Μπορεί ο πρωταθλητισμός να συνδυαστεί με το σχολείο; Πώς εξισορροπείται η σχολική απόδοση με τη συστηματική ενασχόληση με τον αθλητισμό; Πώς μεγιστοποιείται η απόδοση στον αθλητισμό; Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την απόδοση του νεαρού αθλητή και τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή; Ποιος είναι ο ρόλος του διαμεσολαβητή μεταγραφών; Πόσο εφικτό είναι και τι διαδικασίες πρέπει να ακολουθήσω για να εξασφαλίσω υποτροφία στην Αμερική; Τι είναι ταλέντο και πώς μπορεί να εξελιχθεί σε ολοκληρωμένο αθλητή;
Στα παραπάνω και σε πολλά ακόμα ερωτήματα απάντησαν με σαφήνεια και ουσιαστικό τρόπο οι διακεκριμένοι ομιλητές που είχαν επιλέξει οι διοργανωτές της ημερίδας «Παιδί και αθλητισμός», η οποία πραγματοποιήθηκε από το πρωί έως νωρίς το απόγευμα της Κυριακής στο αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας. Ήταν μια πρωτοβουλία από το πρωτοπόρο μη κερδοσκοπικό εργαστήρι καινοτομίας και πολιτισμού Mataroa (www.mataroa.org) που εδρεύει στην Καλαμάτα και είχε τη στήριξη του Δήμου. Μάλιστα αποτελεί την αρχή μιας σειράς δράσεων που αφορούν τον αθλητισμό και στα πλάνα είναι ακόμη, μεταξύ άλλων, η διοργάνωση αθλητικών αγώνων και η πραγματοποίηση εργομετρικών μετρήσεων.
Μόνο αρνητικό στοιχείο της πρώτης αυτής της ημερίδας της ήταν η «χλιαρή» προσέλευση του κόσμου, ειδικά αθλητικών σωματείων, προπονητών και γονέων, που ήταν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Όσοι πάντως είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις ομιλίες κέρδισαν σε γνώσεις που μπορούν να βοηθήσουν και να στηρίξουν άμεσα τα παιδιά στην αθλητική τους πορεία και στην εξεύρεση μιας ισορροπίας σε σχέση με το σχολείο.
Η ημερίδα της 3ης Ιουνίου ήταν πλούσια και σημαντική παρά την ξαφνική απουσία, εξαιτίας σοβαρών οικογενειακών λόγων, του Άκη Ζήκου (Διευθυντής Ακαδημιών ΠΑΕ ΑΕΚ, Διευθυντής Αθλητικών Προγραμμάτων Nέα Γενιά Ζηρίδη) και του νέου προπονητή της Καλαμάτας Γιάννη Χριστόπουλου (Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Προπονητής UEFA PRO).
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παλομπαρίνη, ενώ ομιλητές ήταν οι Γιώργος Καλαϊτζής (Επικεφαλής Προπονητής Ακαδημίας ΚΑΕ Παναθηναϊκός SUPERFOODS, Υπεύθυνος Αναπτυξιακού ΕΣΚΑ), Εμμανουήλ Τσαγκαράκης (Ψυχολόγος-Αθλητικός Ψυχολόγος Ακαδημίας ΚΑΕ Παναθηναϊκός Superfoods), Γεώργιος Κουδούνης (Υπεύθυνος Προπονητής Φυσικής Κατάστασης, Ακαδημία ΚΑΕ Παναθηναϊκός SUPERFOODS), Αθανάσιος Ζαββός (Διαιτολόγος, Εργοφυσιολόγος, Αθλητ. Διατροφολόγος), Δημήτρης Στεργιόπουλος, (Γυμναστής Κ20, Ακαδημίες ΠΑΕ AEK), Χρήστος Γάτσης (CEO της Target Sport και αδειοδοτημένος διαμεσολαβητής Μετεγγραφών FIFA).
Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο Καλαματιανός πρωταθλητής στο τένις με αμαξίδιο, Γιώργος Λαζαρίδης, ξετυλίγοντας την προσωπική του εμπειρία και θαυμαστή πορεία, εμπνέοντας με τον ενθουσιώδη λόγο και ζητώντας μας να διαγράψουμε την φράση «δεν γίνεται», κυνηγώντας τους στόχους και τα όνειρα μας κόντρα σε κάθε είδους αντιξοότητες.
Οι διοργανωτές είχαν ετοιμάσει για τους ομιλητές αναμνηστικά δώρα που τα πρόσφεραν στο τέλος νεαροί αθλητές, καθώς και ο αντιδήμαρχος, Γιάννης Αδαμόπουλος.
Καλαϊτζής: Περισσότερο έτοιμος ψυχοπνευματικά…
Στο τέλος της ημερίδας ο Γιώργος Καλαϊτζής μιλώντας στο «Θ» πρόσθεσε τα παρακάτω:
«Είναι πολύ ωραία πρωτοβουλία και εύχομαι να γίνει θεσμός. Ακούστηκαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα σε όλα τα θέματα, από ανθρώπους που είναι πολύ εξειδικευμένοι ο καθένας στον τομέα του.
Εμείς προσπαθούμε να δώσουμε την πληροφορία και το ερέθισμα, από εκεί και πέρα ο καθένας πρέπει να την πάρει, να την επεξεργαστεί και να την κάνει πράξη.
Το θέμα των ταλέντων είναι πολύ καίριο. Είναι μια πολύ ωραία λέξη. Άλλοτε τα ταλέντα προχωράνε και άλλοτε χάνονται. Χρειάζεται να καταλάβουμε τι πρέπει να κάνει ο καθένας. Δεν αρκεί, π.χ. στο μπάσκετ, να έχει μόνο μακριά χέρια και μακριά πόδια. Πρέπει κάθε μέρα να δουλεύει, να κερδίζει και κάτι, να αποδεικνύει ότι είναι ταλέντο, περισσότερο στο μυαλό, παρά στα υπόλοιπα.
Έχω την τύχη να δουλεύω σε ένα μεγάλο κλαμπ, ‘όπου όλα έχουν μπει σε μια πολύ καλή βάση και προσπαθούμε όλο αυτό να το εξελίξουμε και να συμπαρασύρουμε κι άλλες ακαδημίες με τον τρόπο που δουλεύουμε εμείς. Τα καινούργια παιδιά είναι πολύ πιο έξυπνα, έχουν πιο εύκολη την πληροφορία και μπορούν να κυνηγήσουν και να κατακτήσουν τους στόχους τους πολύ πιο εύκολα, απ’ ότι οι προηγούμενες γενιές.
Η κρίση έχει βάλει τον ελληνικό αθλητισμό και τον έχει βάλει σε πιο πραγματικές βάσεις, ξεφεύγοντας λίγο από τα οικονομικά οφέλη που όλοι προσπαθούσαν να αποκομίσουν κάνοντας αθλητισμό. Θεωρώ μέσα από την κρίση θα βγουμε κερδισμένοι σαν κράτος.
Ο πρωταθλητισμός είναι κάτι διαφορετικό. Είναι πολύ δύσκολος και επίπονος και απαιτεί τρομερές θυσίες. Στατιστικά, στο μπάσκετ, φτάνει σε υψηλό επίπεδο ένα στις 2-3.000 παιδιά. Όταν στοχεύεις στον πρωταθλητισμό πρέπει να είσαι πνευματικά και ψυχικά πιο πολύ έτοιμος και αυτό μετράει περισσότερο από την αγωνιστική ικανότητα.».
Χ.Ε.