Διεθνές «ρεζιλίκι» με τη ματαίωση της Συμφωνικής Συναυλίας Πνευστών στην Αρχαία Μεσσήνη!

Διεθνές «ρεζιλίκι» με τη ματαίωση της Συμφωνικής Συναυλίας Πνευστών στην Αρχαία Μεσσήνη!

Παρά τις δεσμεύσεις ότι το πρόβλημα λύνεται οι «αρχαιοφύλακες» δεν υποχώρησαν ούτε δέχθηκαν να συναντήσουν το δήμαρχο Μεσσήνης!
 
«Στον αέρα» ακόμα και οι προγραμματισμένες συναυλίες του καλοκαιριού!
Στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης και όχι στο θέατρο του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης πραγματοποιήθηκε, τελικά, η μεγάλη Συμφωνική Συναυλία Πνευστών, ελληνοαυστριακής συνεργασίας, χθες το βράδυ.
Αιτία ήταν η «ανένδοτη» στάση των αρχαιοφυλάκων της Αρχαίας Μεσσήνης, οι οποίοι διεκδικούν με τον πανελλήνιο σύλλογό τους τη ρύθμιση ενός πολυετούς αιτήματος που αφορά στις υπερωρίες τους, παρά τις διαβεβαιώσεις που εκφράστηκαν και από τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κ. Φριτζήλα ότι με Υπουργική Απόφαση, η οποία όμως ακόμα δεν έχει περάσει ΦΕΚ, λύνεται το χρόνιο πρόβλημά τους.
Όλα αυτά την ώρα που τόσο ο μαέστρος της αυστριακής ορχήστρας, Ανδρέας Σαμπίνι, όσο και η διευθύντρια του Ωδείου της Βιέννης, Αριάννα Μπαζίλη, υπογράμμιζαν τη σημασία που είχε για τα παιδιά να συμμετάσχουν σε μια συναυλία σ’ ένα χώρο που «γεννήθηκαν» οι ρίζες του πολιτισμού της Ευρώπης. Παράλληλα, στη Μεσσήνη φιλοξενήθηκε χθες και η αυστριακή πρέσβειρα στη χώρα μας, Andrea Ikic-Bohm, η οποία επίσης πρόσμενε τη βραδιά σ’ αυτό τον τόσο σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο.
 
Γιατί φθάσαμε στο παρά ΄1
Αυτό, πάντως, που δεν μπορεί να αντιληφθεί το κοινό, είναι γιατί έπρεπε να φθάσουμε την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή για να «μετακομίσει» η συναυλία από την Αρχαία… στη «σύγχρονη» πόλη της Μεσσήνης. Το «Θάρρος», θέλοντας να δώσει απαντήσεις σε μια εξέλιξη που σίγουρα «ντροπιάζει» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τον πολιτισμό, όχι μόνο της περιοχής μας, αλλά ολόκληρης της χώρας, επικοινώνησε τόσο με το δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Τσώνη όσο και με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κα Μηλίτση.
Πάντως, φαίνεται ότι το θέμα θα έχει και συνέχεια τις επόμενες ημέρες…
 
Γιώργος Τσώνης
Μιλώντας στο «Θάρρος» ο δήμαρχος Μεσσήνης για τη δυσάρεστη χθεσινή εξέλιξη, έκανε γνωστό ότι ο ίδιος ενημερώθηκε για το μέγεθος του προβλήματος με την απεργία των αρχαιοφυλάκων το πρωί της Παρασκευής, λίγη ώρα πριν από τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε παρουσία όλων των συντελεστών της εκδήλωσης.
Μας τόνισε ότι αμέσως ξεκίνησε επαφές, μιλώντας προσωπικά και με την υπουργό Πολιτισμού κα Κονιόρδου, η οποία τον διαβεβαίωσε ότι έχει περάσει ΚΥΑ που ρυθμίζει το αίτημά τους, ενώ ζήτησε να συναντήσει και τον κ. Γεωργακίλα, εκπρόσωπο των αρχαιοφυλάκων στην Αρχαία Μεσσήνη.
Παράλληλα, ο κ. Τσώνης σημείωσε ότι ήταν καθησυχαστική η παρουσία του αρχαιολόγου Σταμάτη Φριντζήλα, εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων, στη συνέντευξη Τύπου, ο οποίος κάλεσε τον κόσμο να δώσει το «παρών», ως συνδιοργανωτές της εκδήλωσης. Χθες το πρωί, όπως μας έκανε γνωστό, από τις 9.30 βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο, ζητώντας να συναντήσει προσωπικά τον κ. Γεωργακίλα.
Περίμενε τέσσερις ώρες στον ήλιο και ουδέποτε δέχθηκε κάποιος από τους εργαζομένους να συναντήσει το δήμαρχο, ούτε άφησαν να τοποθετηθούν ηχητικές εγκαταστάσεις, ενώ κατήγγειλε ότι άλλαξαν ακόμα και κλειδαριές κατά τη διάρκεια της νύχτας στον αρχαιολογικό χώρο. Κάποια στιγμή τον ενημέρωσαν ότι αναμένουν τον πρόεδρο της πανελλήνιας συνομοσπονδίας χωρίς κανείς όμως να τον συναντήσει, και γύρω στις 3.30 μετά το μεσημέρι τού προτάθηκε να βγει ανακοίνωση να ξεκινήσει η συναυλία στις 6.00 το απόγευμα, ώστε να είναι μέσα στο ωράριο εργασίας τους.
Ωστόσο, όπως σημείωσε ο δήμαρχος, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «μαρτύριο» τόσο για τους μουσικούς όσο και για το κοινό, ενώ -εκτός των άλλων- δεν υπήρχε και περιθώριο να ενημερωθεί ο κόσμος. Έτσι, ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από την όλη εξέλιξη αποφάσισε να «μετακομίσει» η συναυλία στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης, αναλογιζόμενος την ευθύνη τόσο της φιλοξενίας της αυστριακής πρέσβειρας στην Ελλάδα όσο και των αυστριακών μουσικών. Κλείνοντας ο κ. Τσώνης τη συνομιλία μας, εξέφρασε τη μεγάλη του πικρία γι’ αυτή την εξέλιξη, καταθέτοντας και το ερώτημα «σε ποιον ανήκουν τελικά αυτοί οι τόσο σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι».
Σημείωσε δε πως το θέμα θα έχει σίγουρα συνέχεια…
 
Ευαγγελία Μηλίτση
Από την πλευρά της, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, κα Μηλίτση, μας τόνισε ότι αντιλαμβάνεται τη δυσάρεστη εξέλιξη, ωστόσο σημείωσε ότι πρόκειται για χρόνιο αίτημα (περισσότερα από 10 χρόνια) των αρχαιοφυλάκων, που αφορά στη ρύθμιση των υπερωριακών εργασιών τους. Μας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει Υπουργική Απόφαση που πάρθηκε πριν από λίγες ημέρες, η οποία και ρυθμίζει αυτό το πρόβλημα, όμως ακόμα δεν έχει καθαρογραφεί, κάτι που ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αρχαιοφυλάκων για να τερματίσει την απεργία.
Στο ερώτημα που της θέσαμε, γιατί από τη στιγμή που υπήρχε αυτό το πρόβλημα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας εκπροσωπήθηκε από τον κ. Φριτζήλα στην προχθεσινή συνέντευξη τύπου, ο οποίος μάλιστα κάλεσε τον κόσμο να δώσει το «παρών» στην εκδήλωση, μας απάντησε ότι είναι συνδιοργανώτρια σ’ αυτή και σε ανάλογες εκδηλώσεις, θέλοντας ουσιαστικά να διευκολύνει τους Δήμους απαλλάσσοντάς τους από τα τέλη που προβλέπονται από το νόμο σ’ αυτές τις περιπτώσεις.
Πρόσθεσε, δε, ότι το πρόβλημα ήταν γνωστό στους διοργανωτές και από την πλευρά της υπηρεσίας καταβλήθηκαν προσπάθειες να τερματιστεί η απεργία, αναγνωρίζοντας όμως το δίκαιο και μακροχρόνιο αίτημά τους.
Σ’ αυτό το σημείο η κα Μηλίτση τόνισε ότι αν δε λήξει η απεργία, που ευελπιστεί ότι θα γίνει σύντομα, μόλις καθαρογραφεί και περάσει ΦΕΚ η απόφαση της υπουργού, τότε είναι στον «αέρα» και όλες οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για το φετινό καλοκαίρι στους αρχαιολογικούς χώρους, εκφράζοντας και την απορία της γιατί κάποιες «παραγωγές» συναυλιών πασίγνωστων καλλιτεχνών έχουν ξεκινήσει ακόμα και την προπώληση εισιτηρίων.
Σε κάθε περίπτωση, κλείνοντας τη συνομιλία μας, ευχήθηκε να δοθεί λύση το συντομότερο σ’ ένα πάγιο αίτημα των αρχαιοφυλάκων.

 

Του Κώστα Γαζούλη