Η μεγάλη διάρκεια του σεισμού «τρόμαξε» τους Μεσσήνιους!

Η μεγάλη διάρκεια του σεισμού «τρόμαξε» τους Μεσσήνιους!

Με το «κούνημα» του Eγκέλαδου… που μας «θυμήθηκε» ύστερα από καιρό ξεκίνησε η εβδομάδα στη Μεσσηνία. Στις 8.14 το πρωί της Δευτέρας 5.4 Ρίχτερ στο θαλάσσιο χώρο 34 χλμ. μακριά από την Πύλο, με εστιακό βάθος 10 χλμ., ταρακούνησαν τη Μεσσηνία, σύμφωνα με τη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, κάτι που «τρόμαξε» τους κατοίκους.
Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι η δόνηση έγινε αισθητή σε όλη την Πελοπόννησο, ακόμα και σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.
Αμέσως μετά το «χτύπημα» του Εγκέλαδου, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός στα τηλεοπτικά κανάλια, λέγοντας: «Η περιοχή είναι έντονα σεισμογενής, ωστόσο δεν πρέπει να υπάρχουν επιπτώσεις. Μάλλον πρέπει να είναι ο κύριος σεισμός».
Όπως εξήγησε, το σημείο στο οποίο καταγράφηκε ο σεισμός είναι το σημείο στο οποίο ενώνονται οι λιθοσφαιρικές πλάκες, το λεγόμενο και «τόξο του Αιγαίου». Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2006 στην ευρύτερη περιοχή είχε σημειωθεί δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.
Τέλος, ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι «τα κτήρια στην Ελλάδα αντέχουν πολύ μεγαλύτερους σεισμούς. Δε θα πρέπει να υπάρχει ο παραμικρός λόγος ανησυχίας. Θεωρώ ότι ο κόσμος έχει επαρκή ενημέρωση και παιδεία, ώστε να αντεπεξέλθει σε αυτές τις καταστάσεις».
Από την πλευρά του, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι «η περιοχή έχει υψηλή σεισμικότητα» και, ως εκ τούτου, «δεν είναι κάτι ιδιαίτερο για τη συγκεκριμένη περιοχή, πολύ περισσότερο που το επίκεντρο είναι στη θάλασσα».
Η σεισμική δόνηση δεν προκάλεσε ζημιές, καθώς τα πυροσβεστικά κλιμάκια της ευρύτερης περιοχής δε δέχθηκαν κλήσεις.
Μιλώντας στους τηλεοπτικούς σταθμούς ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, σημείωσε ότι υπήρξε μεν ανησυχία από τη διάρκεια του σεισμού, ωστόσο ο κόσμος διατήρησε την ψυχραιμία του και όλα κύλησαν ομαλά, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής έχουν «εμπειρία» από ανάλογους σεισμούς. Επανέλαβε, δε, ότι δεν καταγράφηκαν ζημιές.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι τη σεισμική δόνηση ακολούθησαν αρκετές μικρότερες, με τη μεγαλύτερη να έχει μέγεθος 3,7 ρίχτερ.
 
4,3 στο «ρήγμα» της Βόλβης ανησύχησε τη Θεσσαλονίκη
Τρεις ώρες μετά το σεισμό ανοιχτά της Πύλου ισχυρή σεισμική δόνησε αναστάτωσε και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4,3 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, είχε επίκεντρο το ρήγμα της Βόλβης, που τον Ιούνιο του 1978 είχε δώσει το μεγάλο σεισμό των 6,5 Ρίχτερ της Θεσσαλονίκη.
Και σε αυτή την περίπτωση οι σεισμολόγοι εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, ενώ υπογράμμισαν ότι τα δύο σεισμικά γεγονότα δεν συνδέονται.

Του Κώστα Γαζούλη