Τη διευκρίνιση ότι το πυρηνελαιουργείο «Μεσσηνιακή ΑΒΕΕ» δε συγκαταλέγεται σε αυτά που μετρήθηκαν το Μάρτιο και βρέθηκαν με υπερβάσεις ορίων από τα αέρια των καμινάδων τους, έκανε χθες ο δικηγόρος της εταιρείας, Παναγιώτης Γιαννόπουλος. Ο κ. Γιαννόπουλος διευκρίνισε ότι το πυρηνελαιουργείο του κ. Μαργέλη είχε σταματήσει να δουλεύει από τον Ιανουάριο και έτσι ο έλεγχος που έγινε το Μάρτιο έχει αναγράψει στο δελτίο ότι το εργοστάσιο ήταν κλειστό εκείνη την περίοδο.
Παράλληλα, ο κ. Γιαννόπουλος αμφισβητεί μετρήσεις και μελέτες που γίνονται από ιδιωτικές εταιρείες, ενώ όσον αφορά στο «Δημόκριτο», τονίζει ότι δεν είναι πιστοποιημένος για τέτοιο έργο.
«Ο «Δημόκριτος» δεν είναι πιστοποιημένος»
Τις προηγούμενες ημέρες διέρρευσαν πληροφορίες ότι οι τελευταίες μετρήσεις σε πυρηνελαιουργεία έχουν δείξει αποτελέσματα πολύ ανώτερα από τα επιτρεπτά όρια. Σε ερωτήσεις, δε, η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη είχε επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα αυτά, λέγοντας ότι δυστυχώς έχουν γίνει βήματα πίσω.
Αναφερόμενος σε αυτές τις δηλώσεις, ο κ. Γιαννόπουλος είπε: «Οι δηλώσεις της κας Αλειφέρη, ότι τα πυρηνελαιουργεία έχουν ξεπεράσει τα όρια κατά σημαντικό βαθμό, δεν αφορούν στο συγκεκριμένο εργοστάσιο. Τελευταία μέτρηση στο εργοστάσιο της “Μεσσηνιακής ΑΒΕΕ” έγινε πέρυσι το Φεβρουάριο από μια ιδιωτική εταιρεία, όπου είπαν ότι υπάρχει μια εκπομπή αιθάλης. Η ιδιωτική εταιρεία με ένα έγγραφο τον Ιούλιο είπε ότι αυτός ο “καπνός” δεν είναι ρύπανση, δεν υπάρχει επιστημονικός ορισμός και δεν ξέρουμε αν βλάπτει το περιβάλλον και την υγεία. Το μόνο που μπορεί να πει κάποιος είναι η μυρωδιά, αλλά η μυρωδιά δεν είναι ρύπανση.
Είπε, επίσης, η αντιπεριφερειάρχης ότι υπάρχει υπέρβαση ορίων, όπως έχουν προσδιοριστεί από τη μελέτη του “Δημόκριτου”. Η μελέτη του “Δημόκριτου” είναι ανυπόστατη, διότι δεν είναι πιστοποιημένος οργανισμός να κάνει περιβαλλοντικές μελέτες και μετρήσεις βιομηχανιών. Αυτό προκύπτει και από το καταστατικό και το οργανόγραμμα του “Δημόκριτου”. Τις μελέτες και τις μετρήσεις αυτές κάνει άλλος φορέας, οι Διευθύνσεις Βιομηχανίας και Περιβάλλοντος».
Αξιοπιστία μετρήσεων
Επίσης, ο κ. Γιαννόπουλος έθεσε θέμα αξιοπιστίας αυτών των μετρήσεων: «Ένα άλλο ζήτημα είναι, κατά πόσο αυτές οι μετρήσεις, οι περσινές και οι φετινές, είναι αξιόπιστες. Επειδή δεν τις κάνεις ένας δημόσιος φορέας, αλλά ιδιωτικές εταιρείες, τις οποίες προσλαμβάνει η Περιφέρεια. Η πρόσληψη, όμως, ενός ιδιώτη δείχνει, πρώτον, ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι “γυμνές”. Κι αν δεν μπορεί η ίδια, θα μπορούσε να αγοράσει τα κατάλληλα όργανα ή να απευθυνθεί σ’ ένα Πανεπιστήμιο. Υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που λέει ότι απαγορεύεται να διενεργεί ιδιώτης διοικητικό έργο που απολήγει σε επιβολή διοικητικών κυρώσεων ή σε ποινική δίωξη».
Και καταλήγοντας σημείωσε ο δικηγόρος της «Μεσσηνιακής ΑΒΕΕ»: «Η απόδειξη ότι όλο αυτό το πράγμα, όπως το διαχειρίζεται η Περιφέρεια, είναι έωλο, είναι ότι όσες φορές κατηγορήθηκε η συγκεκριμένη εταιρεία που εκπροσωπώ, αθωώθηκε πάντα. Οι άνθρωποι έχουν συγκεντρώσει 30 αθωωτικές αποφάσεις. Αυτό δεν απασχολεί την Περιφέρεια;
Πρέπει η Περιφέρεια να αποφασίσει πώς θα συνεργασθεί με αυτούς τους ανθρώπους σε ένα τραπέζι. Το ερώτημα είναι; Θέλουμε να έχουμε πυρηνελαιουργεία ή όχι; Βοηθάνε την τοπική κοινωνία, δουλεύει κόσμος; Άρα πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά. Γιατί έχουν περάσει δύο θητείες και δεν έχουν κάνει τίποτα. Αντιμετωπίζουν το θέμα με λαϊκισμό. Λειτουργούν όποιοι, ή οι μισοί, οι όλοι, ή ένας ανεξέλεγκτα, κάποιοι λειτουργούν νόμιμα και κάνουν επενδύσεις και από την άλλη επειδή ο κόσμος ζει αυτό το “καπνό”, που στην ουσία είναι ατμός, έρχονται και βγάζουν ανακοινώσεις για να καθησυχάσουν την κοινωνία, χωρίς όμως να λένε συγγνώμη, αλλά στο δικαστήριο που είχαμε σήμερα ο πυρηνελαιουργός αθωώθηκε», κατέληξε ο κ. Γιαννόπουλος.
Της Βίκυς Βετουλάκη