Δεκτή η προσωρινή διαταγή, συζητείται στις 13 Νοεμβρίου η αίτηση της
Με αφορμή το δημοσίευμα του «Θάρρους» για την αίτηση που κατέθεσε η «Ένωση Μεσσηνίας» στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας, απεστάλη η εξής απάντηση:
«Mε αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας ΘΑΡΡΟΣ (φύλλο της 20ης Οκτωβρίου 2018, σελίδα 5), αναφορικά με νομικές ενέργειες που έχει προβεί ο Συνεταιρισμός μας “ΕΝΩΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ” για την υπαγωγή μας στο άρθρο 106α του Νόμου. 3588/2007:
Μας προκαλεί θλίψη και οργή το γεγονός ότι οι υπογράφοντες το άρθρο (Α.Π & Β.Β) και οι έχοντες την επιμέλεια έκδοσης, της κατά τα άλλα έγκριτης εφημερίδας, επιχείρησαν να διαστρεβλώσουν ένα τόσο σοβαρό θέμα που σχετίζεται με την πορεία της συνεταιριστικής μας οργάνωσης, διαταράσσοντας 43 οικογένειες εργαζομένων, 25.000 παραγωγούς που εξυπηρετεί ετησίως ο Συνεταιρισμός και δεκάδες προμηθευτές που συναλλάσσονται καθημερινά μαζί μας. Συντάσσοντας ένα δημοσίευμα το οποίο βρίθει στοχευμένων ανακριβειών (άγνωστο το γιατί), τις οποίες αναγκαζόμαστε να διευκρινίσουμε και δημόσια προς αποκατάσταση της αλήθειας:
1ον) O Αγροτικός Συνεταιρισμός “ΕΝΩΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ” δεν έχει υποβάλει αίτηση πτώχευσης.
2ον) Οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο Συνεταιρισμός δε δημιουργούν κανένα πρόβλημα σχετικά με την πληρωμή των επιδοτήσεων στους παραγωγούς, μιας και αυτές καταβάλλονται απευθείας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους λογαριασμούς τους.
Η Ένωση Μεσσηνίας έχει γνωστοποιήσει έγκαιρα από το Φεβρουάριο του 2018 (όποιος επιθυμεί δύναται στην ιστοσελίδα του Συνεταιρισμού να εξετάσει και τους δημοσιευμένους ισολογισμούς) τα στοιχεία της οικονομικής της κατάστασης, έτσι όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί από τη χρονική περίοδο πριν από το 2013 έως και σήμερα.
Ως εκ τούτου και στο πλαίσιο διασφάλισης: της λειτουργίας της, των θέσεων εργασίας, των δεδουλευμένων οφειλών των εργαζομένων της, της εξυπηρέτησης των οφειλών της, απέναντι στο Δημόσιο και την Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Και με σκοπό την αδιάλειπτη εξυπηρέτηση των παραγωγών της Μεσσηνίας, η Ένωση Μεσσηνίας προβαίνει στις δέουσες ενέργειες για να δημιουργήσει ένα όσο το δυνατόν ασφαλές πλαίσιο λειτουργίας, ακολουθώντας διαδικασίες εξυγίανσης και ρύθμισης των οφειλών της που έχουν ακολουθήσει και άλλες ΕΑΣ, όπως οι ΕΑΣ Ηρακλείου, ΕΑΣ Πατρών, ΕΑΣ Τρικάλων.
Επ΄ ευκαιρία της παρέμβασής μας θα θέλαμε να επισημάνουμε για πολλοστή φορά, ιδίως προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ότι θεωρούμε πρόκληση να διώκονται Διοικήσεις που έχουν αναλάβει να εξυγιάνουν πρώην ΕΑΣ με τεράστια οικονομικά προβλήματα. Τονίζοντας πως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας γύρω από όσους ανέλαβαν την εξυγίανση εν λειτουργία αντίστοιχων Συνεταιρισμών, αλλά κυρίως να αποδοθεί και δικαιοσύνη με την παραδειγματική τιμωρία όσων τους λεηλάτησαν παντοιοτρόπως.
Τέλος, αναφορικά με το δημοσίευμα η ΕΝΩΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ θα υποβάλλει μήνυση και αγωγή στους υπογράφοντες και σε κάθε υπεύθυνο της εν λόγω εφημερίδας για την αποκατάσταση της φήμης και της αξιοπιστίας της για τη βλάβη που έχει υποστεί».
Απάντηση «Θ»
Με την απάντησή της η «Ένωση Μεσσηνίας» επιβεβαιώνει απόλυτα το δημοσίευμά μας για την κατάθεση της αίτησής της για υπαγωγή στο άρθρ. 106α του Πτωχευτικού Κώδικα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας με αριθμό 222. Δε θα μπορούσε, βέβαια, να είναι αλλιώς, καθώς η αίτηση, όχι μόνο είναι υπαρκτή, αλλά κατατέθηκε στις 15 Οκτωβρίου και την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου συζητήθηκε η προσωρινή διαταγή.
Μάλιστα, χθες το δικαστήριο έκανε δεκτή την προσωρινή διαταγή που ζήτησε η Ένωση για αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων κατά όλων των πιστωτών της (συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων της) και ορίσθηκε ημερομηνία συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων της αίτησής της για τις 13 Νοεμβρίου 2018.
Επιγραμματικά επί της απαντήσεως της Ένωσης:
-Αναφέρεστε ξεκάθαρα στην υπαγωγή σας στο άρθρο 106α του Νόμου 3588/2007. Ακριβώς, λοιπόν, αυτό που αναγράφεται στο δημοσίευμά μας, για αίτηση υπαγωγής σας στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα (ΝΟΜΟΣ 3588/2007 – ΦΕΚ 153/Α’/10.7.2007 Πτωχευτικός Κώδικας). Δε γράψαμε το… «α» δίπλα στο 106, αλλά ότι ζητάτε προληπτικά μέτρα προστασίας.
-Σε αυτό που έχετε δίκιο και οφείλουμε να διορθώσουμε είναι ότι πράγματι τα χρέη της Ένωσης δεν είναι 11 εκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέραμε στο δημοσίευμά μας, αλλά 18.700.195,48 ευρώ (!), όπως οι ίδιοι αναφέρετε στην εν λόγω αίτησή σας ότι είναι οι υποχρεώσεις της εταιρείας προς όλους τους πιστωτές σας μέχρι τον Ιούνιο του 2018!
-Για την επισήμανση ότι προβαίνετε σε ενέργειες για να «δημιουργήσετε ένα όσο το δυνατόν ασφαλές πλαίσιο λειτουργίας, ακολουθώντας διαδικασίες εξυγίανσης και ρύθμισης των οφειλών»: Και πάλι γράφετε ακριβώς ό,τι αναφέρεται στο δημοσίευμά μας.
Όσο για την τελευταία παράγραφο της απάντησης, ως Έλληνες όλοι μπορούμε να ασκήσουμε τα εκ του νόμου δικαιώματά μας.