«Ειδικά τώρα μετά την έξοδο από τα μνημόνια, είναι ακριβώς η περίοδος που ο Έλληνας πολίτης πρέπει να δει στην καθημερινότητα του, στην τσέπη του, αν θέλετε, τα θετικά αποτελέσματα που παρατηρούμε σε μακροοικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο.
Χρειάζεται δουλειά τους επόμενους μήνες από την κυβέρνησή μας, ώστε να μετουσιωθεί στην καθημερινότητα αυτή η οικονομική επιτυχία. Μία πρόωρη εκλογική διαδικασία θα ανέτρεπε αυτή την πορεία προς την ομαλοποίηση και την ανάπτυξη» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό real fm.
Απόσπασμα
Μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε τα εξής: “[…] Νομίζω ότι ειδικά τώρα μετά από την έξοδο από το μνημόνιο, στις 20 Αυγούστου, είναι ακριβώς η περίοδος στην οποία πρέπει ο Έλληνας πολίτης να δει, πλέον, στην καθημερινότητά του, στη ζωή του, στην τσέπη του, αν θέλετε, τα θετικά αποτελέσματα τα οποία παρατηρούμε σε μακροοικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο. Χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά τους επόμενους μήνες από την ελληνική κυβέρνηση, από την κυβέρνησή μας, έτσι ώστε να μετουσιωθεί σε πράξη στην καθημερινότητα αυτή η οικονομική επιτυχία. Νομίζω ότι μια πρόωρη -αν θέλετε- εκλογική διαδικασία θα ανέτρεπε αυτήν την πορεία προς την ομαλοποίηση και προς την ανάπτυξη”.
Παροχολογία
“Επειδή βλέπω αυτές τις μέρες τα σχόλια περί παροχολογίας κ.λπ. Νομίζω ότι κάτι το οποίο ελπίζω να μας έμαθε όλους αυτή η κρίση των τελευταίων οκτώ χρόνων είναι ότι πρέπει οι θυσίες του ελληνικού λαού αλλά και οι επιτυχίες που έχουμε το τελευταίο διάστημα να μην πάνε χαμένες.
Με αυτή την έννοια τα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό και τα οποία βεβαίως θα υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες, θα βασίζονται και θα καλύπτονται από το δημοσιονομικό χώρο που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπούμε σε μία λογική του παρελθόντος, λογική η οποία επικράτησε τις προηγούμενες δεκαετίες και η οποία μας οδήγησε στην σημερινή κρίση, μιας ακατάσχετης παροχολογίας, η οποία δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες της χώρας.
Νομίζω ότι η δουλειά που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα -κι επιτρέψτε μου να πω επειδή είχα και προσωπική εμπλοκή σε αυτήν- είναι ακριβώς το πώς θα αντιστοιχίσουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες που έχουμε καταφέρει να επιτύχουμε τα τελευταία χρόνια με τις πολύ μεγάλες ανάγκες, οι οποίες έχουν συσσωρευτεί στην ελληνική κοινωνία όλα τα χρόνια της κρίσης. Γίνεται, λοιπόν, μια προσπάθεια λελογισμένης επέκτασης, όπως θα τη χαρακτήριζα εγώ. Βεβαίως, με σαφή προσανατολισμό στον τερματισμό της λιτότητας, καθότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ. Τελειώνει, λοιπόν, μαζί με τα μνημόνια αυτός ο κύκλος της λιτότητας και της δημοσιονομικής συρρίκνωσης και μπαίνουμε σε μια λογική λελογισμένης επέκτασης και τα μέτρα αυτά που θα ανακοινωθούν αύριο από τον πρωθυπουργό και θα υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες, ανταποκρίνονται επακριβώς σε αυτή τη λογική…”.
Δημοσκοπήσεις
“Δεν έχει καμία σχέση η πολιτική κατάσταση της χώρας και ο επανακαθορισμός των πολιτικών συσχετισμών μετά την 20ή Αυγούστου, με αυτό το οποίο βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια.
Η κυβέρνησή μας κλήθηκε για τρία χρόνια να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα δύσκολο, ένα πρόγραμμα επώδυνο, το οποίο είχε πλευρές οι οποίες –κακά τα ψέματα- πόνεσαν τον ελληνικό λαό.
Ωστόσο, η κυβέρνησή μας προσπάθησε αυτό να το κάνει με έναν τρόπο όσο γίνεται πιο κοινωνικά ανεκτό -αυτό που ονομάζουμε με την κοινωνία όρθια- με μέτρα για την Παιδεία και την Υγεία, για να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος που είχε συρρικνωθεί τα προηγούμενα χρόνια και νομίζω ότι πλέον μπαίνουμε σε μία νέα φάση το επόμενο διάστημα, η οποία ουσιαστικά σηματοδοτείται και εκκινεί με την ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.
Μια φάση η οποία πέρα από τις πολύ σημαντικές -και αυτό είναι και το μείζον βεβαίως- κοινωνικές προεκτάσεις που θα έχει, δηλαδή μέτρα ανακούφισης, μέτρα άρσης αδικιών, έχει όμως και το χαρακτήρα του να περιγράψουμε ακριβώς στην ελληνική κοινωνία ποιο είναι το σχέδιό μας συνολικά για τα επόμενα χρόνια.
Γιατί ξέρετε, αυτό το οποίο διακυβεύεται το επόμενο διάστημα τους επόμενους μήνες, δεν είναι τόσο πολύ το ποιος θα είναι στην κυβέρνηση της χώρας, δεν είναι αυτό το οποίο διακυβεύεται το ποιος θα κερδίσει το “ματσάκι”, αυτό το οποίο διακυβεύεται είναι η πορεία της χώρας για πολλά χρόνια μπροστά και η εκλογική αναμέτρηση του 2019 θα έχει κυρίως αυτόν το χαρακτήρα. Αν δηλαδή θα μπούμε σε μια λογική βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, αν θα μπούμε σε μια λογική στήριξης της εργασίας και κοινωνικού κράτους ή αν θα ανέλθουμε στα παλιά, σε αυτά τα οποία μας οδήγησαν τελικά στην κρίση…”.