Η βία σε βάρος των γυναικών επιβαρύνει την ψυχική τους υγεία

Η βία σε βάρος των γυναικών επιβαρύνει την ψυχική τους υγεία

 
Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από το 1994 ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν στις ψυχικές διαταραχές.
Με τον όρο αυτό εννοούμε όλες τις συναισθηματικού τύπου δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους όλοι οι άνθρωποι και που έχουν ως αποτέλεσμα να εμποδίζεται η λειτουργικότητά τους στον προσωπικό, κοινωνικό και εργασιακό τομέα.
Η ημέρα αυτή είναι συνυφασμένη με την καταπολέμηση του στίγματος ενάντια στην ψυχική ασθένεια και στην προώθηση ενός μηνύματος, που θέλει τους ανθρώπους να μη φοβούνται τα τραύματα της ψυχής και να αναζητούν τρόπους να τα θεραπεύσουν.
Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας, απευθυνόμενο σε μία ομάδα στόχο γυναικών που πλήττονται καθημερινά από το φαινόμενο της βίας και τις συνοδούς συνέπειές της σε ψυχικό επίπεδο, επιθυμεί να τιμήσει την ημέρα φέρνοντας στο φως στατιστικά στοιχεία που αφορούν στις ψυχικές επιπτώσεις της βίας.
Οι ψυχολογικές συνέπειες αναφέρονται συχνά από τις ίδιες τις γυναίκες ως πιο σοβαρές και έντονα τραυματικές σε σχέση με τις σωματικές. Συγκεκριμένα, το Σύνδρομο της Κακοποιημένης Γυναίκας περιγράφει την επιβάρυνση της ψυχικής υγείας των γυναικών, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την άσκηση βίας που υφίστανται.
Ειδικότερα, το σύνδρομο συνδέεται με προβλήματα στον ύπνο, με εκδήλωση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων (ταχυπαλμία, δύσπνοια, τρόμος κ.λπ.), αλλά και με την παρουσία μετατραυματικού στρες.
Επιπλέον, οι γυναίκες που υφίστανται οποιασδήποτε μορφής βία έχουν έντονη την αίσθηση του κινδύνου, παρουσιάζουν επίμονες και επαναλαμβανόμενες εικόνες ή μνήμες, εμφανίζουν αυτοκτονικό ιδεασμό και, τέλος, βρίσκονται σε κατάσταση συνεχόμενου τρόμου.
Τα στατιστικά δεδομένα ερευνών επιβεβαιώνουν ότι οι κακοποιημένες γυναίκες εμφανίζουν κατάθλιψη και άγχος. Συγκεκριμένα, το 37% των γυναικών που έχουν υποστεί ή υφίστανται βία, έχει διαγνωσθεί με κατάθλιψη.
Σε μία επιδημιολογική επισκόπηση για την ενδοοικογενειακή βία, βρέθηκε ότι το 20% των κακοποιημένων γυναικών υποφέρει από ψυχολογικά προβλήματα παράλληλα με τα σωματικά. Οι εκτιμήσεις αυξάνονται σε άλλες έρευνες. Το 70%-80% των γυναικών που έχουν κακοποιηθεί αντιμετωπίζουν ελαφριά κατάθλιψη, ενώ το 30%-35% σοβαρή (μείζονα) κατάθλιψη.
Η βία κατά των γυναικών είναι μέγιστη πηγή τραύματος για τις γυναίκες και αυτό επιβεβαιώνεται από τις επιβλαβείς τραυματικές συνέπειες σε σωματικό, ψυχολογικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας δηλώνει την παρουσία του σε όλες τις γυναίκες που υποφέρουν σιωπηλά, μέσα από την παροχή υποστηρικτικών και κατάλληλα εξειδικευμένων υπηρεσιών, διασφαλίζοντας το προσωπικό απόρρητο και υπερασπίζοντας το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, την προσωπική ελευθερία και την ψυχική υγεία.
Τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Καλαμάτας
Κατσίποδα Βασιλική-Σοφία (κοινωνιολόγος), Στρατάκου Μαρία (κοινωνική λειτουργός), Μιχαλοπούλου Δήμητρα (ψυχολόγος)