Μεγάλα οφέλη αναμένει το ελληνικό ελαιόλαδο από την εμπορική συμφωνία της ΕΕ με την Ιαπωνία

Μεγάλα οφέλη αναμένει το ελληνικό ελαιόλαδο από την εμπορική συμφωνία της ΕΕ με την Ιαπωνία

Η 25η σύνοδος κορυφής Ε.Ε.-Ιαπωνίας πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουλίου στο Τόκιο. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, υπέγραψαν τη συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης (ΣΟΕΣ) μεταξύ Ε.Ε. και Ιαπωνίας. Η συμφωνία είναι η μεγαλύτερη που έχει ποτέ διαπραγματευτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως αναφέρει σε ειδικό έγγραφό της η Κομισιόν, από την συμφωνία η χώρα μας έχει θετικές προοπτικές στις εξαγωγές ελαιολάδου και ζυμαρικών. Όπως υποστηρίζει η Κομισιόν, η εμπορική συμφωνία δημιουργεί μια ανοικτή εμπορική ζώνη που καλύπτει πάνω από 600 εκατομμύρια άτομα και περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Θα εξαλείψει το μεγαλύτερο μέρος των δασμών, ύψους 1 δισ. ευρώ, που καταβάλλονται σε ετήσια βάση από τις εταιρείες της Ε.Ε. που πραγματοποιούν εξαγωγές στην Ιαπωνία, έχει οδηγήσει δε στην κατάργηση πολλών μακροχρόνιων κανονιστικών εμποδίων, για παράδειγμα όσον αφορά στα αυτοκίνητα. Θα ανοίξει, επίσης, την ιαπωνική αγορά των 127 εκατομμυρίων καταναλωτών σε ενωσιακές εξαγωγές σημαντικών γεωργικών προϊόντων και θα αυξήσει τις ευκαιρίες της Ε.Ε. για εξαγωγές σε διάφορους άλλους τομείς.
Τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας, όσον αφορά ειδικότερα στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ε.Ε., είναι:
1. θα καταργήσει τους ιαπωνικούς δασμούς σε πολλά τυριά, όπως το γκούντα και το τσένταρ (τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με δασμό 29,8%), καθώς και στις εξαγωγές οίνων (σημερινός δασμός 15% κατά μέσο όρο)
2. θα δώσει τη δυνατότητα στην Ε.Ε. να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές βοείου κρέατος στην Ιαπωνία, ενώ για το χοιρινό οι εξαγωγές μεταποιημένων κρεάτων θα είναι αδασμολόγητες και οι εξαγωγές νωπών κρεάτων σχεδόν αδασμολόγητες
3. θα διασφαλίσει προστασία στην ιαπωνική αγορά για πάνω από 200 υψηλής ποιότητας ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα, τις λεγόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ), καθώς και για επιλεγμένα ιαπωνικά προϊόντα ΓΕ στην αγορά της ΕΕ.
Η κα Σεσίλια Μάλμστρομ, επίτροπος αρμόδια για τα θέματα εμπορίου, δήλωσε: «Μαζί με την Ιαπωνία στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο ότι δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πιστεύουν ακόμη στο ελεύθερο εμπόριο και εναντιώνονται τόσο στη μονομέρεια όσο και στον προστατευτισμό. Τα οικονομικά οφέλη της συμφωνίας είναι προφανή. Καταργεί δασμούς ύψους δισ. ευρώ, απλουστεύει τις τελωνειακές διαδικασίες και αίρει εμπορικούς φραγμούς που κρύβονται πίσω από τα σύνορα.
Ανοίγει έτσι ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και των δύο μερών, ώστε να μπορέσουν να ενισχύσουν τις εξαγωγές και τις δραστηριότητές τους. Ιδίως ο ευρωπαϊκός γεωργικός κλάδος έχει σημαντικούς λόγους να πανηγυρίζει, καθώς αποκτά πρόσβαση στην τεράστια ιαπωνική αγορά και παράλληλα εξασφαλίζει προστασία για πάνω από 200 διακριτά τρόφιμα και ποτά, όπως είναι η σαμπάνια και το ζαμπόν Πάρμας. Απευθύνω έκκληση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει τη συμφωνία το ταχύτερο, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις, οι πολίτες και οι γεωργοί να μπορέσουν να επωφεληθούν από τις διατάξεις της το συντομότερο δυνατόν».