Συζήτηση για την αναδιοργάνωση της πλατείας 23ης Μαρτίου με απορίες και ερωτήματα

Συζήτηση για την αναδιοργάνωση  της πλατείας 23ης Μαρτίου με απορίες και ερωτήματα

Ο Δήμος Καλαμάτας επρόκειτο να διοργανώσει χθες βράδυ δημόσια συζήτηση του θέματος «Αναδιάταξη – αναδιοργάνωση πλατείας 23ης Μαρτίου Καλαμάτας», στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, βασικοί στόχοι της ανάπλασης της ιστορικής πλατείας 23ης Μαρτίου και του περί αυτήν χώρου είναι οι εξής:
Α. επίτευξη της περιβαλλοντικής αναβάθμισης της άμεσης περιοχής
Β. αύξηση των περιοχών κίνησης των ευάλωτων χρηστών
Γ. αποσυμφόρηση του οδικού δικτύου περιφερειακά της πλατείας
Δ. αισθητική αναβάθμιση για τόνωση εμπορικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα της περιοχής
Ε. βελτίωση της άνεσης της κυκλοφορίας των πεζών.
Το κύριο ζητούμενο της εν λόγω μελέτης αφορά στην ανάδειξη της περιοχής της πλατείας και στη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για τους κατοίκους της πόλης. Αυτό επιτυγχάνεται με την αύξηση της διατιθέμενης στους πεζούς επιφάνειας της πλατείας 23ης Μαρτίου και των πεζοδρομίων.
Για το λόγο αυτό μειώνεται το διαθέσιμο οδόστρωμα κίνησης των οχημάτων επί της οδού Σταδίου, από την οδό Νέδοντος έως τον κυκλικό κόμβο με την οδό Υπαπαντής, με διατήρηση της αμφίδρομης κυκλοφορίας των οδών 23ης Μαρτίου, Υπαπαντής και Σταδίου και με καλύτερη διευθέτηση των κυκλοφοριακών ροών.
Υπενθυμίζουμε ότι για το ίδιο θέμα σε δημόσια παρέμβασή της η αρχιτέκτονας του ΕΜΠ, Τόνια Κουζή, είχε αμφισβητήσει την όλη διαδικασία, εκφράζοντας σειρά αποριών – ερωτημάτων:  “Η πρώτη και πιο σημαντική απορία είναι γιατί μια Δημοτική Αρχή -όχι φιλικά προσκείμενη στη διαδικασία εκπόνησης αρχιτεκτονικών διαγωνισμών– μπαίνει στη διαδικασία να διεξάγει έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για την παραπάνω αστική ενότητα και δύο χρόνια μετά την απονομή των βραβείων, προχωρά στην εκπόνηση μιας προμελέτης με απευθείας ανάθεση σε μια ιδιωτική εταιρεία.
Η δεύτερη απορία έχει να κάνει με το βαθμό σπουδαιότητας του αστικού αυτού τμήματος και την ενδεχόμενη κατάταξή του στα “αξιόλογα τεχνικά έργα” όπως αυτά με σαφήνεια ορίζονται στο “Νέο πλαίσιο διενέργειας των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και γενικά των διαγωνισμών μελετών με απονομή βραβείων” που δημοσιεύεται το 2011 από το ΥΠΕΚΑ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αμέσως δε προκύπτει και η επόμενη ερώτηση, αν δηλαδή η πόλη της Καλαμάτας δεν έχει κανένα αξιόλογο τεχνικό έργο, αφού όλα τα τεχνικά έργα ακολουθούν άλλες, πλην των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών διαδικασίες, με αποτέλεσμα ο δημόσιος χώρος της πόλης απλά να νοικοκυρεύεται.
Η τρίτη και εξόχως σοβαρή απορία είναι γιατί σπαταλήθηκαν τα έστω και ελάχιστα χρήματα διεξαγωγής του προαναφερόμενου διαγωνισμού -αμοιβές τριών βραβείων και ενός επαίνου / αμοιβές κριτικής επιτροπής/ εργατοώρες μηχανικών και άλλων υπαλλήλων του τεχνικού τμήματος- με προαποφασισμένο αποτέλεσμα την καθολική απόρριψη των προτεινόμενων μελετών ως ανεπαρκείς, όπως καταδεικνύει και η επιλογή της αναγκαιότητας μιας κάποιας μελετητικής εταιρείας.
Η επόμενη απορία έχει να κάνει με τη σωστή προετοιμασία φακέλου του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και το βαθμό στον οποίο η ίδια η διαδικασία απαξιώνεται από τη στιγμή σύνταξης του κειμένου της προκήρυξης…”.
Α.Π.