Δεσπόζουσα η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στη χθεσινή επετειακή γιορτή του Μεσσηνιακού Γυμναστικού Συλλόγου για τα 130 χρόνια από την ίδρυσή του και καίρια η επισήμανσή του ότι η συγκίνηση προέρχεται όχι μόνο από την ιστορία και τις μνήμες (προσωπικές για τον ίδιο από τον σύλλογο και τον τόπο που μεγάλωσε), αλλά από το ότι ο υπεραιωνόβιος σύλλογος έχει πολύ μέλλον μπροστά του. Ως ζωντανός οργανισμός, λοιπόν, που συνεχίζει να προσφέρει στον ελληνικό αθλητισμό και την τοπική κοινωνία η μεγάλη διαχρονική οικογένεια του καλαματιανού συλλόγου συγκεντρώθηκε στο κατάμεστο συνεδριακό κέντρο του Ελίτ για να τιμήσει το παρελθόν του και να δηλώσει «παρών» στη σύγχρονη εποχή.
Η εκδήλωση, την οποία συντόνισε η γνωστή Καλαματιανή ηθοποιός και παλιά αθλήτρια του ΜΓΣ, Γιούλικα Σκαφιδά, ξεκίνησε με τον καλωσόρισμα του επικεφαλής του ΔΣ του Μεσσηνιακού, Τάκη Στασινόπουλου, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τους υπόλοιπους παραβρισκομένους. «Η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί με πάθος. Έχουμε χρέος να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε» ανέφερε μεταξύ άλλων στην σύντομη ομιλία του ο κ. Στασινόπουλος, ζητώντας και τη συνδρομή της Πολιτείας.
«Ψήγματα» ιστορίας μέσα από το υπό έκδοση βιβλίο του που έδωσε και το όνομά του στην επετειακή εκδήλωση «Μεσσηνιακός 130 χρόνια. Ιστορία με μέλλον» μοιράστηκε με το κοινό ο δημοσιογράφος-ιστοριοδίφης Ηλίας Μπιτσάνης, ο οποίος ανέβηκε στη συνέχεια στο βήμα, συνοψίζοντας όλη αυτή τη διαδρομή σε έναν «σύλλογο τριών αιώνων» που «γεννήθηκε το 19ο, δραστηριοποιήθηκε και άντεξε στις φουρτούνες του 20ού, αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το μέλλον τον 21ο αιώνα». Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας: «Η γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές ιστορία του γεννά υποχρεώσεις όχι μόνο για τους ανθρώπους της διοίκησης και τα μέλη του, αλλά για την ίδια την πόλη και τους φορείς της. Γιατί είναι ένα ξεχωριστό στοιχείο συλλογικής μνήμης και φορέας στον οποίο καθρεφτίζεται η ιστορία του τόπου».
Ακολούθησε προβολή βίντεο που σκηνοθέτησε ο Ηλίας Ευτυχιάκος με ιστορικά και σύγχρονα στιγμιότυπα και παράγοντες, προπονητές, αθλητές του Μεσσηνιακού να μιλούν για τον σύλλογο και τη σχέση τους μαζί του, πολλές φορές με μεγάλη συγκίνηση.
Οι βραβεύσεις
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος βράβευσε την κορυφαία 3άδα αθλητών του Μεσσηνιακού, τον Λούη Τσάτουμα (καλύτερη επίδοση 8,66 στο άλμα εις μήκος στην Ευρώπη και 8η στον κόσμο), την προπονήτρια βόλεϊ Γωγώ Σουρή (ως διεθνή βολεϊμπολίστρια και παίκτρια Α1) και την Ζέρβα Μαρία (πρώην πρωταθλήτρια και διεθνής ακοντίστρια).
Αμέσως μετά ο κ. Παυλόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων σε ολιγόλεπτη παρέμβαση του:
«Ο Μεσσηνιακός Γυμναστικός Σύλλογος, ένας από τους αρχαιότερους Ελληνικούς Αθλητικούς Συλλόγους, ιδρύθηκε ως σύλλογος κλασικού αθλητισμού και σταδιακώς εξελίχθηκε, σε σημείο ώστε σήμερα, παρά τις τεράστιες δυσχέρειες που αντιμετωπίζει, να διατηρεί πέντε αθλητικά τμήματα. Έδρα του Συλλόγου είναι το ιστορικό γήπεδο του Μεσσηνιακού στην Καλαμάτα, και έμβλημά του είναι ο Μεσσήνιος αθλητής Δαϊκλής, που διακρίθηκε το 752 π.Χ.
Ο Μεσσηνιακός Γυμναστικός Σύλλογος υπήρξε από τα ιδρυτικά σωματεία του ΣΕΓΑΣ, και είχε σημαντική συνεισφορά στην διοργάνωση της Α΄ Ολυμπιάδας του 1896. Οργανώνει, κάθε χρόνο, την διεθνή, από το 1996, αθλητική εκδήλωση «Παπαφλέσσεια», προς τιμήν του μεγάλου μάρτυρα της Εθνεγερσίας του 1821.
Ο Μεσσηνιακός Γυμναστικός Σύλλογος, γνήσιος και συνεπής εκφραστής του εν γένει Ολυμπιακού Πνεύματος και Ιδεώδους αλλά και των αρχών του «εύ αγωνίζεσθαι» -άρα της Αριστείας- ανέδειξε σπουδαίους αθλητές, σύγχρονος εκπρόσωπος των οποίων είναι ο μεγάλος άλτης του μήκους, με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, κ. Λούης Τσάτουμας.
Η εδώ παρουσία μου -πέρα από την σημασία που έχει για μένα η Γενέτειρά μου και που είναι κοινώς γνωστή- έχει ως στόχο να σηματοδοτήσει την στήριξη του ιστορικού Μεσσηνιακού Γυμναστικού Συλλόγου, ώστε να προσφέρει στον Αθλητισμό και τη Νεολαία μας ακόμη περισσότερα.
Η δεύτερη βράβευση αφορούσε επίσης τον στίβο. Τους επίλεκτους αθλητές στίβου Θεοδωρακοπούλου Ελένη, Παπαδέα Σωτήριο, Τασιόπουλο Ιωάννη και τους προπονητές Τριανταφυλλόπουλο Άρη (απουσίαζε σε αγωνιστικές υποχρεώσεις), Μπιζύμη Μιχάλη βράβευσαν ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και το μέλος του ΔΣ του Μεσσηνιακού, Δημήτρης Πουλόπουλος.
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και το μέλος του ΜΓΣ, Τάκης Κατσίποδας απένειμαν βραβεύσεις στην ομάδα ποδοσφαίρου 1971-1972, τμήμα που επαναλειτούργησε ύστερα από 30 χρόνια. Αποτελούνταν από τους Πετρόγιαννη Δημήτριο, Σπαντιδέα Ιωάννη, Μουζάκη Παναγιώτη, Μητσέα Γεώργιο, Καλαμουδάκο Μιχάλη, Κλάδη Κωνσταντίνο, Λάζαρο Μιχάλη, Λουκά Σπύρο, Αλεξόπουλο Ιωάννη, Ζαρμακούπη Στέφανο, Μπρεζεράκο Δημήτριο, Κορογώνα Γεώργιο.
Τις βραβεύσεις στο ανδρικό βόλεϊ του Μεσσηνιακού, που είχε κορυφαία διάκριση την άνοδο στην Α’ Εθνική, όπου έπαιξε για 4 χρόνια, έκαναν η Αντιπεριφερειάρχης Αντωνία Μπούζα και το μέλος του συλλόγου, Μπάμπης Βακαλόπουλος. Τιμήθηκαν οι Τάσος Γιατράκος, ως εκπρόσωπος της προηγούμενης γενιάς αθλητών και η ομάδα 1983-1984 Λιακάκης Ιωάννης, Ξεροβάσιλας Βασίλειος, Σερεμέτης Πέτρος, Ραμμέας Σωτήριος, Χάλαρης Νικόλαος, Κουτουλέας Ευάγγελος, Κάτσος Αντώνιος, Μποσίνης Γεώργιος, Μαυρέας Γεώργιος, Μαυρέας Χρήστος, Μπαχράμης Δημήτριος, Γερακάρης Γεώργιος, Δέδες Βασίλειος Μηλιώνης Κωνσταντίνος, Νικολιτσέας Γεώργιος. Επίσης, βραβεύθηκαν οι κορυφαίοι της μεταγενέστερης γενιάς, Γιώργος Κουλιέρης και Διονύσης Μπιρμπίλης.
Ξεχωριστή ήταν η βράβευση των προπονητών της ανδρικής ομάδας βόλεϊ, Κωνσταντίνου Δέδε,
Γιώργου Δερμάτη (προπονούσε τους παίκτες που έμεναν στην Αθήνα) και του Πολωνού Γιέρζι Βελτζ, προπονητή των «πρασίνων» στην Α’ Εθνική το ’86-’87 (συνέπεσε με τον μεγάλο σεισμό), ο οποίος ήρθε ειδικά για την εκδήλωση από τη χώρα του. Την απονομή έκαναν ο Διοικητής της 120 ΠΕΑ, Χρήστος Πεταλάς και το μέλος του ΜΓΣ, Θεόδωρος Μισέρος.
Παρ’ ότι έχουν φύγει πλέον από τη ζωή, δεν ξεχάστηκαν οι παράγοντες που στήριξαν το τμήμα βόλεϊ Βασίλης Κουτέλας (πρόεδρος), Γιάννης Μπουσούνης (έφορος) και Δημήτρης Μιχαλόπουλος (χρηματοδότης), με τιμητικές πλακέτες που δόθηκαν στους οικείους τους (την απονομή έκανε ο παλιός αθλητής του ΜΓΣ και νυν στέλεχος μεγάλης εταιρείας, Τριαντάφυλλος Τσικάλογλου και το μέλος του ΜΓΣ).
Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Μεσσηνιακού είχε επίσης παρουσία στην Α’ Εθνική κατά το παρελθόν, όμως βραβεύθηκε η σύγχρονη ομάδα που τα 4 τελευταία χρόνια εκπροσωπεί τον Μεσσηνιακό στην Α2 Εθνική. Βραβεύθηκαν οι αθλήτριες Ζερδεβά Ιουλία, Ζερίτη Αθηνά, Καράμπελα Χρύσα, Κουτσουροπούλου Μιράντα, Κωνσταντοπούλου Μαρία, Μπαξιβανάκη Σοφιτίνα, Μπιρμπίλη Στέλλα, Ναλμπάντη Μαρία, Πασσιά Κωνσταντίνα, Πατρινέλη Ιωάννα, Παυλέα Δήμητρα, Πετροπούλου Βασιλίνα, Ραμούνδου Νατάσα, Σκλήρη Σπυριδούλα, Σουρή Γεωργία, Φωτεινάκη Κατερίνα, Χάσκου Μαρία, Χειλαδάκη Κέλλυ και Θεοδωροπούλου Μαρίσια, η παίκτρια-προπονήτρια Σουρή Γωγώ, ο συνεργάτης της Θεοδωρόπουλος Παναγιώτης και οι έφοροι Δροσινός Χρήστο και Ζεργιώτης Νίκος.
Ως ιδρυτικό σωματείο, ένα από τα 11 που συνεχίζουν έκτοτε ενεργά, το 1897 ο Μεσσηνιακός επέλεξε να βραβεύσει την Ομοσπονδία στίβου. Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος δεν παρέστη τελικά και την πλακέτα παρέλαβε από τον Δημήτρη Πουλόπουλο η αντιπρόεδρος Ξένια Αργειτάκη.
Επίσης, τιμήθηκε από τον αντιπρόεδρο του ΜΓΣ, Σταύρο Χριστόπουλο, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου, στο πρόσωπο του προέδρου του, Γιάννη Θεοδωρακόπουλου.
Της Χριστίνας Ελευθεράκη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας