Οι γνώσεις μου διευρύνθηκαν, τα μάτια μου άνοιξαν, οι απορίες φούντωσαν, η αγανάκτηση ξεχείλισε… Όποιος διαβάσει το αναλυτικό, ευκολοδιάβαστο νέο βιβλίο του πολύπειρου γεωπόνου κ. Βασίλη Μπουρνάκα, σχετικά με τους δολωματικούς ψεκασμούς (Έκδοση GAIA – διατίθεται δωρεάν), τότε θα καταλάβει αμέσως ότι τελικά γίνονται “ψεκαστικά πασαλείματα”, απλά για να βγει η υποχρέωση και να “μη χαθούν τα λεφτά”. Αποτέλεσμα: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΑΙΩΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΑΚΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΨΕΚΑΣΜΟΥΣ – ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΟΠΩΣ (ΔΕΝ) ΓΙΝΟΝΤΑΙ.
Υπάρχει πλήρης έλλειψη εφαρμογής των επιστημονικών και εμπειρικών κανόνων, με αποτέλεσμα οι ζημιές που υφίστανται οι ελαιώνες να κοστίζουν πολλαπλάσια από το κόστος δακοψεκασμών από συνεργεία παραγωγών, όπως γίνεται παντού, χωρίς εξαίρεση σε όλη την Ευρώπη, εκτός από αυτή την δική μας χώρα με το βραχυκυκλωμένο Δημόσιο.
Όσοι νομίζουν ότι η (αποτελεσματική) δακοκτονία με δολωματικούς ψεκασμούς είναι μία απλή ιστορία, δηλαδή να ψεκαστούν 2-3 φορές οι ελαιώνες, είναι βαθύτατα γελασμένοι. Το Ελληνικό Δημόσιο, πρέπει να έχει (διαφορετικό) σπουδαίο, ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ρόλο, αλλά τα αραχνιασμένα τοπικά συμφέροντα (οικονομικά και μικροπολιτικά) δεν το αφήνουν. Ποιος θα τα ανατρέψει όμως όλα σε αυτή την ιστορία;
Προσωπικά, η θέση που έχω είναι – για τις περιοχές που δεν είναι ΠΟΠ και ΠΓΕ – ότι προκειμένου να μην χαθεί ο πρώτος ψεκασμός στις περιοχές που δεν είναι πρώιμες, επιλέξτε τα εντομοκτόνα προσεκτικά με τον γεωπόνο σας, και κάντε τον πρώτο ψεκασμό με κάλυψη.
Μην περιμένετε τον πρώτο ψεκασμό να τον κάνουν δολωματικά οι ΔΑΟΚ, θα γίνει καθυστερημένα και σε λάθος εποχή (για την πρώτη γενιά). Τουλάχιστον ο καλύψεως θα εξοντώσει νύμφες και προνύμφες αυτή την εποχή. Μετά συνεχίζετε με ΔΟΛΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ψεκασμούς. Όσοι μπορούν και κάνουν ψεκασμό όλης της κόμης με καολίνη ή ζεόλιθο, ή να βάλουν παγίδες για μαζική παγίδευση, ακόμα καλύτερα βέβαια…
Η λέξη “ψεκάζω” δεν σημαίνει τίποτα αν δεν ψεκάζουμε ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ την εποχή ακριβώς όταν τα ακμαία βρίσκονται σε μεγάλο πληθυσμό. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει το Δημόσιο με την λογική και τα μέσα που διαθέτει. Κάνουν άραγε λάθος στην Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία που το Κράτος συνδράμει συνεχώς με πλήθος πληροφοριών και προβλέψεις για την εξέλιξη του κύκλου του δάκου, τους παραγωγούς και εκείνοι έχουν οργανωθεί και ψεκάζουν έγκαιρα και αποτελεσματικά; Αλλά ΠΟΥ ΕΠΑΙΞAN EΠΙΤΥΧΗΜΕΝΑ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΡΟΛΟ ΟΙ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ, ΔΑΟΚ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΛΠ. Πού; Γι’ αυτό και τα έχουν κάνει έτσι…
Είναι άραγε ψέμα ότι…
1. Καμία Υπηρεσία δεν προειδοποίησε έγκαιρα ότι φέτος έχουμε πρωιμότητα κατά 20-30 μέρες ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα από παραγωγούς οι οποίοι ήθελαν να κινητοποιηθούν νωρίς; H πρωιμότητα δεν είναι μια αναπάντεχη κατάσταση. Προβλέπεται από τις μέσες ανώτατες θερμοκρασίες του Μαρτίου και Απριλίου. Ποια ΔΑΟΚ το παρακολούθησε αυτό και το ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ έγκαιρα στους παραγωγούς από τον Απρίλιο – Μάιο;
2. Η έναρξη ψεκασμών ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, γίνεται ΤΡΑΓΙΚΑ καθυστερημένα, ΠΑΝΤΟΤΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΠΗΞΗΣ ΠΥΡΗΝΑ, ή και μετά την πρώτη ή δεύτερη γενιά. Ο χρόνος που θα γίνει ο πρώτος ψεκασμός είναι ως γνωστόν το πλέον κρίσιμο στοιχείο για μια επιτυχημένη, αποτελεσματική δακοκτονία. Αυτό το ξέρει και η κουτσή Μαρία, αλλά οι “υπεύθυνοι” παντός είδους το αγνοούν αρκεί να πέσει το χρήμα. Ένα αίσχος.
Σε πολλές ΔΑΟΚ ξεκινάνε Αύγουστο οπότε έχει χαθεί και η 2η γενιά και πάμε για την… τρίτη! Η έναρξη πήξης ξεκίνησε φέτος στις πρώιμες και παραθαλάσσιες περιοχές από τις 20 Μαΐου… αφού από τις 5 Μαΐου 2018 η Μονάδα Περιφερειακού Ελέγχου Ηρακλείου του ΥΠΑΑΝ ανακοίνωσε ότι “από την καρπόδεση φαίνεται ότι οι καρποί έχουν ήδη μέγεθος σπόρου σιταριού”.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε 1-2 εβδομάδες οι κορωνέικες θα έχουν φτάσει στο κρίσιμο βάρος 0,3 γρ. οπότε έχει αρχίσει η πήξη του πυρήνα, δηλαδή η (καθυστερημένη) έναρξη του 1ου ψεκασμού. Να μην διαμαρτύρονται λοιπόν οι παραγωγοί που οι ψεκασμοί ξεκινήσανε αργά και φέτος… ΑΠΟ ΠΛΗΡΗ ΑΓΝΟΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ, ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ, ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΑΡΓΑ! Πλήρης έλλειψη στοιχειωδών γνώσεων.
3. Πόσοι “αρμόδιοι” διάβασαν την μελέτη της εντομολόγου Δρ. Κυριακής Βαρικού και άλλων (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) ότι το ελκυστικό που χρησιμοποιείται στους δολωματικούς ψεκασμούς έχει διάρκεια ΜΟΝΟ ΤΡΙΩΝ (3) ΗΜΕΡΩΝ και διάρκεια 3-6 ημερών στις παγίδες McPhail; (μελέτη στην Κρήτη). Πόσοι; H Δρ. Βαρικού είναι μία από τους δεκάδες εξαιρετικούς Έλληνες εντομολόγους, μελετητές του δάκου. Άφαντοι από το προσκήνιο. Επόμενο είναι…
4. Δυστυχώς, ακόμα μέχρι σήμερα, η δακοκτονία γίνεται από το Κράτος, χωρίς να υπάρχει ένα αναλυτικό βιβλίο (πρωτόκολλο) με σαφείς Οδηγίες, σχήματα και φωτογραφίες, για την αποτελεσματική εφαρμογή της δακοκτονίας. Εδώ, στέλνονται στις ΔΑΟΚ από το Υπουργείο, Εγκύκλιοι και Οδηγίες με μεγάλες Υπογραφές, οι οποίες όλες μαζί – μου είπαν – αποτελούν τον οδηγό δακοπροστασίας, κάτι σαν την διάσπαρτη φορολογική νομοθεσία. Αλλά αλλάζει νοοτροπία το Δημόσιο;
5. Χωρίς καμία δευτερογενή μέθοδο ελέγχου αξιοπιστίας δειγματοληψιών από δακοπαγίδες, κυρίως όπως φέτος που έχουμε πολλές βροχές = υψηλή υγρασία (ΕΡΩΤΩ: ποια ΔΑΟΚ χρησιμοποιεί, παρακολουθεί και καταγράφει την εξέλιξη των καρπών, τις νύμφες και τις προνύμφες, ή την μέθοδο κατάρριψης – SONDAGE – για έλεγχο της αξιοπιστίας των δακοσυλλήψεων;). ΠΟΙΑ; Υπάρχουν Υπηρεσίες που θα απαντήσουν ;
6. Ποια είναι η πληροφόρηση που μπορεί να έχει ένας παραγωγός σχετικά με την εξέλιξη των γενεών του δάκου, σε κάθε ευρύτερη περιοχή, και κυρίως η μεγιστοποίηση του πληθυσμού των ακμαίων; Χωρίς το τελευταίο αυτό στοιχείο οι ψεκασμοί πάνε στον βρόντο!
7. Με μεγάλες περιοχές ή κτήματα να μένουν εκτός των κρατικών δολοματικών ψεκασμών δημιουργούνται ή όχι εστίες (…εκτροφεία) δάκου, ακυρώνοντας την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών;
8. Γιατί γίνεται ευρύτατη χρήση του εντομοκτόνου Dimethoate σε περιοχές (π.χ. Κρήτη) που είναι πολύ καλά γνωστό ότι δεν έχει πλέον αποτελεσματικότητα (για να μην κακοκαρδιστούν οι εταιρείες….), παρόλη την σε όλους μας γνωστή καταστροφή που προκαλούν στις μέλισσες.
9. Γιατί υπάρχει πλήρης απόκρυψη των στοιχείων ελέγχου των δακοσυλλήψεων, ενώ θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική η ΑΜΕΣΗ δημοσιοποίηση τους στο ίντερνετ, για εκτίμηση της κατάστασης των δακοπληθυσμών από τους παραγωγούς (προφανώς δεν υπάρχουν πουθενά σοβαρά στοιχεία!!!). Πόσο “μπαλαμούτι” πέφτει άραγε;
10. Ιδού και μια ειλικρινής παραδοχή αδυναμίας εκτέλεσης δακοψεκασμων: Στις 24 Μαΐου, η Μονάδα Περιφερειακού Ελέγχου Βόλου του ΥΠΑΑΝ, βιώνοντας (εκ των ένδον…) την αδυναμία της κρατικής δακοπροστασίας, πετάει την μπάλλα στους ελαιώνες και ανακοινώνει: “Παρακαλούμε τους ελαιοπαραγωγούς να τοποθετήσουν οι ίδιοι παγίδες για την παρακολούθηση του πληθυσμού του δάκου στις αρχές Ιουνίου σε συνεργασία με τους γεωπόνους φυτοπροστασίας των ΔΑΟΚ των νομών (Μαγνησίας, Λάρισας και Φθιώτιδας) και να κάνουν οι ίδιοι τους δολωματικούς ψεκασμούς για την έγκαιρη καταπολέμηση του δάκου της ελιάς”.
Του Βασίλη Φραντζολά, vasilisfrantzolas.gr
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ
1. Διαβάζω … 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018… “Από την παραλιακή ζώνη της Ηλείας, από την Ζαχάρω έως την Κυλλήνη, όπου εντοπίζεται ο μεγαλύτερος δακοπληθυσμός, ξεκίνησαν οι ψεκασμοί στο πλαίσιο του προγράμματος δακοκτονίας, και από αύριο θα συνεχιστούν στο δήμο Πύργου και άλλες περιοχές”.
Ερώτημα προς την ΔΑΟΚ Μεσσηνίας: Mε ποιά επιστημονικά κριτήρια ξεκίνησε αυτός ο ψεκασμός (με 40 ημέρες καθυστέρηση). Σε ποιά γενιά δάκου στοχεύει; Στην δεύτερη προφανώς, αλλά η δεύτερη ακόμα δεν έχει τα ακμαία σε μέγιστο πληθυσμό. Τi στοιχεία έλαβε υπόψη της; μπορεί να τα δημοσιεύσει ως οφείλει;
2. Όταν η Κροατία 500 χλμ νοτιότερα της Αυστρίας, 2.400 χλμ βορειότερα της Μεσσηνίας και 3.100 της Κρήτης, ξεκινά τον πρώτο ψεκασμό 1-10 Ιουλίου, κάποιοι ΑΡΜΟΔΙΟΙ επαίρονται για την “έγκαιρη” έναρξη ψεκασμών στην Ζαχάρω, Μεσσηνία και αλλού κατά τις 10 – 15 Ιουλίου.
3. Αν φθάσατε μέχρι το τέλος του άρθρου, διαδώστε το σε φίλους σας παραγωγούς… κάτι παραπάνω θα καταλάβουν για το σάπιο βασίλειο της Δακοπροστασίας.