Παρουσιάστηκε χθες στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Φάρις» το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕΚ για τη φετινή χρονιά. Την παρουσίαση των προτάσεών του έκανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Γιάννης Μαργαρίτης, το Διοικητικό Συμβούλιο συμφώνησε με αυτές και έτσι όλα είναι έτοιμα για να γίνουν «πράξη».
Ειδικότερα, φέτος το ΔΗΠΕΘΕΚ επιστρέφει δυναμικά, καθώς θα ανεβάσει τρεις παραστάσεις, η μία εκ των οποίων θα είναι παιδική, ενώ οι δράσεις θα συνεχιστούν με εκδηλώσεις εντός και εκτός θεάτρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ήδη γίνει η επιλογή των ηθοποιών και από τους οκτώ που θα συμμετάσχουν, οι πέντε είναι από την Καλαμάτα.
Παραστάσεις
Ο κ. Μαργαρίτης, αφού ευχαρίστησε τη «Φάρις» και το δήμαρχο για τη θερμή μέχρι σήμερα υποδοχή, παρουσίασε στην αρχή τις τρεις παραστάσεις.
Η πρώτη παράσταση είναι «Ο γυάλινος κόσμος» του Τένεσι Ουίλιαμς. Όπως είπε ο κ. Μαργαρίτης, πρόκειται για έργο που κατά κανόνα το κοινό αγκαλιάζει και συγκινεί, ελπίζοντας το ίδιο να συμβεί και στην πόλη μας.
Επόμενη παραγωγή θα είναι το παιδικό έργο, που έχει τίτλο «Μαργαριτάρι του κόσμου», ένα παραμύθι που, όπως είπε, προτρέπει τα παιδιά να μάθουν αξίες και αρχές, πράγματα δηλαδή που σήμερα λείπουν από τους μεγάλους.
Ο ίδιος ανέφερε ότι θα δοθεί έμφαση στις παραστάσεις που έχουν να κάνουν με τα παιδιά, καθώς είναι οι θεατές του αύριο.
Τελευταία παραγωγή για φέτος θα είναι μια ελληνική ιστορία, που έχει τίτλο «Τα Εμφύλια Έπη», έργο που έχει γράψει ο Φαίδωνας Χατζηαντωνίου. Μάλιστα, με αυτή την παράσταση το ΔΗΠΕΘΕΚ φιλοδοξεί «να ανοίξει τα φτερά του» για φεστιβάλ της χώρας αλλά και της Ευρώπης.
Για τη συγκεκριμένη παράσταση ο κ. Μαργαρίτης ανέφερε ότι θα γίνουν προσπάθειες για συμπαραγωγή με άλλο θέατρο.
Οι υπόλοιπες δράσεις
Πέραν, όμως, των τριών παραστάσεων, το ΔΗΠΕΘΕΚ για τη φετινή σεζόν θα πραγματοποιήσει κι άλλες δράσεις. Έτσι θα γίνουν αναγνώσεις θεατρικών έργων, οι οποίες θα ξεκινήσουν το Φεβρουάριο και θα πραγματοποιούνται στην Κεντρική Σκηνή. Εκεί, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ακούν το έργο και παράλληλα να βλέπουν τους ηθοποιούς να δίνουν κίνηση σε όσα θα ακούγονται.
Μάλιστα, το ένα από τα τέσσερα έργα που θα αναγνωστούν είναι της Χρύσας Σπηλιώτη, της ηθοποιού που έχασε τη ζωή της στις πρόσφατες φωτιές στο Μάτι.
Εκτός από τις εκδηλώσεις ανάγνωσης, θα ακολουθήσουν από το Νοέμβριο εκδηλώσεις με βασικό αντικείμενο την ποίηση. Ποιήματα Ελλήνων λογοτεχνών θα παρουσιάζονται ως ακτιβιστικές παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία της πόλης, σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο.
Στόχος της παραπάνω δράσης είναι οι Καλαματιανοί να έρθουν κοντά στην ποίηση.
Επόμενη και τελευταία δράση για φέτος είναι η προσπάθεια του ΔΗΠΕΘΕΚ να μεταβεί το ίδιο σε ανθρώπους που θέλουν να δουν θέατρο, αλλά δεν μπορούν. Έτσι, ηθοποιοί του θα μεταβαίνουν σε νοσοκομεία, ΚΑΠΗ και άλλους χώρους, ώστε να δίνουν την ευκαιρία και σε όσους είναι εκεί να έρθουν κοντά στο θέατρο.
Κλείνοντας ο κ. Μαργαρίτης τόνισε ότι στόχος του είναι το θέατρο να γίνει ενεργό κομμάτι της πόλης και να γνωρίζει ο κόσμος ότι θα είναι συνεχώς «παρών», ενώ ελπίζει κάποια στιγμή και το θέατρο να γίνει πρεσβευτής της Καλαμάτας εντός και εκτός.
Οι ηθοποιοί
Όπως αναφέραμε παραπάνω, οι ηθοποιοί του ΔΗΠΕΘΕΚ είναι οκτώ, εκ των οποίων οι πέντε Καλαματιανοί: Άρης Τσαμπαλίκας, Γιώργος Τσαπόγας, Εύη Γιαννακοπούλου, Ελένη Χρηστίδου και Άγγελος Μαρίνης. Το καστ συμπληρώνουν η Χρυσάνθη Δούζη, η Σοφία Κουλέρα και ο Γιάννης Μάνθος.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση