Ευτυχώς, χωρίς θύματα!

Ευτυχώς, χωρίς θύματα!

Υλικά  «πλήρωσε» η Καλαμάτα το σφοδρό πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα!  
Πρωτοφανής ήταν η … «εμπειρία» που έζησε χθες η Καλαμάτα καθώς  ο μεσογειακός κυκλώνας κινήθηκε ακόμα πιο δυτικά από τις προβλέψεις με αποτέλεσμα να «χτυπήσει» σφοδρά την ευρύτερη περιοχή της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Ευτυχώς, στο αποτέλεσμα, μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η πόλη «πλήρωσε» με σοβαρές υλικές ζημιές αλλά χωρίς τραυματισμούς ή άλλα απρόοπτα.

Από τα ξημερώματα προβλήματα με τις θαλάσσιες κατασκευές 
Από τα ξημερώματα του Σαββάτου, τα «φουσκωμένα» κύματα της οδού Ναυαρίνου, συμπαρέσυραν στο πέρασμα τους, ό,τι είχε μείνει στην παραλία από τους καταστηματάρχες, φέρνοντας υλικά από πρόκες , καδρόνια, ομπρέλες και ξαπλώστρες στο οδόστρωμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος από την οδό Ηρώων και ως το «Φιλοξένια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Καλαμάτας σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποίησε χθες νωρίς το μεσημέρι είχε προειδοποιήσει όλους τους καταστηματάρχες να μαζέψουν τις κατασκευές τους, πράγμα που δυστυχώς δε συνέβη. Στην οδό Ναυαρίνου βρέθηκε από νωρίς το πρωί και ο Δήμαρχος Καλαμάτας, επιβλέποντας τα συνεργεία του Δήμου που βρίσκονταν «επί ποδός» και είχαν επιφορτιστεί με τον καθαρισμό του οδοστρώματος.

Ο Π. Νίκας χαρακτήρισε  ελεγχόμενη την κατάσταση στην πόλη. Ειδικότερα  είπε ότι «τα προβλήματα καταγράφονται στον παραλιακό δρόμο της οδού Ναυαρίνου και σε μήκος ενός χιλιομέτρου». Όπως εξήγησε, «είχαμε ειδοποιήσει από χθες τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων να απομακρύνουν από τον αιγιαλό ότι είχαν» και πρόσθεσε: «Κάποιοι υπάκουσαν και κάποιοι όχι, με αποτέλεσμα, λόγω των ανέμων και του μεγάλου κυματισμού, να καταστραφούν είδη εξοπλισμού καταστημάτων, όπου σε συνδυασμό με αυτά που έβγαλε η θάλασσα, να δημιουργηθούν προβλήματα στο δρόμο».
Όσον αφορά στην αποκατάσταση των ζημιών, ο δήμαρχος είπε ότι «περιμένουμε να κοπάσει η ένταση του φαινομένου και εκτιμούμε ότι μέχρι το βράδυ θα έχουμε καθαρίσει αυτό το τμήμα του δρόμου, όπως επίσης και άλλα δύο χιλιόμετρα, δυτικά της Καλαμάτας, προς την Μεσσήνη».
Παράλληλα, ο δήμαρχος διατύπωσε την εκτίμηση ότι «οι μεγαλύτερες ζημιές έχουν προκληθεί σε ελαιόδεντρα και κηπευτικά», προσθέτοντας ότι «οι ζημιές στον αστικό χώρο είναι περιορισμένες, δηλαδή σε τέντες και γλάστρες».

Το μεσημέρι το σφοδρό «πέρασμα» του κυκλώνα
Το μεγάλο κύμα στο «χτύπημα» του μεσογειακού κυκλώνα, σημειώθηκε από τις 2 το μεσημέρι και διήρκησε για περίπου δυο ώρες.

Άνεμοι που τοπικά άγγιξαν ακόμα και τα 10 μποφόρ, δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στους δρόμους από πτώσεις δέντρων αλλά και διακοπές ρεύματος  από πτώσεις σε κολώνες της ΔΕΗ. Επίσης, πρόχειρες κατασκευές από σκεπές ή και άλλα αντικείμενα πινακίδες σηκώθηκαν κυριολεκτικά στον αέρα και «ταξίδεψαν» ακόμα και 50 μέτρα σε πολλές περιπτώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε γύρω στις 75 κλήσεις που αφορούσαν κυρίως άνοιγμα δρόμων από πτώσεις δέντρων, αλλά και άντληση νερών σε 4 περιπτώσεις κυρίως στην περιοχή του Κορδία.

Σημαντικά προβλήματα από το πέρασμα του «κυκλώνα» σημειώθηκαν και στην οδό Ναυαρίνου στο ύψος από τη Φαρών έως την Ακρίτα, όπου τζάμια και σοβάδες από μπαλκόνι έπεσαν στο οδόστρωμα αλλά και κινδύνευσαν να φύγουν οι «τσίγκοι» και οι «σκαλωσιές» που προστατεύουν το πρώην ξενοδοχείο Αμέρικα.
Παράλληλα, σε όλη την πόλη ακόμα και σε κεντρικά σημεία σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων και χρειάστηκε η βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας .

Έκλεισε ο δρόμος στο Ακρογιάλι – Βυθίστηκαν σκάφη στις Κιτριές 
Ελεγχόμενη χαρακτήρισε τη χθεσινή κατάσταση ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας, όπως είπε περίμεναν πιο σοβαρά προβλήματα που ευτυχώς δεν ήρθαν.

Τα προβλήματα σημειώθηκαν στα παραλιακά χωριά του Δήμου, ενώ για αρκετή ώρα έκλεισε από πέτρες το Ακρογιάλι και μηχάνημα καθάριζε το σημείο.
Ακόμα υπήρξε αποκόλληση τμήματος από την προβλήτα της Καρδαμύλης ενώ βυθίστηκε ένα αλιευτικό σκάφος στην Στούπα.

Το σημαντικότερο πρόβλημα του Δήμου σημειώθηκε στις Κιτριές, με το κύμα να ξεπερνά το ύψος των καταστημάτων, ενώ βυθίστηκε άγνωστος αριθμός σκαφών.
Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος είπε ότι «λόγω του μεγάλου κυματισμού έκλεισαν παραλιακοί δρόμοι, αλλά μηχανήματα του δήμου εργάζονται για να απομακρύνουν τα φερτά υλικά.»

Όσον αφορά στην ηλεκτροδότηση, ο δήμαρχος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «υπάρχουν διακοπές ρεύματος σε οικισμούς, λόγω πτώσης δέντρων, αλλά συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ εργάζεται για την αποκατάσταση των βλαβών», προσθέτοντας ότι «δίνεται βαρύτητα και στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε αντλιοστάσια.»
Επίσης, ο δήμαρχος τονίζει ότι «μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δούμε αν υπάρχουν και σε ποια έκταση ζημιές στο αγροτικό δίκτυο».

Σπάνιο φαινόμενο για τα ελληνικά δεδομένα ο «Μεσογειακό Κυκλώνας» 
Σε επικοινωνία μας με τον ερασιτέχνη μετεωρολόγο Κώστα Μενούνο για την εξέλιξη του όλου φαινομένου και την πορεία του στην Καλαμάτα μας τόνισε «Ο Μεσογειακός κυκλώνας είναι κάτι σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα. Προκλήθηκε από το ψυχρό μέτωπο που κατέβηκε πριν 3 μέρες και συνάντησε θερμά νερά στη Μεσόγειο. Αν το ίδιο μέτωπο κατέβαινε Οκτώβρη θα είχαν κρυώσει τα νερά και δεν θα δημιουργούνταν.

Ο κυκλώνας είχε όλα τα χαρακτηριστικά που γνωρίζουμε δηλαδή μάτι στο κέντρο, ισχυρούς ανέμους και βροχή πριν το μάτι, άπνοια και παύση βροχής μέσα στο μάτι και αντίθετους ανέμους με ισχυρή βροχή μόλις πέρασε το μάτι.Οι άνεμοι που δέχτηκε η Καλαμάτα ήταν ριπές των 9 και τοπικά 10 μποφόρ.
Η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε αισθητά λόγω της πολύ μεγάλης πτώσης της βαρομετρικής πίεσης που έφτασε και τα 988.6 hpa. Κάλυψε όλη την ακτή και ανέβηκε προς το δρόμο. Έτσι δεν δυσκολεύτηκε να κάνει ζημιές στην παραλία παρόλο που εκείνη την ώρα ο άνεμος δεν ξεπερνούσε τα 3-4 μποφόρ σε ριπες» 

Των Κώστα Γαζούλη & Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας



Δύσκολες ώρες από το «Ζορμπά» στα παράλια του δήμου Πύλου-Νέστορος 
Δύσκολες ώρες πέρασαν χθες κάτοικοι των παραλιακών περιοχών του δήμου Πύλου-Νέστορος από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή εξαιτίας του μεσογειακού κυκλώνα.

Η Πύλος, η Μεθώνη, η Φοινικούνται και η Κορώνη επλήγησαν από τη μανία των ισχυρών ανέμων και κυματισμών της θάλασσας. Στην περιοχή Αρτάκι της Κορώνης κάτοικοι εγκλωβίστηκαν στις κατοικίες τους, στην Κορώνη ζημιές προκλήθηκαν στο παραλιακό μέτωπο σε επιχειρήσεις εστίασης και οικίες, στη Μεθώνη καταστράφηκε ο παραλιακός δρόμος, ενώ και στη Φοινικούντα δόθηκε μάχη με τα κύματα, όπως και στην Πύλο.

Σε κατάσταση «συναγερμού» βρισκόταν ήδη από προχθές ο δήμος Πύλου-Νέστορος και χθες από νωρίς το πρωί ο δήμαρχος, Δημήτρης Καφαντάρης, με συνεργάτες του, έκανε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, ενώ υπήρχε συντονισμός του μηχανισμού του δήμου με τις λιμενικές αρχές και φορείς της περιοχής.

Του Ηλία Γιαννόπουλου



Χωρίς ρεύμα και με μεγάλες καταστροφές στο παραλιακό μέτωπο και τις αγροτικές καλλιέργειες η Μεσσήνη 
Το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα δεν άφησε ανεπηρέαστη και την περιοχή του Δήμου Μεσσήνης. Σε επικοινωνία μας με το δήμαρχο της περιοχής Γιώργο Τσώνη μας τόνισε ότι η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως τραγική, αφού είναι ανυπολόγιστες οι ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες αλλά και στο παραλιακό μέτωπο του δήμου.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές μεγάλο μέρος της πόλης αλλά και των χωριών της Μεσσήνης βρίσκεται χωρίς ρεύμα και,  όπως μας επισήμανε ο δήμαρχος, το βάρος έχει πέσει στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης πριν το βράδυ… Παράλληλα, προτεραιότητα έχει δοθεί και στο οδικό δίκτυο όπου παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα από πτώσεις δέντρων.

Τέλος, ο κ. Τσώνης τόνισε ότι όλα τα μηχανήματα του δήμου αλλά και δικά του βρίσκονται στους δρόμους και καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Το σημαντικό, είναι ότι και στη Μεσσήνη δεν έχει καταγραφεί κάποιος τραυματισμός από το πέρασμα του μεσογειακού Κυκλώνα.
Κ. Γαζ.



Βούλιαξε σκάφος και υπέστησαν ζημιές ιστιοφόρο και βάρκες στο λιμάνι Κυπαρισσίας 
Η προβληματική κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι της Κυπαρισσίας, παρά το γεγονός ότι πλέον κατασκευάστηκε το τμήμα του προσήνεμου μόλου που είχε καταρρεύσει, αναδείχθηκε χθες για πολλοστή φορά οπότε και βούλιαξε σκάφος και υπέστησαν ζημιές ιστιοφόρο και βάρκες.

Με την κακοκαιρία, μόλις λίγων ωρών, αναδείχθηκαν για μια ακόμη φορά τα τεράστια και σοβαρά προβλήματα του λιμανιού το οποίο, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονισθεί, δεν παρέχει δυστυχώς καμία ασφάλεια ελλιμενισμού.
Όταν ο “Ζορμπάς” βγήκε να χορέψει στη θαλάσσια περιοχή της Κυπαρισσίας μεγάλωνε η μανία και των κυμάτων, με αποτέλεσμα όλη η θάλασσα να μπαίνει στο λιμάνι! Μάλιστα το πρόβλημα ήταν ιδιαίτερα έντονο ακόμη και εντός του αλιευτικού καταφυγίου αφού όλη η ρεστία που έμπαινε στο λιμάνι γυρνούσε γύρω – γύρω στα κρηπιδώματα και κατέληγε με όλη της την ένταση και ξεσπούσε στο αλιευτικό καταφύγιο! Όσο περνούσε η ώρα κατάσταση γινόταν ακόμα χειρότερη, με συνέπεια να βουλιάξει ένα σκάφος και να υποστούν σοβαρές ζημιές ένα ιστιοφόρο (που μη γνωρίζοντας ότι το λιμάνι δεν παρέχει ασφάλεια, το είχε προσεγγίσει και «έδεσε») και βάρκες.

Αλιείς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, είχαν συνεχώς το νου τους στο λιμάνι και τις περιουσίες τους και πολλοί εξ αυτών, ήταν διαρκώς εκεί για να μην καταστραφούν σκάφη και βάρκες, βοηθώντας συναδέλφους τους να σώσουν βάρκες και σκάφη τους.
Μετά και από αυτό, οι αρμόδιοι θα πρέπει να ανασύρουν από τα συρτάρια τους ή τα ράφια κάπου στο Δημοτικό Μέγαρο Κυπαρισσίας τις προτάσεις που έχει κάνει ο Λιμενολόγος Άδελκις Ρογκάν καθώς και κυρίως ο πρώην Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθηγητής Ακτομηχανικής και Λιμενικών Έργων, πρώην γεν. γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, πρ. Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, που σήμερα είναι Πρόεδρος της Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Του Ηλία Γιαννόπουλου



ΜΑΡΑΘΟΠΟΛΗ
Κινδύνευσαν σκάφη, ζημιές στο λιμανάκι και το παραλιακό μέτωπο
 
Δραματικές ήταν οι στιγμές που έζησαν χθες το μεσημέρι αλιείς και κάτοικοι της Μαραθόπολης καθώς τα κύματα του «Ζορμπά», με την αλλαγή φοράς των ανέμων και ισχυρές ριπές, ξεσπούν με μανία στο λιμανάκι – αλιευτικό καταφύγιο της κοινότητας.

Επαγγελματικά σκάφη και βάρκες ερασιτεχνών αλιέων και κατοίκων κινδύνευσαν καθώς, για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι έτσι όπως είναι το αλιευτικό καταφύγιο, δεν προσφέρει ουσιαστική ασφάλεια ελλιμενισμού σε κάθε ενδεχόμενο θαλασσοταραχής και κυματισμός καθώς τα κύματα «χορεύουν» στο εσωτερικό της λιμενολεκάνης του. Υπό δεσχερέστατες συνθήκες και με κίνδυνο για τη ζωή τους ωστόσο, κάτοικοι της περιοχής κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες και τελικά κατάφεραν να σώσουν και να βγάλουν στη στεριά σκάφος που κινδύνευε με τον ιδιοκτήτη του μέσα, καθώς και να «ασφαλίσουν» άλλες βάρκες και σκάφη.

Νωρίτερα, από το πρωί, η μανία των κυμάτων ξεσπούσε στο παραλιακό μέτωπο της κοινότητας, όπου και προκλήθηκαν ζημιές σε κιόσκια επιχειρήσεων εστίασης και αναψυχής.
Μάλιστα, όπως είπε στο «Θ» ο πρόεδρος της Τ.Κ. Μαραθόπολης, Γιώργος Μίγγας, τα κύματα ίσως και να έφτασαν τα τέσσερα μέτρα, ενώ ήταν τέτοια η ένταση του φαινομένου που η θάλασσα έφτασε σε σημείο να βγαίνει έξω, στο κάθετο πεζόδρομο, κοντά στα πενήντα μέτρα…

Του Ηλία Γιαννόπουλου