Με δύο… πρόσωπα εμφανίζεται η φετινή παραγωγή ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς στη Μεσσηνία.
Από τη μια πλευρά, εκτιμήσεις για σημαντικά μειωμένη χρονιά, αφού οι παραγωγοί κάνουν λόγο για εκτεταμένες προσβολές από δάκο και μια εκτιμώμενη μείωση παραγωγής της τάξης του 50-60% με τα σημερινά δεδομένα. Η μείωση αφορά, δε, τόσο στο ελαιόλαδο όσο και στις επιτραπέζιες ελιές(Καλαμών).
Η κατάσταση εξηγείται από τον τρόπο με τον οποίο «έτρεξε» φέτος το πρόγραμμα της δακοκτονίας, στρέφοντας πλέον τους παραγωγούς να κάνουν μόνοι τους τους απαραίτητους ψεκασμούς, αλλά με μεγάλη καθυστέρηση.
Από την άλλη πλευρά, διαφορετική εικόνα, αρκετά πιο βελτιωμένη, παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας. Βέβαια, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η παραγωγή ελαιολάδου δε θα φτάσει την περσινή ποσότητα, είναι όμως πολύ υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ μέχρι τώρα η αντιμετώπιση του δάκου φαίνεται πως είναι αποτελεσματική.
Σύμφωνα με το διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνη Παρασκευόπουλο, με τις αρχικές εκτιμήσεις στην Τριφυλία φέτος η παραγωγή θα έφτανε τους 18 με 20.000 τόνους. Όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι τελικά θα φτάσει και ίσως ξεπεράσει τους 25.000 τόνους. Πέρυσι, υπενθυμίζουμε, η παραγωγή ελαιολάδου στην Τριφυλία έφτασε τους 30.000 τόνους.
Σχετική ανησυχία υπάρχει με το δάκο, αν και ο διευθυντής κ. Παρασκευόπουλος διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Σημείωσε ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για το δάκο, τόνισε όμως ότι το πρόγραμμα αντιμετώπισης του δάκου υλοποιείται με επιτυχία και αποτελεσματικότητα.
Στο πρόγραμμα της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Τριφυλίας περιλαμβάνονται περίπου 2.000.000 ελαιόδεντρα, που είναι περίπου το 50% των ελαιοδέντρων της Τριφυλίας. Στα υπόλοιπα δέντρα, ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος, η καταπολέμηση του δάκου γίνεται με ολοκληρωμένα προγράμματα που υλοποιούνται με αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα από τις ομάδες παραγωγών.
Α.Π.