Η εφαρμογή σχεδίου για την αντιδιαβρωτική προστασία της παραλίας της Αίπειας (στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα) του Δήμου Μεσσήνης είναι το αντικείμενο προγραμματικής σύμβασης που θα υπογράψουν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Μεσσήνης και η Αναπτυξιακή Εταιρεία της Μεσσηνίας.
Οι προσπάθειες για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, που είναι πολύ σημαντικό για την εκεί περιοχή, έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και, μάλιστα, από τότε που υπήρχε ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Ειδικότερα, είχε συνταχθεί και μελέτη που αφορούσε στην αντιδιαβρωτική προστασία της παραλίας στους Δήμους Μεθώνης και Αίπειας. Ωστόσο, χρηματοδοτικά δεν προχώρησε.
Πλέον, οι φορείς ευελπιστούν «να τρέξουν» τις διαδικασίες και να επιχειρήσουν εντός του επόμενου έτους να το εντάξουν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να υλοποιηθεί.
Διάβρωση
Η παράκτια ζώνη του Δήμου Μεσσήνης τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε μια τουριστικά αναπτυσσόμενη περιοχή, στην οποία καταγράφεται ζήτηση για δημιουργία υποδομών. Η ανάπτυξη τέτοιων υποδομών, όμως, πρέπει να είναι σε άμεση συνάρτηση με τα περιβαλλοντικά δεδομένα της περιοχής.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση αναγκαιότητας του έργου, η ένταση στη χρήση των ακτών προκαλεί μια σειρά από προβλήματα, όπως, για παράδειγμα, η παράκτια διάβρωση, η έλλειψη παραλιών κατάλληλων για χρήσεις αναψυχής, η υποβάθμιση της ποιότητας των ακτών κ.λπ.
Με την προγραμματική σύμβαση επιδιώκεται η διερεύνηση των πλέον κατάλληλων και εφαρμόσιμων έργων προστασίας ακτών για την παραλία της Δημοτικής Ενότητας Αίπειας, με γνώμονα τον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς και την αναβάθμιση της ποιότητας και της αισθητικής της παραλίας.
Επίσης, επιδιώκεται η εξυπηρέτηση της εκπόνησης μελέτης με αναπτυξιακό χαρακτήρα σε τοπικό επίπεδο που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.
Στόχος είναι η ωρίμανση των μελετητικών ενεργειών, ώστε να υλοποιηθούν έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας της παραλίας του Αγίου Ανδρέα, τα οποία έχουν εγκριθεί από την Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υ.Π.ΕΝ.
Η σύμβαση χρηματοδοτείται με 100.000 ευρώ και το σχέδιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 24 μηνών, φτάνοντας μέχρι το στάδιο της οριστικής μελέτης των έργων προστασίας που πρέπει να εκτελεστούν.
Αντιδιαβρωτική προστασία
Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου που είχε γίνει το 2014, η παραλία της Αίπειας οριοθετείται από την εκβολή του Έπη στα νότια και την εκβολή του ρέματος Ακόνια στα βόρεια. Η παραλία διαχωρίζεται από το λιμενίσκο του Αγίου Ανδρέα σε δύο διακριτά τμήματα. Το ένα, το βόρειο (οριοθετείται από το λιμενίσκο του Αγίου Ανδρέα στα νότια και την εκβολή του ρέματος Ακόνια στα βόρεια), με μήκος 1,50 χλμ., και το άλλο, το νότιο (οριοθετείται από τον ποταμό Έπη στα νότια και το λιμενίσκο του Αγίου Ανδρέα στα βόρεια), που έχει μήκος 500 μέτρων περίπου.
Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει πρόβλημα διάβρωσης πριν από την κατασκευή του λιμενίσκου, το οποίο έγινε εντονότερο μετά την κατασκευή του προσήνεμου μόλου τη δεκαετία του 1950. Σήμερα, μετά και την ολοκλήρωση των έργων βελτίωσης του λιμενίσκου το 2002, εξακολουθεί να υφίσταται το πρόβλημα της διάβρωσης.
Στο βόρειο τμήμα παρατηρείται έντονο το φαινόμενο της διάβρωσης και ιδιαίτερα στα βόρεια του λιμενίσκου και σε μήκος περίπου 250 μέτρων. Στο υπόλοιπο τμήμα της ακτής, προς τα βόρεια, η διάβρωση προχωρά με πιο αργούς ρυθμούς.
Στη νότια περιοχή παρουσιάζεται έντονο το φαινόμενο της διάβρωσης προ της εκβολής του ρέματος Έπη σε μήκος 300 μέτρων προς τα βόρεια. Στο υπόλοιπο τμήμα της ακτής και προς το λιμενίσκο παρατηρείται μικρή απόθεση ιζήματος. Η μείωση του εύρους της ακτής θέτει σε κίνδυνο τις παραλιακές ιδιοκτησίες, στις οποίες παρατηρούνται πλημμύρες σε περιόδους έντονης θαλασσοταραχής.
Δράσεις προγραμματικής
Η ακτομηχανική μελέτη και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου εκπονήθηκαν το 2010, γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητο να συγκεντρωθούν, να καταγραφούν και να οργανωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και πληροφορίες της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί σήμερα, έτσι ώστε σε επόμενο στάδιο να μελετηθεί η διαχρονική εξέλιξη της διάβρωσης και να γίνει συγκριτική αξιολόγηση των ευρημάτων της υπάρχουσας κατάστασης με τα προβλεπόμενα στην ακτομηχανική μελέτη.
Επίσης, τώρα, μέσω της προγραμματικής, θα γίνει σύνταξη τοπογραφικών-βυθομετρικών διαγραμμάτων στην περιοχή μελέτης και θα ακολουθήσει συγκριτική αξιολόγησή τους με τα προγενέστερα, ώστε να αναγνωριστεί ο ρυθμός διάβρωσης και τα αίτια της μεταβολής της.
Σημειώνεται ότι το 2014 τα έργα που προτείνονταν να κατασκευασθούν ήταν:
-Τρεις ύφαλοι κυματοθραύστες (κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας)
-Ένας έξαλος πρόβολος (πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας)
-Η ενίσχυση του υφιστάμενου προβόλου στη ρίζα του προσήνεμου μόλου του λιμενίσκου του Αγίου Ανδρέα
-Η ενίσχυση βραχώδους ύφαλου.
Της Βίκυς Βετουλάκη