το ιερό του οποίου ήταν στην κορυφή του όρους Ιθώμη της Μεσσηνίας, όπου υπήρχε και μαντείο, του οποίου η βάση του τρίποδα είναι εντοιχισμένη στο νοτιοανατολικό άκρο του ναού της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας στο επάνω μοναστήρι του Βουλκάνου ή αλλιώς το μοναστήρι της κορυφής ή καθολικό του Βουλκάνου το οποίο κτίστηκε το 7ο αιώνα.
Η εορτή των Ιθωμαίων περιελάμβανε αθλητικούς, μουσικούς αγώνες, θεατρικές παραστάσεις και διάφορες εκδηλώσεις λόγου και τέχνης. Η όλη ιεροτελεστία γινόταν γύρω από το χρυσοελεφάντινο άγαλμα του Ιθωμάτα Δία όπου οι εννέα μούσες το έλουζαν στη κλεψύδρα κρήνη, η οποία τρέχει ακόμα νερό.
Στα Ιθωμαία έλαβε μέρος και ο θρυλικός λυράρης της αρχαιότητας, Θάμυρις, ο οποίος θέλησε να συναγωνιστεί τις εννέα μούσες στο τραγούδι και αυτές από την αλαζονεία τους τον τύφλωσαν. Τότε φεύγοντας για την πατρίδα του τη Θράκη και καθώς περνούσε τον ποταμό της περιοχής, πέταξε μέσα τη λύρα του και έτσι το ποτάμι έλαβε το όνομα Βαλύρα.
Στους νεότερους χρόνους το όνομα αυτό δόθηκε στην κωμόπολη της Βαλύρας, την οποία διασχίζει ο ποταμός. Τις πληροφορίες για τα Ιθωμαία μας δίνει ο περιηγητής Παυσανίας στα «Μεσσηνιακά».
Μετά την καταστροφή της Αρχαίας Μεσσήνης από τον Αλάριχο, πέφτει και η αυλαία των Ιθωμαίων της αρχαιότητας.