Δημήτρης Καφαντάρης: Ο «Κλεισθένης» τροχοπέδη στην ανάπτυξη της Αυτοδιοίκησης

Δημήτρης Καφαντάρης: Ο «Κλεισθένης» τροχοπέδη  στην ανάπτυξη της Αυτοδιοίκησης

Ο Κλεισθένης του Αλκμεωνίδου ήταν ο Αθηναίος εκείνος πολιτικός του 6ου αιώνα π.Χ. που έθεσε τις βάσεις για τη δημοκρατική μεταρρύθμιση της Αθήνας. Χώρισε την Αττική σε τρεις Δήμους και με το σύστημα των τριττυών κατάφερε να αναμείξει τους ευγενείς με τους απλούς πολίτες, ενώ έδωσε όλη την εξουσία στην Εκκλησία του Δήμου.
Ο Πάνος Σκουρλέτης είναι ο υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που το όνομά του, καλώς ή κακώς, θα συγκριθεί (εάν είναι δυνατόν) με εκείνο του Κλεισθένη, μια και έτσι βάφτισε συμβολικά το επίμαχο νομοσχέδιό, που, εν μέσω αναταράξεων, ψηφίστηκε από τη Βουλή. Ένα νομοσχέδιο που έχει ανάψει φωτιές τόσο ανάμεσα στους δημοτικούς άρχοντες όσο και στην κεντρική πολιτική σκηνή με τα σενάρια για τριπλές εκλογές.
Το μεγάλο αγκάθι στον «Κλεισθένη Ι» είναι αυτό της απλής αναλογικής, αφού, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ΟΤΑ, αντί να διευκολύνει τη διοίκηση των Δήμων, θα οδηγήσει σε εικόνα απόλυτης διάλυσης.
Ο Δημήτρης Καφαντάρης, δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, σε δηλώσεις του σχολιάζει στο «Βήμα» τα επίμαχα σημεία του νομοσχεδίου:
 
 
«Αρρυθμίες, δυσλειτουργίες και προβλήματα»
 «Αυτό το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή δεν είναι αυτό που η κοινωνία περίμενε εδώ και τρία χρόνια, ώστε να αλλάξει τη λειτουργία του κράτους και της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή μια μεταρρύθμιση. Είναι ένας εκλογικός νόμος ο οποίος θα δημιουργήσει αρρυθμίες, δυσλειτουργίες και μη προώθηση των θεμάτων της Αυτοδιοίκησης.
Δημιουργεί πολλά προβλήματα στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, αλλά και στον τρόπο διαχείρισης των τοπικών θεμάτων στους Δήμους, διότι δε διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα που είναι το ζητούμενο σε μια εποχή που η χώρα χρειάζεται ισχυρές διοικήσεις.
Δημιουργεί ξανά τις κοινότητες που έχουν ενσωματωθεί σε μεγαλύτερες διοικητικές οντότητες εδώ και 20 χρόνια. Άρα είναι ένα πισωγύρισμα της χώρας. Αυτό δε βοηθά και σύντομα θα κληθούν να το αλλάξουν, διότι θα δουν από μόνοι τους ότι στην πράξη δε λειτουργεί.
Όσον αφορά στην αλλαγή της ημερομηνίας των εκλογών, η ίδια η πολιτεία εμπαίζει την Αυτοδιοίκηση.
Όλο το σκεπτικό που ο ίδιος ο υπουργός είχε αναφέρει για την αλλαγή της ημερομηνίας των εκλογών τον Οκτώβριο, ώστε να αρχίζουν οι δημοτικές θητείες από την 1η κάθε έτους που είναι το σωστό, με την τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση φάνηκε ότι δεν τους ενδιαφέρει η Αυτοδιοίκηση αλλά άλλα θέματα.
Είναι ένας νόμος κακογραμμένος, έχει πολλές ασάφειες, πολλά σημεία μελανά, που εμείς τον προσβάλλουμε άρθρο-άρθρο, εκεί που πραγματικά υπάρχει ζήτημα συνταγματικότητας.
Δυστυχώς, προτιμήθηκε η αλλαγή του εκλογικού νόμου, λες και αυτό ήταν η αιτία της καταστροφής της χώρας. Ο όποιος εκλογικός νόμος θα πρέπει να έχει κυβερνησιμότητα.
Ακούστηκε στο τραπέζι από άλλες αυτοδιοικητικές φωνές να ισχύσει η απλή αναλογική την πρώτη Κυριακή, δηλαδή μια γνήσια απλή αναλογική, όχι μια νοθευμένη απλή αναλογική. Αυτή η αναλογική που έφερε το νομοσχέδιο είναι μια μεσοβέζικη απλή αναλογική που δεν ισχύει πουθενά στον κόσμο παρά μόνο στην Ελλάδα. Άρα έχει ημερομηνία λήξης».
Α.Π.