Κυρίαρχη σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η ελληνική ελιά, αφού κατατάσσει την Ελλάδα δεύτερη εξαγωγική δύναμη στον κόσμο. Το γεγονός ότι η ελληνική ελιά αποδείχθηκε ανθεκτική στην κρίση αυξάνοντας κατά 110% την εξαγωγική δυναμική της από το 2009 έως και το 2017 επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.
Τη δυναμική αυτή υποστηρίζουν συγκεκριμένες επιχειρήσεις που κατόρθωσαν εν μέσω κρίσης να διαδώσουν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και να αναδείξουν την αξία του προϊόντος.
Χαρακτηριστική περίπτωση, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ευγενίας Τζώρτζη στην “Καθημερινή”, αποτελεί η εταιρεία «Κωνσταντόπουλος Α.Ε. Olymp», ο διευθύνων σύμβουλος της οποίας Προκόπης Κωνσταντόπουλος αναφέρεται με πάθος στην υπεροχή του καρπού, αλλά και στη συστηματική επεξεργασία του σε υπερσύγχρονες μονάδες, προκειμένου, όπως υπογραμμίζει, «το προϊόν που θα φθάσει στον τελικό καταναλωτή να αποτελεί εξαιρετική επιλογή».
Η «Κωνσταντόπουλος Α.Ε. Olymp» είναι παγκόσμιος εξαγωγέας επιτραπέζιων ελιών και εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου με εμπειρία πάνω από 60 χρόνια. Η ιστορία της ανατρέχει πίσω στο 1956, όταν ο ιδρυτής της εταιρείας ο Λεωνίδας Κωνσταντόπουλος μετακομίζει από ένα μικρό χωριό, το Κλίμα Μεσσηνίας, στην Κατερίνη, όπου ξεκινά ως έμπορος ελιών και ανοίγει το πρώτο κατάστημα λιανικής πώλησης στην περιοχή. Εκεί δημιουργεί την οικογένειά του, εγκαθίσταται μόνιμα και το 1979 ανεγείρει και τις πρώτες εγκαταστάσεις επεξεργασίας της ελιάς στην περιοχή.
Οι εξαγωγές αποτέλεσαν νωρίς το βασικό στόχο, αφού ξεκίνησαν ήδη από τη δεκαετία του ’70 σε χώρες όπως η τότε Δυτική Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και επεκτάθηκαν στη συνέχεια στον Καναδά, στην Αμερική και στην Αυστραλία. Σήμερα οι εξαγωγές είναι ο αποκλειστικός στόχος, αφού, όπως εξηγεί ο κ. Κωνσταντόπουλος, «το εργοστάσιο, για να μπορέσει να καλύψει το κόστος παραγωγής, πρέπει να βασιστεί σε μεγάλες παραγγελίες».
Τρεις μονάδες παραγωγής
Η εταιρεία διαθέτει τρεις εγκαταστάσεις, στην Κατερίνη, στην Καλαμάτα και στη Χαλκιδική. Βάση όμως είναι η Κατερίνη, όπου σε μια έκταση 70.000 τ.μ. φιλοξενούνται οι παραγωγικές μονάδες και τα γραφεία της. Η μονάδα επεξεργασίας στην Κατερίνη συνολικής δυναμικότητας 15.000 τόνων αποτελείται από τρία κύρια κτήρια, που χτίστηκαν το 1979, το 1995 και το 2008, για να συμβαδίζουν με την ταχεία ανάπτυξη της εταιρείας. Και τα τρία κτήρια είναι πλήρως λειτουργικά με τον πιο σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και μηχανήματα βελτιστοποιημένα για τα διάφορα στάδια παραγωγής.
Οι εγκαταστάσεις της Καλαμάτας επιτρέπουν στην εταιρεία να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και να εστιάσει περισσότερο στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Σήμερα, οι εγκαταστάσεις έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν περισσότερους από 1.000 τόνους ελαιολάδου, με σύγχρονες τεχνολογίες φιλτραρίσματος και διαδικασίες εμφιάλωσης και ένα σύγχρονο εργαστήριο ελέγχου ποιότητας με τον πιο προηγμένο εξοπλισμό, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι παράγεται μόνο το καλύτερο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Η τελευταία επέκταση της «Κωνσταντόπουλος Α.Ε.» είναι η απόκτηση νέας μονάδας επεξεργασίας επιτραπέζιων ελιών, η οποία βρίσκεται στην περιοχή των Νέων Μουδανιών της Χαλκιδικής, στην καρδιά της περιοχής που καλλιεργεί την ελιά της Χαλκιδικής. Αυτή η επέκταση αυξάνει την ικανότητα αποθήκευσης ελιάς κατά 2.000 τόνους.
«Κλειδί» της επιτυχίας, η κορυφαία ποιότητα
«Η ελληνική ελιά έχει συγκεκριμένη ποιότητα, απευθύνεται σε απαιτητικό κοινό και γι’ αυτό οι πωλήσεις της εμφανίζουν ανοδική τάση στις αγορές του εξωτερικού», επιμένει ο διευθύνων σύμβουλος της «Κωνσταντόπουλος Α.Ε. Olymp», ο οποίος επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι η εταιρεία όχι μόνο διαθέτει όλα τα διεθνή πιστοποιητικά ποιότητας, αλλά και ότι είναι ανοικτή στον έλεγχο των πελατών της ανά πάσα στιγμή.
Η αναφορά δεν είναι τυχαία, αφού η εταιρεία βασίζει την αναγνωρισιμότητά της στην υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης, την προσεκτική συλλογή της, στη σωστή επεξεργασία της και στην αποθήκευση και, φυσικά, στην υπεύθυνη διανομή της.
«Την προστατεύουμε σαν κόρη οφθαλμού», υπογραμμίζει με έμφαση και «επενδύουμε ώστε να διασφαλίσουμε την άριστη ποιότητα ακόμα και στο τελευταίο βάζο. Εφαρμόζουμε προγράμματα αξιολόγησης των παραγωγών και προσπαθούμε χρόνο με το χρόνο να εντάσσουμε περισσότερους παραγωγούς σε συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης, έτσι ώστε να έχουμε ένα προϊόν που ξέρουμε ότι δεν έχει φυτοφάρμακα, ότι είναι πλήρως βιολογικό και ότι και το τελευταίο βαζάκι που φθάνει στο Βανκούβερ ή στο Σίδνεϊ γνωρίζουμε από ποιον παραγωγό προέρχεται και σε ποιο χωράφι καλλιεργήθηκε. Έχουμε αναπτύξει ένα πλήρες σύστημα που μας επιτρέπει να ελέγχουμε την πορεία του προϊόντος από τον ελαιώνα έως το εργοστάσιο όπου γίνεται η ζύμωση με τις καλύτερες μεθόδους και σε άριστες συνθήκες. Στόχος μας, να παρουσιάζουμε ένα προϊόν που είναι εύληπτο, ασφαλές, ώστε ο καταναλωτής να είναι σίγουρος ότι θα έχει επαναληψιμότητα και σταθερότητα κατά την επιλογή και την προτίμησή του στο προϊόν».
Αντίστοιχη έμφαση δίνει και στα θέματα του προσωπικού, αφού, όπως εξηγεί, η συλλογή και επεξεργασία της ελιάς είναι κοπιαστική εργασία και αυτός είναι και ο λόγος που, μαζί με την παραγωγική ικανότητα της εταιρείας, υπερδιπλασιάστηκε και το προσωπικό της από τα 108 άτομα το 2008 σε 245 σήμερα.