Παπαδοπούλειο: O «ιστορικός» Παιδικός Σταθμός της Καλαμάτας στη «νέα εποχή» !


Ανανεωμένος περιμένει τα νήπια για τη νέα σχολική σεζόν υπό την αιγίδα της Ι.Μ. Μεσσηνίας

Με ανανεωμένο «πρόσωπο» τόσο  σε υποδομές όσο και στη διεύθυνση , ανοίγει τις πύλες του για τη νέα σχολική σεζόν ο πιο ιστορικός παιδικός Σταθμός της Καλαμάτας, το «Παπαδοπούλειο» που λειτουργεί στην πλατεία της Φραγκόλιμνας υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.
 
H  ιστορία

Στην «ανατολή» του 20ου αιώνα, γύρω στα 1900 , οκτώ επώνυμοι καλαματιανοί οραματίστηκαν και υλοποίησαν την ιδέα της ίδρυσης ενός βρεφοκομείου για άπορα και εγκαταλελειμμένα βρέφη, το οποίο ονομάσθηκε «Βρεφοκομείο Καλαμών». Τέσσερα χρόνια αργότερα και ενώ είχαν αρχίσει να διαφαίνονται στον ορίζοντα οικονομικά προβλήματα λόγω έλλειψης πόρων του βρεφοκομείου, ο Γεώργιος Εμμ. Παπαδόπουλος, ένας εύπορος μεγαλοκτηματίας, που διαβιούσε στην Καλαμάτα, αποφάσισε να προσφέρει την κινητή και ακίνητη περιουσία του στο βρεφοκομείο. Σκοπός του ήταν η εύρυθμη λειτουργία του και η βελτίωση συνθηκών διαβίωσης των βρεφών.
Για το λόγο αυτό και προς τιμήν του διαθέτη, το βρεφοκομείο μετονομάστηκε σε: «Παπαδοπούλειο». Τον Αύγουστο του 1909 ο Γεώργιος Παπαδόπουλος απεβίωσε, αφήνοντας εντολή να δημιουργηθεί  Ίδρυμα, που θα διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, του οποίου θα προεδρεύει ο εκάστοτε Μητροπολίτης Μεσσηνίας, ο οποίος θα έχει και την αποκλειστική μέριμνα του ιδρύματος, όπερ και εγένετο. Το «Παπαδοπούλειο Βρεφοκομείο Καλαμάτας» λειτούργησε αδιάκοπα μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1941-1945) οπότε και διεκόπη η λειτουργία του. Το 1945 ο τότε Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος Δασκαλάκης φρόντισε για την επανασύσταση και επαναλειτουργία του ιδρύματος.

Οι ζημιές από τους σεισμούς του 1986 και η εκ θεμελίων ανέγερση του
Ο παιδικός σταθμός συνέχισε να λειτουργεί ως το 1986 όταν ο καταστροφικός σεισμός στις 13 Σεπτεμβρίου, που έπληξε την πόλη της Καλαμάτας, επέφερε μεγάλες ζημιές στο κτήριο και το κατέστησε ακατάλληλο προς χρήση. Επί των ημερών του μακαριστού Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου Θέμελη και με την ευγενική χορηγία του Σωματείου Εργαζομένων Βιομηχανικών Λιπασμάτων Νέας Καρβάλης, οι οποίοι ήθελαν να συμπαρασταθούν στην σεισμόπληκτη Καλαμάτα, ανεγέρθη εκ θεμέλιων το οίκημα του βρεφοκομείου, το οποίο αποπερατώθηκε και εγκαινιάσθηκε το 1993. Έκτοτε το Παπαδοπούλειο λειτούργησε ανελλιπώς,  ως βρεφονηπιακός σταθμός έως το 2006.
 
Ο εκσυγχρονισμός και η «νέα εποχή»
 
Από το 2007 που εξελέγη και εγκαταστάθηκε στη Μητρόπολη Μεσσηνίας , ο νυν Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος Σαββάτος, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την λειτουργία, επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του Παπαδοπουλείου Παιδικού Σταθμού. Κατόπιν ενεργειών του, το έτος 2009, με χορηγία της Εθνικής Τράπεζας ανεγέρθη νέα πτέρυγα, προσθήκη στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις του ιδρύματος
Η πτέρυγα αυτή, η οποία τυγχάνει υπερσύγχρονα εξοπλισμένη, εγκαινιάστηκε από τον κ.κ. Χρυσόστομο τον Ιούλιο του 2014.  Δόθηκε με τον τρόπο αυτό νέα πνοή στο «Παπαδοπούλειο Βρεφοκομείο Καλαμάτας»  , το οποίο μετατράπηκε σ’ ένα σύγχρονο παιδικό σταθμό, που 22 χρόνια τώρα μοιράζει στοργή και φροντίδα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Εκτός από τις σύγχρονες αίθουσες ο παιδικός Σταθμός διαθέτει ένα υπέροχο κήπο, ανάλογα εξοπλισμένο, για τις ανάγκες των νηπίων για παιχνίδι, τις αρκετές ημέρες που επιτρέπει ο καιρός στην πόλη μας.
Σήμερα , στην «νέα εποχή» ο «Παπαδοπούλειος Παδικός Σταθμός» συνεχίζει υπό τη νέα διεύθυνση, της Ευθυμίας Καλογεροπούλου, αποφοίτου του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Παράλληλα,  η νέα διευθύντρια σε συνεργασία με το εξειδικευμένο και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό αλλά με την αμέριστη συμπαράσταση του Διοικητικού Συμβουλίου , φροντίζουν από κοινού , για τις άριστες παροχές, για την ασφαλή φύλαξη των παιδιών καθώς φυσικά και για την διαπαιδαγώγηση και την δημιουργική απασχόλησή τους. Όλα τα παραπάνω πάντα, υπό τη μέριμνα της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας και  την επίβλεψη του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ.κ. Χρυσοστόμου.

Εγγραφές

Ο παιδικός σταθμός υποδέχεται φέτος νήπια που έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2015. Οι αιτήσεις εγγραφής ξεκίνησαν και γίνονται δεκτές καθημερινά κατά τις ώρες λειτουργίας του σταθμού, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι.
 
Του Κώστα Γαζούλη