Στον απόηχο της έναρξης του διεθνούς εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, αλλά και του συνεχιζόμενου ρωσικού εμπάργκο, η ΕΕ παρουσιάζει τη θερινή βραχυπρόθεσμη έκθεση της Κομισιόν για τις αγορές αγροδιατροφικών προϊόντων. Ο καιρός υπήρξε σύμμαχος για την παραγωγή ελαιόλαδου. Αντίθετα, φαίνεται ότι έπληξε την παραγωγή δημητριακών. Η έκθεση συνέπεσε με την έκδοση της εξάμηνης αντίστοιχης έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).
Ρεκόρ παραγωγής ελαιολάδου για το 2018/2019
Επίπεδα ρεκόρ, αγγίζοντας τους 2,4 εκατ. τόνους, προβλέπει η Κομισιόν ότι μπορεί να φτάσει η ευρωπαϊκή παραγωγή ελαιόλαδου την περίοδο 2018/2019, εάν συνεχίσουν οι ευνοϊκές για την ελαιοκαλλιέργεια καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με τη Μαρία Αντωνίου και ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ύπαιθρος Χώρα”.
Μέχρι στιγμής, οι προβλέψεις για τη φετινή περίοδο (2017/2018) κάνουν λόγο για 2,2 εκατ. τόνους, παρά τη μείωση της παραγωγής στην Ισπανία κατά 3%. Η αυξημένη διαθεσιμότητα, ωστόσο, φαίνεται να συμπιέζει τις τιμές, καθώς για το παρθένο ελαιόλαδο αυτές μειώθηκαν κατά 25% μεταξύ Οκτωβρίου 2017 και Μαΐου 2018, πέφτοντας στα 2,75 ευρώ/κιλό. Επιπλέον, οι μεγαλύτερες διαθεσιμότητες φαίνεται να οδηγούν σε μικρή ανάκαμψη (+2%), ενώ τα αποθέματα εκτιμάται να αυξηθούν κατά 12%, αγγίζοντας τους 433.000 τόνους.
Με τις συνολικές εξαγωγές ελαιόλαδου να σημειώνουν μικρή πτώση, της τάξεως του 5%, έως τον Απρίλιο, νέες εναλλακτικές αγορές φαίνεται να αναζωπυρώνουν το εξαγωγικό ενδιαφέρον, καθώς δυναμική παρουσιάζουν η Νοτιοανατολική Ασία και η Μέση Ανατολή. Οι χαμηλές τιμές ενισχύουν το εμπόριο, καθώς οι εξαγωγές ελαιόλαδου της ΕΕ εκτιμάται ότι θα φτάσουν τους 580.000 τόνους, δηλαδή αύξηση κατά 4% μέχρι το τέλος της εμπορικής περιόδου.
Από την άλλη πλευρά, σε διάστημα μόλις επτά μηνών, οι εισαγωγές ελαιόλαδου είχαν ήδη ξεπεράσει το σύνολο της προηγούμενης χρονιάς, με την Τυνησία να αποτελεί τον κύριο προμηθευτή της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 68% των εισαγωγών, συμπεριλαμβανομένης της τελειοποίησης προς επανεξαγωγή.