Ξεκίνησε η δίκη για τον τραγικό θάνατο του 8χρονου Γιωργάκη στην Καλαμάτα

Ξεκίνησε η δίκη για τον τραγικό θάνατο του 8χρονου Γιωργάκη στην Καλαμάτα

Κατηγορούνται δυο παιδίατροι για σοβαρές παραλείψεις
 
Τα τραγικά γεγονότα και οι συγκλονιστικές στιγμές που έζησαν δύο γονείς από τον ξαφνικό θάνατο του 8χρονου Γιώργου το Μάιο του 2011, αναβίωσαν χθες στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, με κατηγορούμενους δύο παιδιάτρους για ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως.
Η δίκη ξεκίνησε χθες και διεκόπη μετά τις απολογίες των δύο γιατρών, λόγω του προχωρημένου της ώρας, ενώ θα συνεχισθεί στις 25 Ιουνίου.
Πρωτόδικα είχαν παραπεμφθεί συνολικά 12 άτομα, εκ των οποίων οι δέκα γιατροί. Ένοχοι κρίθηκαν επιμελητής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας και η τότε ειδικευόμενη παιδίατρος που χειρίστηκε το περιστατικό στα Επείγοντα. Στον πρώτο επιβλήθηκε ποινή φυλακίσεως 30 μηνών και στη δεύτερη ποινή φυλακίσεως 18 μηνών, με τριετή αναστολή.
Η μητέρα του άτυχου αγοριού συγκλόνισε με την κατάθεσή της και την περιγραφή των τελευταίων στιγμών του παιδιού της, ζητώντας από το δικαστήριο την τιμωρία των ενόχων για την ψυχή του.
 
Ξαφνική αδιαθεσία
Τα τραγικά περιστατικά συνέβησαν το Μάιο του 2011 και τα περιέγραψαν με τις καταθέσεις τους χθες οι γονείς του 8χρονου. Η μητέρα είπε ότι στις 13 του μήνα, ημέρα Παρασκευή, επισκέφθηκε ιδιώτη παιδίατρο που παρακολουθούσε τον 8χρονο και του έκανε εμβόλιο ηπατίτιδας. Παρατήρησε στη γιατρό ότι το παιδί έχει χάσει ένα κιλό βάρος και η γιατρός την καθησύχασε ότι έχει πάρει ύψος. Ωστόσο, η μητέρα ζήτησε να του γράψει αιματολογικές εξετάσεις, τις οποίες προγραμμάτιζε να κάνει τη Δευτέρα, μιας και ήταν προχωρημένη η ώρα και η παιδίατρος δεν της είπε ότι είναι επείγον να γίνουν αυθημερόν.
Η μητέρα περιέγραψε ότι την επόμενη ημέρα το παιδί ακολούθησε κανονικά το πρόγραμμά του, ενώ την Κυριακή πήγε βόλτα με τον παππού του. Επέστρεψαν όμως γρήγορα και ο 8χρονος παραπονέθηκε ότι πονάει η κοιλιά του. Ο 8χρονος συνέχισε να δείχνει αδιάθετος και η μητέρα είπε πως τηλεφώνησε στην ιδιώτη γιατρό, η οποία της ανέφερε ότι υπάρχει ίωση γαστρεντερίτιδας και συνέστησε ηλεκτρολυτικό διάλυμα και ειδική διατροφή. Το απόγευμα το παιδί έκανε λίγο εμετό, ενώ τη Δευτέρα δεν το έστειλε σχολείο.
Τρίτη ξημερώματα βρήκαν το παιδί όρθιο και με δυσκολία αναπνοής. Στις 5.40 το μετέφεραν στα Επείγοντα του νοσοκομείου. Το παιδί είχε πλήρη διαύγεια και περπατούσε. Το εξέτασε η κατηγορούμενη ειδικευόμενη παιδίατρος, του πήραν αίμα για εξετάσεις και του έβαλαν ορό. Η μητέρα στην κατάθεσή της κατηγορηματικά τόνισε ότι εκείνη τη στιγμή δεν έγινε καμία εξέταση με στικάκι για σάκχαρο. Αντίθετα, κατέθεσε ότι της προκάλεσε εντύπωση ότι αυτό που έβαλαν στο παιδί δεν ήταν ορός, αλλά ένα μικρό μπουκαλάκι και γι’ αυτό επικοινώνησε με συγγενικό της πρόσωπο γιατρό, που την ενημέρωσε ότι ήταν γλυκόζη.
 
Τραγική εξέλιξη
Ακολούθως κατέθεσε ότι περίπου στις 7.00 το πρωί είδε μεγάλη κινητικότητα και αναστάτωση, αντικατέστησαν τον ορό με άλλο και την ενημέρωσαν ότι θα γίνει εισαγωγή του παιδιού στην Παιδιατρική.
Εκεί, ο κατηγορούμενος επιμελητής τούς ενημέρωσε ότι το παιδί έχει παιδικό διαβήτη και πρέπει να διακομισθεί στο Αγία Σοφία στην Αθήνα. Πρόσθεσε ότι πρότειναν να φέρουν ενδοκρινολόγο, καθώς δε διέθετε το νοσοκομείο, αλλά ο διευθυντής ήταν αρνητικός.
Στις 9.30 το παιδί μπήκε στο ασθενοφόρο για να γίνει διακομιδή, μαζί και η μητέρα και μια ειδικευόμενη παιδίατρος. Η μητέρα κατέθεσε ότι το παιδί επικοινωνούσε μαζί τους κανονικά. Η παιδίατρος τον ρωτούσε διάφορα πράγματα και απαντούσε.
«Δύο αδελφές. Ήταν τα τελευταία λόγια που άκουσα από το παιδί μου, όταν τον ρώτησε η γιατρός πόσα αδέλφια έχει», είπε η τραγική μητέρα ξεσπώντας σε κλάματα.
Συνεχίζοντας την κατάθεσή της, είπε ότι πριν φθάσουν στην Αλλαγή είδε το παιδί κάτω από τα μάτια και γύρω από τα χείλη να μελανιάζει. Κατήγγειλε ότι οι δύο μεγάλες μπουκάλες οξυγόνου του ασθενοφόρου ήταν άδειες, ενώ πολύ λίγο είχε μια μικρή. Προσπάθησαν να δώσουν στο παιδί οξυγόνο, αλλά με μάσκα ενήλικα, καθώς δεν υπήρχε παιδική. Η παιδίατρος επικοινώνησε με το νοσοκομείο και της είπαν να επιστρέψουν.
«Έξω από το νοσοκομείο, στα φανάρια, το παιδί μου τελείωσε. Η γιατρός είχε βάλει ένα μόνιτορ στο στήθος του παιδιού και έδειξε ευθεία γραμμή», περιέγραψε η μητέρα του 8χρονου.
Το παιδί μπήκε στην Ανάνηψη γιατί είχε υποστεί ανακοπή, οι γιατροί το επανέφεραν και διασωληνωμένο αναχώρησε πάλι με ασθενοφόρο για Αθήνα. Πρόσθεσε δε ότι έψαχναν τον κατηγορούμενο παιδίατρο, αλλά δεν απαντούσε στο τηλέφωνο.
Η μητέρα είπε ότι οι γιατροί στην Εντατική Μονάδα του Παίδων στην Αθήνα τούς ενημέρωσαν ότι το παιδί είχε υποστεί εγκεφαλικό και πως χαρακτηριστικά τους ανέφεραν: «Γιατί μας το έστειλε η Καλαμάτα, για να πεθάνει εδώ;». Στις 3.45 τα ξημερώματα το παιδί κατέληξε. Είχε υποστεί εγκεφαλικό οίδημα λόγω διαβητικής κετοξέωσης.
 
«Το ίδιο θα κάναμε»
Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν δύο παιδίατροι εντατικολόγοι, με τον έναν εξειδικευμένο στον παιδικό διαβήτη. Και οι δύο επισήμαναν ότι η διαβητική κετοξέωση είναι πολύ σοβαρή περίπτωση, δύσκολα αντιμετωπίσιμη και όταν γίνεται αντιληπτή από τους γονείς, ήδη έχει δημιουργήσει προβλήματα. Μάλιστα, είπαν ότι εγκαθίσταται στον οργανισμό του παιδιού κρυφά και ύπουλα, μπορεί και 1-2 εβδομάδες νωρίτερα. Έκριναν ότι οι γιατροί ενήργησαν σωστά, καθώς το παιδί έπρεπε άμεσα να πάει σε Εντατική και πως όταν ξεκίνησε η πρώτη διακομιδή, δεν είχαν καμία ένδειξη για εγκεφαλικό οίδημα.
Για τη χορήγηση γλυκόζης στο παιδί και ότι η πραγματογνωμοσύνη λέει πως κακώς χορηγήθηκε, απάντησαν ότι η γλυκόζη χρειάζεται και ότι προτιμούν λίγο υψηλότερο σάκχαρο στον οργανισμό παρά υπογλυκαιμία. Επίσης, ο εντατικόλογος είπε ότι στα 100 παιδιά με διαβητική κετοξέωση ένα θα υποστεί εγκεφαλικό οίδημα.
Ο δε εξειδικευμένος εντατικολόγος στον  παιδικό διαβήτη είπε ότι με τα δεδομένα που είχαν οι γιατροί της Καλαμάτας θα συνιστούσε και ο ίδιος άμεση διακομιδή. Χαρακτήρισε, μάλιστα, το συγκεκριμένο περιστατικό σπάνιο, απρόβλεπτο και θανατηφόρο.
 
Απολογίες
Στην απολογία του ο παιδίατρος είπε ότι ενημερώθηκε άμεσα για την κατάσταση του παιδιού από τη συγκατηγορούμενή του και η διάγνωση πως πάσχει από διαβήτη έγινε πολύ γρήγορα.
Εισήχθη άμεσα στην Παιδιατρική και εξήγησε ότι ο ορός γλυκόζης μπαίνει αρχικά σε όλα τα περιστατικά βάσει των ιατρικών πρωτοκόλλων και αμφισβήτησε ότι του χορηγήθηκε αυτός ο ορός για πάνω από 10 λεπτά.
Πρώτη μέριμνα ήταν η ενυδάτωση του 8χρονου, ενώ σημείωσε ότι αυτό επικοινωνούσε κανονικά. Ο ίδιος ενημέρωσε τους γονείς πως πάσχει από διαβήτη και θα διακομισθεί στην Αθήνα.
Τόνισε δε πως πριν ξεκινήσει η διακομιδή είχε κάνει όλα όσα προβλέπονται και χρειάζονταν και η κατάσταση του παιδιού ήταν σταθερή. Επίσης, είπε πως όταν ξεκίνησε η διακομιδή δεν υπήρχε στο παιδί καμία σημειολογία εγκεφαλικού οιδήματος. Σημείωσε ακόμα πως όταν ξεκίνησε η διακομιδή ο ίδιος έφυγε από την κλινική, καθώς είχε τελειώσει η εφημερία του πολύ νωρίτερα.
Παρατήρησε σε ερωτήσεις που δέχτηκε ότι και τώρα τα ίδια πράγματα θα έκανε, ακόμα κι αν επρόκειτο για το ίδιο του το παιδί.
Με τη σειρά της η τότε ειδικευόμενη παιδίατρος που χειρίσθηκε το περιστατικό στα Επείγοντα είπε ότι το παιδί έφθασε με αναπνευστική δυσχέρεια και το μόνο παθολογικό εύρημα από την εξέταση που έκανε ήταν ήπια αφυδάτωση. Έβαλε  πεταλούδα, έκανε αιμοληψία για να γίνουν εξετάσεις και έθεσε ορό γλυκόζης, ο οποίος, όπως είπε, είναι ορός πρώτης γραμμής στην παιδιατρική.
Την ώρα που ετοίμαζε τα φιαλίδια με το αίμα, άκουσε το αγοράκι να ζητάει νερό και από τα φιαλίδια πήρε αίμα και με στικάκι έκανε εξέταση σακχάρου. Η τιμή ήταν ανώτερη από τη φυσιολογική και αμέσως ζήτησε από τη νοσοκόμα να διακόψει τον ορό γλυκόζης και να βάλει φυσιολογικό ορό. Την ίδια στιγμή ενημέρωσε το συγκατηγορούμενό της. Επέμεινε δε ότι όλο αυτό έγινε μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Πρόσθεσε ότι η ποσότητα γλυκόζης που έπεσε στον οργανισμό του παιδιού ήταν πολύ μικρή.
Σε επισήμανση της εισαγγελέως ότι στο βιβλίο λογοδοσίας έχει διορθωθεί η ώρα που τοποθετήθηκε φυσιολογικός ορός στο παιδί, η κατηγορούμενη είπε ότι η ίδια έγραψε το βιβλίο και αυτό μπορεί να έχει γίνει εκ παραδρομής.
Επίσης, είπε ότι και τώρα που έχει ολοκληρώσει την ειδικότητά της θα έκανε τα ίδια πράγματα σε παρόμοιο περιστατικό.
Κατέληξε λέγοντας πως ήταν το πρώτο περιστατικό διαβητικής κετοξέωσης που αντιμετώπιζε τότε και ο θάνατος του παιδιού την έχει σημαδέψει.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη