Στα «ΝΕΑ» για τις ελλείψεις σε υπαλλήλους και δικαστές
Τον φάκελο για τα καυτά προβλήματα της Δικαιοσύνης άνοιξαν τις προηγούμενες ημέρες «ΤΑ ΝΕΑ» και συνεχίζουν τη συζήτηση στρέφοντας τους προβολείς στα μεγάλα δικαστήρια της περιφέρειας.
Έτσι, ανάμεσα στις απόψεις που φιλοξένησαν, ήταν και του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλή Ξηρογιάννη:
«Η Καλαμάτα διαθέτει ένα σύγχρονο μεγάλο δικαστικό μέγαρο που μπορεί να φιλοξενήσει άνετα τις δικαστικές υπηρεσίες. Μόνο αυτό όμως. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη από δικαστικούς υπαλλήλους και μικρός αριθμός δικαστών. Η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων πρακτικά δεν μπορεί ακόμα να εξυπηρετήσει, διότι το μέτρο δεν συνοδεύθηκε με εύκολη απόκτηση ηλεκτρονικών υπογραφών από τους δικηγόρους της περιφέρειας, όπως π.χ. θα μπορούσε να γίνει με τη χορήγηση ενός μοναδικού αριθμού.
Πρέπει στα δικαστήρια της επαρχίας να παραμένουν οι δικαστές για ορισμένα χρόνια, διότι η συχνή μετάθεση δυσκολεύει τον προγραμματισμό των ιδίων και του δικαστηρίου. Τα ειρηνοδικεία έχουν επιβαρυνθεί με τις ένορκες βεβαιώσεις, τη θεώρηση των υπογραφών των συναινετικών διαζυγίων, καθώς και τη μεταφορά της αρμοδιότητας υποθέσεων σε αυτά. Ήδη από το νέο δικαστικό έτος θα αντιμετωπίσουμε την αναστάτωση των διατάξεων για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση, ενώ ο Άρειος Πάγος στη Διοικητική του Ολομέλεια έχει εκφραστεί αντίθετα.
Γενικά στα δικαστήρια της χώρας υπάρχει καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων, στην οποία συμβάλλουν η συχνή αλλαγή της νομοθεσίας και η πολυπλοκότητά της. Πρέπει να προβλεφθεί ένα γρήγορο προδικαστικό στάδιο ελέγχου των ενδίκων βοηθημάτων ως προς την αρμοδιότητα, και το παραδεκτό και η ουσιαστική δίκη να γίνονται πάντα στο ακροατήριο.
Πρέπει να απλοποιηθούν οι δικονομίες, να καταργηθούν οι νέες επιδόσεις στα ποινικά δικαστήρια στους απόντες σε κάθε αναβολή, να θεσμοθετηθεί η απαγόρευση εκτέλεσης ποινικής απόφασης σύλληψης και να εισαχθεί ο θεσμός της προαιρετικής δικαστικής και δικηγορικής διαμεσολάβησης. Να είναι πολυμελή πάντα τα κατ” έφεση δικαστήρια. Να καταργηθούν οι επιτροπές των ενδικοφανών προσφυγών που απέτυχαν, να μειωθούν τα μεγάλα παράβολα κυρίως στα διοικητικά δικαστήρια που καθιστούν απαγορευτική την προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Να αλλάξει ο θεσμός της πραγματογνωμοσύνης στις αστικές δίκες που καθυστερεί την πρόοδο και πιέζει οικονομικά τους διαδίκους.
Οι δικηγόροι αγωνίζονται μέσα σε ένα σύστημα που τους εξοντώνει, με υπέρογκες ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις, με την πληρωμή από τους ιδίους του ΦΠΑ στις υποθέσεις νομικής βοήθειας και την πληρωμή τους έπειτα από διετία, με την πλήρη αδυναμία εξυπηρέτησης από τον υπολειτουργούντα ασφαλιστικό φορέα, όπου δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε καν τηλεφωνικής επικοινωνίας και παρατηρούνται λάθη στους υπολογισμούς του, η δε χορήγηση βεβαιώσεων κ.λπ. ή διαχείριση εκκρεμοτήτων απαιτεί μήνες, ενώ η εκκαθάριση δαπανών υγείας απαιτεί χρόνια.
Όλα αυτά πρέπει να μπουν σε μια διαβούλευση των αρμόδιων υπουργείων με την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων και τις Δικαστικές Ενώσεις για να δούμε επιτέλους γρήγορη και ουσιαστική Δικαιοσύνη».