Καταιγισμός διαθηκών και αποποιήσεων κληρονομιάς στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας

Καταιγισμός διαθηκών και αποποιήσεων κληρονομιάς στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας

Οποιοδήποτε οικονομικό βάρος και φορολογία προσπαθούν πλέον να αποφύγουν οι Μεσσήνιοι κι αυτό αποδεικνύεται από τη μεγάλη αύξηση που παρατηρείται στην κατάθεση στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας διαθηκών, αλλά και αιτήσεων για αποποίηση κληρονομιάς, κυρίως όταν υπάρχουν οφειλές του θανόντος.
Η αύξηση που παρατηρείται από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι ραγδαία και κλιμακούμενη προς τα πάνω όλα αυτά τα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2017 δημοσιεύθηκαν 783 διαθήκες και ήδη φέτος (λίγο περισσότερο από το πρώτο εξάμηνο) έχουν κατατεθεί 532, με τις 444 να έχουν δημοσιευθεί κιόλας.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις αποποιήσεις κληρονομιάς, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ακίνητα, μικρής και μεγάλης αξίας, να περνούν πλέον στην κατοχή του ελληνικού Δημοσίου και των τραπεζών.
 
Διαθήκες
Με την κατάθεση διαθήκης ο κόσμος φαίνεται να προσπαθεί να αποφύγει τη σύνταξη συμβολαίων και να μεταθέσει την πληρωμή φόρου για τους κληρονόμους, όπως σημείωσαν δικηγόροι και συμβολαιογράφοι που ασχολούνται με τέτοιες υποθέσεις.
Με τη διαθήκη αποφεύγουν τη γονική παροχή και τα συμβολαιογραφικά έξοδα, όταν μια οικογένεια δεν μπορεί να τα υποστεί αλλά πρέπει να τακτοποιήσει τα κληρονομικά.
Καθημερινά στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας κατατίθενται πολλές αιτήσεις για διαθήκες. Το 2016 δημοσιεύθηκαν συνολικά στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας 909 διαθήκες, ενώ 783 το 2017. Αρχές Ιουλίου για φέτος είχαν κατατεθεί 532 και έχουν ήδη δημοσιευθεί 444.
Μάλιστα, για να μπορέσουν να τις προλάβουν στο Ειρηνοδικείο, έχουν ορισθεί έξι δικάσιμες μέσα στο καλοκαίρι για δημοσίευση διαθηκών.
Πάντως, ο πρόεδρος των Συμβολαιογράφων, Παναγιώτης Δουμουλάκης, συνιστά στον κόσμο αυτή την περίοδο να επιλέγει τη γονική παροχή και όχι τη διαθήκη. Και εξηγεί: «Αυτή τη στιγμή, αν πρέπει να επιλέξει κάποιος αν θα αφήσει με διαθήκη ή με γονική παροχή, μάλλον θα πρέπει να προτιμήσει τη γονική παροχή. Κι αυτό, γιατί περιμένουμε αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες και στο αφορολόγητο. Αν κάνουν σήμερα γονική παροχή, έχουν αφορολόγητο για κάθε παιδί 150.000 ευρώ. Αν αφήσουν διαθήκη και πεθάνουν, τη νέα χρονιά θα έχουν αφορολόγητο κάτω από 100.000 ευρώ. Περιμένουμε μείωση του αφορολόγητου και σε συνδυασμό με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, δε συμφέρει η διαθήκη».
 
Αποποιήσεις κληρονομιάς
Μεγάλη αύξηση παρατηρείται στο Ειρηνοδικείο και με τις αποποιήσεις κληρονομιάς. Μέχρι το Μάρτιο του 2013 οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς ήταν αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου, ενώ τώρα πλέον του Ειρηνοδικείου.
Το 2010 είχαν κατατεθεί στο Πρωτοδικείο μόλις 131 αιτήσεις για αποποίηση κληρονομιάς, ενώ το 2011 αυτές διπλασιάσθηκαν και έφτασαν τις 221.
Η αύξηση συνεχίσθηκε και τα επόμενα χρόνια. Το 2012 οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς έφτασαν τις 226.
Το 2013, που πέρασε η αρμοδιότητα στο Ειρηνοδικείο, κατατέθηκαν 298 αιτήσεις, ενώ το 2014 εκτοξεύθηκαν στις 338, δηλαδή περισσότερες από μία κάθε εργάσιμη ημέρα των δικαστικών υπηρεσιών.
Το 2015 έκλεισε με την κατάθεση 356 αιτήσεων αποποίησης κληρονομιάς, ενώ το 2016 αυτές έφτασαν τις 413.
Πέρυσι κατατέθηκαν 589 αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς και φέτος αναμένεται ότι ο αριθμός τους θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Μέχρι τις αρχές Ιουλίου είχαν κατατεθεί 412 και απομένουν ακόμα σχεδόν 6 μήνες για να ολοκληρωθεί το 2018.
Καθώς φαίνεται το φαινόμενο θα συνεχίσει να έχει αυξητικές τάσεις, αφού κανείς δε θέλει να επιβαρυνθεί με περιουσία που θα του επιφέρει επιπλέον φόρους και πολύ περισσότερο, όταν η κληρονομιά συνοδεύεται και από χρέη του θανόντος.
Οι άμεσοι κληρονόμοι έχουν περιθώριο να αποποιηθούν την κληρονομία του θανόντος μέσα σε διάστημα 4 μηνών, ενώ αυτή είναι η προθεσμία που έχει και οποιοδήποτε άλλο μέλος μπορεί να κληθεί ως κληρονόμος.
Όπως δε μας είπαν δικηγόροι, έχουν κατατεθεί αιτήσεις αποποίησης μέχρι και 6η και 7η γενιά, αφού το Δημόσιο πλέον ψάχνει τα πάντα για να βρει έσοδα.

Της Βίκυς Βετουλάκη