Οι κλιματικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του δάκου – Πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι ψεκασμοί!

Οι κλιματικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του δάκου – Πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι ψεκασμοί!

«Μέσα στις προτεραιότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι η υλοποίηση του φετινού προγράμματος δακοκτονίας», τονίζει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης. «Ήδη έχουν αναδειχθεί οι οριστικοί μειοδότες και οι φάκελοι των διαγωνισμών έχουν αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Όταν δοθεί έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων. Όμως, μέχρι να γίνουν προσλήψεις εποχικού προσωπικού οι απαιτούμενες εργασίες δακοκτονίας θα πραγματοποιηθούν από το μόνιμο προσωπικό των ΔΑΟΚ», προσθέτει.
Σχετικά με τις διαδικασίες προετοιμασίας για την υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας, ο κ. Τατούλης αναφέρει τα ακόλουθα: «Η εκτέλεση των δολωματικών ψεκασμών, καθώς και η παγιδοθεσία γίνεται από εργολάβους, οι οποίοι αναδεικνύονται μέσω διενέργειας διαγωνισμών. Οι διαγωνιστικές διαδικασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερικών Ενοτήτων ξεκίνησαν έγκαιρα.
Ειδικότερα για την ΠΕ Μεσσηνίας ξεκίνησαν το Μάρτιο, ένα μήνα νωρίτερα από την προηγούμενη χρονιά, αμέσως μετά την έκδοση από το υπουργείο Εσωτερικών της απόφασης των κατανεμόμενων ποσών του προϋπολογισμού δακοκτονίας. Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έναρξη των διαδικασιών.
Ήδη, κατόπιν σχετικών αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έχουν αναδειχθεί οι οριστικοί μειοδότες και οι φάκελοι των διαγωνισμών έχουν αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προβλεπόμενο προσυμβατικό έλεγχο. Αναμένεται η έγκριση εντός των προσεχών ημερών του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων.
Για επτά τμήματα του Δήμου Πύλου-Νέστορος λόγω μη υπάρξεως αποδεκτών προσφορών, οι εργολάβοι θα αναδειχθούν μέσω της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης κατόπιν της ληφθείσας έγκρισης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.
Για να υπάρξει δυνατότητα εκτέλεσης προσυμβατικών εργασιών δακοκτονίας, όπως και τις προηγούμενες περιόδους και να αποφευχθούν καθυστερήσεις, έχει ήδη υπάρξει από τον προηγούμενο Απρίλιο παρέμβαση της Περιφερειακής Αρχής προς το ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να  προωθηθεί η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση.
Η προμήθεια των φυτοπροστατευτικών δακοκτονίας θα γίνει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Για τις ανάγκες του πρώτου γενικού ψεκασμού υπάρχουν στις αποθήκες των ΔΑΟΚ, τα απαιτούμενα φυτοπροστατευτικά.
Παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δε λαμβάνει τις αναλογούσες πιστώσεις από τη σχετική απόφαση κατανομής του ΥΠΕΣ, σύμφωνα με την έκταση των ελαιώνων και το ύψος της παραγωγής των ελαιοκομικών προϊόντων, ο προϋπολογισμός του έργου για το 2018 είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων ετών, αξιοποιώντας και τα αδιάθετα ποσά της προηγούμενης περιόδου.
Όσον αφορά στο εποχικό προσωπικό, μετά την αποστολή της σχετικής απόφασης με σημαντική καθυστέρηση, την 15η Ιουνίου 2018, από το υπουργείο Εσωτερικών, έχουν ήδη ξεκινήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι διαδικασίες πρόσληψης του προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ. Έως την πρόσληψη του προσωπικού οι απαιτούμενες εργασίες δακοκτονίας θα πραγματοποιηθούν από το μόνιμο προσωπικό των ΔΑΟΚ».
 
Πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι δολωματικοί ψεκασμοί
Ευνοϊκές είναι οι καιρικές συνθήκες αυτών των ημερών στη Μεσσηνία για την ανάπτυξη και εξέλιξη του δάκου «εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας και των βροχοπτώσεων που οδηγούν στην αύξηση της υγρασίας στην ατμόσφαιρα», όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας.
Στις περισσότερες περιοχές ήδη έχει πήξει ο πυρήνας των ελαιόκαρπων και «συνεπώς, οι υπηρεσίες πρέπει να αρχίσουν άμεσα τον πρώτο δολωματικό ψεκασμό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το έντομο».
Όπως τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος, «για να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην έγκαιρη έναρξη των εργασιών δακοκτονίας των ΔΑΟΚ καθίσταται απαραίτητη νομική ρύθμιση με βάση την οποία το άρθρο 65 του νόμου 4484/2017 πρέπει να τροποποιηθεί σχετικώς, παρέχοντας τη δυνατότητα εκτέλεσης προσυμβατικού έργου δακοκτονίας. Με αυτή την τροπολογία θα μπορέσει να εφαρμοστεί άμεσα ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός και δε θα χάσουμε την περίοδο που πρέπει να εφαρμόσουμε μέτρα εναντίον του δάκου».
Όπου δε γίνεται δακοκτονία από τις υπηρεσίες, «οι παραγωγοί πρέπει να εφαρμόσουν δολωματικούς ψεκασμούς σε συνεργασία με τους γεωπόνους της περιοχής τους και τις ΔΑΟΚ. Εάν διαπιστώσουν γόνιμη προσβολή σε ποσοστό 2-3%, γεγονός που μπορεί να συμβεί στις επιτραπέζιες, μεγαλόκαρπες ποικιλίες και ειδικά στις πρώιμες περιοχές, οι παραγωγοί να εφαρμόσουν ψεκασμό κάλυψης με εγκεκριμένα για το δάκο εντομοκτόνα με βάση τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στην ετικέτα των φαρμάκων».
Όσον αφορά στην υλοποίηση του φετινού προγράμματος δακοκτονίας, «είναι η πρώτη χρονιά που έχουν εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση και φυτοφάρμακα. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε αφορούσε την πρόσληψη προσωπικού η οποία καθυστέρησε».
 
Οι πρώτες εκτιμήσεις για
την παραγωγή της νέας σεζόν
Καλά τα μαντάτα στη Μεσσηνία για τη νέα ελαιοκομική περίοδο, που ξεκινά από το φθινόπωρο του 2018, καθώς «απροσδόκητα η παραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι υψηλή για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Πέρσι η παραγωγή του νομού ήταν υψηλή και, συνεπώς, φέτος αναμέναμε μικρότερη ποσότητα ελαιοκάρπου λόγω παρενιαυτοφορίας των δέντρων ελιάς, αλλά με βάση το ποσοστό ανάπτυξης των ελαιοκάρπων αυτή την περίοδο διαψευστήκαμε. Αυτό ισχύει ειδικά για την Τριφυλία»!
Ο βροχερός καιρός φαίνεται να ευνοεί την ανάπτυξη των καρπών. «Το ύψος βροχής που έπεσε τις τελευταίες ημέρες ήταν πάνω από 35-40 χιλιοστά και συμβάλλει ευεργετικά στα δέντρα ελιάς και στην ανάπτυξη των ελαιοκάρπων».